Hemoroidy v tehotenstve

Ochorenie hemoroidov, ľudovo nazývané i zlatá žila, sa vyskytuje u viac ako polovice tehotných žien. Je preto potrebné, aby každá žena poznala príčiny jej vzniku, jej štádia a možnosti liečby.
Zdroj foto: Shutterstock.com

Vznik ochorenia a jeho príznaky

Hemoroidy vznikajú následkom rozšírenia žíl v oblasti vnútorného a vonkajšieho análneho zvierača, kde sa nachádza bohatá žilová spleť, tzv. plexus haemorrhoidalis. Ich vznik podmieňujú dedičné faktory, životný štýl, nadmerný stres, obezita, zápcha a hnačka. Špecifickým prípadom je rozvoj hemoroidového ochorenia počas tehotenstva. Až takmer polovica tehotných žien trpí hemoroidmi, a to predovšetkým v druhom a treťom trimestri gravidity. Dôvodom je zvýšený vnútrobrušný (intraabdominálny) tlak a stále sa zväčšujúca maternica, , ktorá tlačí na konečník. Svoju úlohu zohráva aj zvýšený prietok krvi v panvovej oblasti a hormonálne vplyvy. Vznik hemoroidov podmieňuje aj zápcha (obstipácia), ktorá býva v tehotenstve často spôsobená užívaním doplnkov výživy obohatených o železo, nedostatkom prírodnej vlákniny v strave, ako aj vplyvom tehotenských hormónov (progesterón). Tie spomaľujú peristaltiku a trávenie. Trávenina zostáva v tráviacom systéme dlhšiu dobu, čím sa síce zabezpečí zvýšená resorbcia živín do krvného obehu pre dieťa, ale na druhej strane sa zvyšuje riziko vziku zápchy u matky.

Hemoroidy - Zlatá žila

V prípade, ak žena trpela hemoroidmi už pred počatím, je veľmi pravdepodobné, že počas tehotenstva sa jej stav zhorší. Následkom horeuvedených zmien súvisiacich s tehotenstvom sa žily v análnom kanále rozširujú a môžu sa sformovať z nich hemoroidové uzly. Hemoroidy sa zvyčajne prejavujú svrbením, bolesťou, spôsobujú nepríjemný pocit v oblasti análneho otvoru a často môžu aj krvácať. Práve krvácanie býva prvým príznakom hemoroidov. Krv je jasno červenej farby a objavuje sa predovšetkým po stolici na toaletnom papieri. Je dôležité spomenúť, že krvácanie z konečníka môže mať aj iné, vážnejšie príčiny, a preto je na mieste odborné vyšetrenie. U väčšiny žien tehotenské hemoroidy po pôrode spontánne zmiznú. Na druhej strane správna prevencia, dianostika a liečba hemoroidov je dôležitá, aby sa predišlo zhoršeniu stavu a vzniku komplikácií. K nim najčastejšie patrí zápal, trombóza hemoroidového uzla a jeho vyklenutie von z análneho kanála (prloaps uzla).

3 spôsoby ako liečiť hemoroidy

Liečba prvého a druhého štádia choroby

Liečba hemoroidov závisí jednak od štádia tehotnosti a tiež od štádia hemoroidov. Prvé a druhé štádium hemoroidovej choroby je charakteristické slabo krvácajúcimi uzlami, ktoré vyčnievajú zo sliznice análneho kanála len pri zapojení brušného lisu (pri defekácii). Nepredstavujú závažnejší liečebný problém. Je dôležité, aby budúca mamička dodržiavala diétne a režimové opatrenia. Diétne opatrenia zahŕňajú zvýšený prísun prírodnej vlákniny, dodržiavanie pitného režimu a dostatočný prísun ovocia a zeleniny. Pikantné a korenisté jedlá môžu dráždiť sliznicu konečníka pri vyprázdňovaní, preto sa im treba radšej vyhnúť. Medzi režimové opatrenia patrí podľa možností pohyb na čerstvom vzduchu a vyhýbanie sa dlhému sedeniu. Vhodný je spánok na boku a nie na chrbte, čím sa eliminuje tlak na konečník.

Prečítajte si: Strava pri hemoroidoch

Ako predchádzať chorobe?

V prevencii i liečbe hemoroidov je nevyhnutné dodržiavať pravidelnosť stolice, čím sa znižuje riziko zápchy.  Ďalším pravidlom je zvýšená hygiena a používanie vlhčeného toaletného papiera, čím sa zníži riziko podráždenia okolia análneho otvoru. Spodná bielizeň by mala byť vyrobená predovšetkým z prírodných materiálov. Pre budúce mamičky, ktoré nezaznamenali zlepšenie stavu po úprave životného štýlu, je vhodná správne zvolená medikamentózna liečba. Používa sa na zvládnutie bolesti, opuchu, drobných poranení a zápalu. Treba pripomenúť, že akýkoľvek liek podávaný v tehotenstve musí byť starostlivo prekonzultovaný s ošetrujúcim lekárom, vzhľadom na potenciálne riziko pre plod. Avšak krátkodobá lokálna liečba čapíkmi a masťami, prípadne sedacie kúpele v dubovej kôre sa ukázali byť veľmi prospešné s takmer nulovými nežiaducimi vedľajšími účinkami.

8 tipov proti hemoroidom

Liečba tretieho a štvrtého štádia choroby

Tretie a štvrté štádium hemoroidovej choroby je charakteristické spravidla väčšími uzlami, ktoré vyčnievajú z análneho kanála aj mimo procesu defekácie, často krvácajú a nedajú sa prstom naspäť zatlačiť (reponovať) do konečnika (štvrté štádium). Hemoroidy tretieho a štvrtého štádia by sa u ženy mali riešiť ešte pred otehotnením. Ak sa však problémy s hemoroidmi objavia až počas tehotenstva je metódou prvej voľby lokálna liečba formou sedacích kúpeľov (dubová kôra), mastí alebo čapíkov. V konzervatívnej terapii sa využívajú predovšetkým analgetické a antiflogistické účinky liečiv. V poslednej dobe sa osvedčili prírodné prípravky s vysokým obsahom bioflavonoidov na celkové použitie. Ich pozitívny účinok spočíva predovšetkým v posilnení a spevnení žilovej steny. Tým sa zníži riziko krvácania a vzniku zápalu hemoroidového uzla. Ich výhodou je, že ich možno užívať aj počas dojčenia bez strachu z nežiaducich účinkov na dieťa.

Nadúvanie z jedla: Poškodzuje aj konečník?

V prípade, že nedosiahne konzervatívna (medikamentózna) liečba preukázateľné zlepšenie stavu pacientky, je na mieste využiť po období šestonedelia chirurgické semiinvazívne alebo invazívne metódy ošetrenia hemoroidov. Avšak v prípade akútneho zhoršenia stavu hemoroidového ochorenia a vzniku komplikácií v zmysle zaškrtenia alebo trombotizácii hemoroidového uzla je indikované chirurgické riešenie ihneď bez ohľadu na štádium tehotnosti.

Strava zaklad

Liečba hemoroidov pozostáva nielen z používania rôznych krémov, čapíkov a tabliet, ale je potrebné zmeniť aj svoje stravovanie. Krémy a lieky liečia symptómy, upokojujú podráždené miesta a zmenšujú zápal. Predchádzaniu a liečbe hemoroidov pomáha najmä zmena stravovacích návykov.

Pri liečbe hemoroidov by ste v prvom rade mali začať jesť viac vlákniny. Vysoký obsah vlákniny obsahujú najmä celozrnné potraviny, rôzne druhy orieškov, semienka, ovocie a zelenina. Zamerať by ste sa mali najmä na jačmeň, ovos a pšenicu, ktoré neprešli spracovaním.
Každý deň môžete začať miskou ovsených vločiek, alebo nakrájaným ovocím a zeleninou.
Prednosť dajte čerstvému ovociu, ako napríklad slivkám, jablkám, hruškám, čučoriedkam, jahodám a egrešom, pred pitím rôznych ovocných štiav.
Zo zeleniny sú najvhodnejšie brokolica, kapusta, kel a strukoviny. Stolica má potom formu kaše, ktorá nevytvára tlak a nedráždi hemoroidy.
Liečbe hemoroidov napomáha aj konzumácia orieškov a semienok. Vlašské orechy, mandle, slnečnicové a ľanové semienka môžete jesť celé, alebo si ich nadrobno nasekať a posypať si nimi jedlá.
Nezabúdajte ani na dodržovanie pitného režimu pri stravovaní. Odporúča sa najmenej 2 litre vody denne. Vláknina odvodňuje telo a voda pôsobí pri liečbe hemoroidov ako olej, ktorý premazáva naše vnútornosti. Voda podporuje posun stolice v hrubom čreve. Ak má telo dostatok vody, funguje ako dobre premazaný stroj.
Ako predchádzať zapaleniu hemoroidov

Ak chcete predchádzať zápalovým ochoreniam a uľahčiť tak zapáleným žilám v análnom otvore, mali by ste dozrieť na príjem omega-3 a omega-6 mastných kyselín. Tieto kyseliny sú obsiahnuté v morskej a rastlinnej potrave a zamerať by ste sa mali na tie, ktoré nepodporujú zápaly. Jesť by ste mali najmä cesnak, cibuľu, zázvor a ryby.

Pri hemoroidoch
Naopak, vyhýbať by ste sa mali mäsu a mliečnym výrobkom (s výnimkou probiotických potravín ako jogurty, kefír apod.) a zo svojho jedálnička úplne vypustiť korenia, ktoré sú dráždivé. Liečeniu hemoroidov nepomáha ani strava s vysokým obsahom sacharidov, pretože neobsahuje vlákninu a je ochudobnená o zinok a chróm, ktoré podporujú dobrý metabolizmus a zdravé žily.

annfh

Krem na hemoroidy - hespac.com Krem pomáha hneď, ten upokojuje a sťahuje ale kým sa človek úplne vylieči to trvá aj 3-4 mesiace.