Vytratila sa z vášho manželstva láska? Nič nie je stratené

Zamilovať sa je tak jednoduché a krásne, no zažívať pocity zamilovanosti aj po dvadsiatich rokoch manželstva je už ťažšie. Po čase zamilovanosť vyprchá, iskra vyhasne a vzťah zovšedivie, no existuje možnosť ako sa do toho istého partnera opäť zamilovať.

Manželstvo Zdroj foto: Shutterstock.com

Opadnutie zamilovanosti môže mať rôzne dôvody. Nemusí to byť len stereotypom, do manželstva môže zasiahnuť aj nevera.


Prečítajte si aj:

8 rád pre partnerský vzťah od pápeža Františka

Skutočný príbeh - Čo sa môže stať?

Katka a Andrej boli manželmi 16 rokov a vychovávali spolu dve dcéry. Katka práve prežívala svoje najšťastnejšie chvíle. Všetci boli zdraví, Katke sa darilo v práci, Andrej dostal nový, sľubný džob. Musel však kvôli nemu odcestovať a domov chodil len na víkendy. Budoval si kariéru, dobre zarábal. Katke občas prebehlo mysľou, čo robí po večeroch, no zlé myšlienky na to, či sa okolo neho príliš netočí nejaká kolegyňa, rýchlo zahnala. Po pol roku firma Andreja presunula spať do miesta bydliska, čomu sa Katka veľmi tešila.

Dva dni potom, ako sa definitívne vrátil domov, sa začal správať čudne. Chodil po byte, myšlienkami bol však úplne mimo. Začal si kupovať oblečenie, sprchoval sa aj trikrát denne, každú chvíľu sa šiel navoňať... Dovtedy sociálne siete neuznával, no odrazu začal byť takmer nonstop na Facebooku a neustále si s niekým písal. Katka cítila, že to nie je jej Andrej. Vyslovila svoje podozrenie, že niekoho má, na čo Andrej reagoval veľmi podráždene. Po večeroch začal popíjať viac, ako zvykol, do postele si líhal často dosť opitý. A tak Katka začala pátrať.

Raz, keď si večer pripitý odskočil na toaletu, Katka mu nazrela do počítača. Práve tam mal otvorenú komunikáciu. To, čo si v nej prečítala, jej obrátilo život naruby: „Milujem Ťa, chcem byť s Tebou. Už mám kľúče od bytu, prenajal som ho pre nás...“ Katka poznala tú ženu, ktorej to písal. Bola to mladá, len 19-ročná Andrejova asistentka. Andrej ju pred Katkou dávnejšie spomenul. Vedela, že pre neho pracovala len na jedom projekte, ktorý už skončil. Nikdy by ju nenapadlo, že sa stretávajú naďalej a dokonca udržiavajú pomer. Katky sa to nesmierne dotklo, veď akú môže mať šancu štyridsiatnička pred devätnásťročnou? Odrazu sa jej zrútil svet. Cítila sa ponížená, nemilovaná, stará a neatraktívna. Andrej, hoci mal tesne pred päťdesiatkou, si našiel o tridsať rokov mladšiu!

Začali hádky, výčitky... Katka Andreja poslala preč do prenajatého bytu. V malom zle vybavenom byte si akoby zázrakom už po pár týždňoch Andrej uvedomil, o čo všetko prichádza. So svojou milenkou si nemal veľmi čo povedať a skoro prišiel na to, že vzťah s o tridsať rokov mladšou dievčinou, ktorá sa zaujíma len o handry a diskotéky, bude síce intenzívny a drahý, ale tiež veľmi krátky. Najviac mu však bolo ľúto, že príde o svoje milované dcérky a domov. Katka mu dala totiž jasne najavo, že v žiadnom prípade nebude súhlasiť so striedavou starostlivosťou a z ich bytu sa neodsťahuje. Zrazu Andrej vytriezvel a po čase začal prosiť Katku o návrat domov.

Katka sa snažila na Andreja ako na manžela zabudnúť. Po čase sa jej to dokonca darilo a vnímala už len ako otca svojich detí. Začala sa venovať viac sebe, chodila na jógu, zmenila účes, schudla, chodila do spoločnosti s kamarátkami, začala sa skvele obliekať, keďže súčasťou jej súkromnej „terapie“ boli aj nákupy, na ktoré jej výčitkami utrápený Andrej rád prispel. Neustále jej vypisoval prosebné sms, posielal kvety, kupoval darčeky. Keď sa po pár mesiacoch stretli, Katku s novým imidžom takmer nespoznal. Odrazu si uvedomil, aká je krásna a pochopil, akú obrovskú chybu urobil. Mladá nedozretá devätnástka, s ktorou sa medzitým stihol definitívne rozísť, sa jej nemohla ani len rovnať. Tak veľmi sa k nej chcel vrátiť.

Katka však nechcela Andreja prijať. Raz si Katkina staršia dcéra prečítala sms od otca, v ktorej prosil o šancu všetko napraviť. Povedala mame, že by to mohla urobiť. Veď im bolo všetkým spolu vždy tak dobre. Katka teda kvôli deťom dovolila, aby sa Andrej vrátil domov. Na skúšku. Nebolo to ideálne, odrazu boli ako dvaja iní ľudia. Andrej zmenil prácu, paradoxne dostal ešte lepšiu ponuku a mohol byť viac s rodinou. Venoval sa deťom, ale najmä Katke. Chcel si ju získať späť, nechcel byť len jej spolubývajúci a nechcel ani to, aby sa Katka obetovala a zostala s ním iba kvôli deťom. Túžil, aby ho zase milovala. Rozhodol sa, že navštívi psychologičku, aby mu s tým pomohla. A tá mu skutočne dobre poradila.

Čo robiť, aby ste do manželstva vrátili iskru a zamilovanosť?

1. Správajte sa, ako keby to bol celkom nový vzťah

Andrej začal Katke dvoriť. Pozýval ju na večeru, do kina, na prechádzky, na zmrzlinu, kupoval jej drobné darčeky. So všetkým jej pomáhal. Keď raz dostala defekt, neváhal odísť z práce a pomôcť jej s tým. Bol milý, galantný, úprimne sa o ňu zaujímal, nešetril komplimentmi. Obom sa táto hra postupne začala veľmi páčiť, hoci väčšiu námahu na ňu vynakladal Andrej.

2. Rozprávajte sa

Katka sa ako žena veľa pýtala. Chcela poznať odpoveď, prečo sa to stalo práve im. A Andrej jej trpezlivo odpovedal. Rozoberali ten problém do detailov. Nehovorili však o nej, hovorili o sebe. Obaja chceli vedieť, kde sa stala chyba, aby vedeli, ako sa jej v budúcnosti vyvarovať. Andrej priznal, že zlyhal, že išlo o totálne poblúznenie. Katka zase priznala, že sa až príliš venovala deťom, domácnosti a práci a na Andreja jej už veľa času nezostalo.

3. Buďte k sebe vždy láskaví

Katku občas prepadli zlé nálady, často až hnev. Vyčítala Andrejovi, hnevala sa na neho. Občas mu aj vynadala, keď to deti nepočuli. Andrej sa však zapovedal, že mu môže nadávať, že bude k nej napriek tomu láskavý. A to aj dodržal. Svojím správaním vedel Katku vždy po pár minútach upokojiť. A keď to nešlo, tak sa jednoducho v tichosti stiahol na záhradu, alebo do vedľajšej miestnosti.  Vedel, že si to proste musí vypiť až do dna. Veď to celé spôsobil sám.

4. Robte veci spolu

Kedysi mali Andrej s Katkou kopec spoločných záujmov, no rozrastajúca sa rodina im nedovolila, aby sa im venovali. Hľadali teda nové veci, ktoré by ich oboch bavili a začali sa im spolu venovať. Andrej sa pripojil ku Katke na jóge. Páčilo sa mu, ako si vyformovala postavu a tiež sa chcel zbaviť bolestí chrbta. Každý deň sa doma venovali cvičeniu. Bolo to nielen zdravé, ale veľmi ich to zblížilo.

5. Nový začiatok

Obaja ale cítili, že by to chcelo ešte niečo. Andrej túžil po ďalšom dieťati, ale Katka sa toho obávala. Predsa len mala 40, no a čo ak Andrej zlyhá znovu? S tromi deťmi na krku by bola v oveľa horšej situácii. Andrejovi aj Katke však ešte pred neverou napadlo, že by mohli vymeniť bývanie. Luxusný byt v hlavnom meste im bol teraz už naozaj malý, keďže veľkú časť pracovných aktivít presunuli domov. A tak sa začali rozhliadať po niečom novom.

Napokon vyhral krásny dom na vidieku. Oni si dopriali pracovňu navyše, dievčatám darovali úplne nové izby. Veľa času trávili spolu na záhrade alebo prechádzkami po okolí. A Katka po takmer dvoch rokoch cítila, že svojho Andreja miluje skoro tak, ako predtým.


Prečítajte si aj tento článok:

8 rád pre partnerský vzťah od pápeža Františka