Prečo sú dôležité omega-3 mastné kyseliny?

Omega 3-mastné kyseliny sú zázrakom, ktorý nám ponúka príroda. Ich pravidelný príjem je jedno z najlepších rozhodnutí, aké môže napríklad tehotná žena urobiť pre svoje dieťa.
Doktor Andrew Stoll z Harvardskej univerzity je presvedčený o tom, že keby sa často vyskytovali v strave Američanov, každoročne by **zachránili 70-tisíc životov** a znížili počet smrteľných arytmií srdca o 30 percent.

Kde hľadať omega-3 mastné kyseliny?

V rastlinnej ríši sa nachádzajú v ľanových semienkach, no tento zázrak nájdeme predovšetkým v zdravých rybách, čo je niekedy veľmi ťažké posúdiť. Najzdravšie sú totiž tie, ktoré ulovili vo voľnej prírode a nie z chovov. Ak už sa vám podarí zistiť, v akých vodách plávali ryby, ktoré sa chystáte kúpiť, vyberte si v prvom rade lososa, veľké množstvo omega-3 mastných kyselín majú aj ančovičky, sardinky s kosťami, atlantický sleď, atlantická makrela, pstruh dúhový, mečiar obyčajný alebo tuniak biely. Rybí olej nájdete aj v tabletách v lekárni, no radšej sa poraďte s lekárom, ako často a v akých dávkach ho užívať.

Berme si príklad z Eskimákov a starých Japoncov

Odborníci dlho nevedeli prísť na to, prečo Eskimáci, ktorí žijú vo svojom teritóriu a živia sa prevažne rybami, majú podstatne menej tuku a cholesterolu v krvi ako Európania, aj keď ich strava obsahuje rovnaké alebo dokonca ešte vyššie množstvo tuku. V mäse tučných rýb a tuleňov konzumujú obrovské množstvo bielkovín a ich strava je chudobná na cukry.

Zdravotný význam rýb je zrejmý aj v japonskej populácii, pre ktorú boli ryby po stáročia základom jedálneho lístka. Pri emigrácii japonskej rodiny do USA, ktorá sa postupne preorientuje na západné stravovacie návyky, obyčajne vzrastie počet kardiovaskulárnych ochorení v ďalších generáciách.

Na čo všetko sú dobré?

Začnime bunkovými membránami. Omega-3 mastné kyseliny sú zabudované do buniek. Ich membrány sú vďaka tomu priepustnejšie, a preto môžu bunky medzi sebou komunikovať. To napríklad znamená, že neurotransmitery potrebné na navodenie dobrých pocitov, ako sú sérotonín a dopamín, sa môžu dostať do bunky a z nej oveľa ľahšie, a tak navodzujú lepšiu náladu. Vedci v súčasnosti skúmajú vplyv omega-3 mastných kyselín na liečenie depresie.


Prečítajte si tiež:

Sezóna zdravých tukov je tu!

Ľanové semienka- malé, ale zdravé

Čo spôsobujú niektoré potraviny v našom tele?


Významný vplyv majú aj na problémové správanie, myslenie a prežívanie. Pozitívne pôsobia na vývoj mozgu ľudského plodu. Množstvo omega-3 mastných kyselín v strave tehotných žien pomáha určiť inteligenciu dieťaťa, jeho motorické zručnosti, ale aj sklon k antisociálnemu správaniu.

Omega 3-mastné kyseliny majú aj protizápalové účinky, čo pomáha pri liečbe prakticky všetkých degeneratívnych chorôb od ochorení srdca až po Alzheimerovu chorobu.

Podporujú tiež cirkuláciu krvi, pôsobia aj na riedenie krvi, pomáhajú znižovať krvný tlak a pre diabetikov sú účinné z hľadiska zlepšenia metabolizmu inzulínu a glukózy.

Čo sú to dobré a zlé tuky?

Tuky sú pre náš organizmus nevyhnutnosťou, treba však odlišovať dobré od tých zlých. Tie najhoršie a najzákernejšie tuky sú **transmastné kyseliny.** Ide o **jedy**, ktoré sa nachádzajú napríklad v sušienkach, pečive, zákuskoch, šiškách, hranolčekoch a väčšine margarínov, skrátka takmer vo všetkom, čo je už na prvý pohľad lahodné a zároveň nezdravé. Vznikajú pri priemyselných úpravách teplom alebo hydrogenizáciou na výrobu margarínov či pri vyprážaní na rastlinných olejoch.

Vyhnúť sa treba aj nasýteným mastným kyselinám nachádzajúcim sa v tučnom mäse a plnotučných mliečnych výrobkoch, v loji, bravčovej masti či vo vaječnom žĺtku. Okrem toho, že sa ručička na našej váhe pre ne pohybuje stále viac doprava, stúpa nám v krvi aj hladina zlého cholesterolu a tým sa zvyšuje aj riziko srdcovo-cievnych ochorení. Nie všetky sú však za každých okolností zlé. Niektoré ich formy sa nachádzajú napríklad v orechoch, ktorým sa určite vyhýbať netreba.

No a napokon tu máme tie dobré tuky – nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sa ďalej delia na mononenasýtené a môžeme ich nájsť napríklad v olivovom oleji a polynenasýtené (omega-6 a omega-3 mastné kyseliny).

Zdroje: kniha 150 najzdravších potravín na svete, webové stránky schudnut-ako.meu.zoznam.sk, www.fitcomplex.sk


Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.