Zelený čaj a chudnutie

Pri chudnutí je rovnako dôležitý i výber správnych tekutín. Nimi si totiž môžete ľahko pomôcť k rýchlejšiemu tráveniu. Dobrou voľbou je aj zelený čaj, vďaka obsahu látok, ktoré na seba lepšie viažu tuk a tak môže byť skvelým pomocníkom pri diétach.
Zdroj foto: Shutterstock.com

Patrí medzi najznámejšie čaje na svete, pripravovaný je z čajovníkových listov a je často prezývaný aj ako "čaj bohov" či  "čaj večného života". O krem svojich antioxidačných a protizápalových účinkov má aj schopnosť napomáhať pri chudnutí. Tento fakt podporuje i skutočnosť, že väčšina liekov na chudnutie obsahuje látky zo zeleného čaju.

Prečo je dobrý na chudnutie? 

V zelenom čaji totiž nájdete aj látky, ktoré na seba lepšie viažu tuk. Vďaka nim sa vám pri jeho pravidelnom pití podarí rýchlejšie schudnúť. Môžete ho užívať popri diétach a tak dosiahnuť lepšie výsledky. Je potrebné vypiť vždy šálku čaju ráno nalačno a doplniť ju môžete ešte šťavou z  citróna alebo iným ovocím. No ak sa chcete dlhodobo zbaviť prebytočných kíl, mali by ste vypiť 2–3 šálky denne. Snažte sa však piť kvalitné sypané čaje a najmä bez cukru!

Navyše zelený čaj čiastočne zmierňuje chuť na sladké, čo pri diéte určite oceníte!

Ako pôsobí zelený čaj na náš organizmus?

  • spomaľuje vstrebávanie tukov v čreve

  • obmedzuje vznik mastných kyselín a triacylglyceroly v pečeni

  • chráni pečeň pred stukovatením

  • zvyšuje spaľovanie mastných kyselín vo svalových bunkách 

  • zvyšujú bazálny metabolizmus a tvorbu tepla, takže strácame viac energie pri rovnakej námahe.

  • znižujú hladinu cholesterolu (LDL cholesterolu a glukózy)

Vedeli ste?

Zelený čaj bojuje proti vzniku rakoviny

Rady 

Zelený čaj obsahuje kofeín, preto by ste ho už nemali piť neskoro popoludní, pretože potom môžete mať problém so spánkom. Nezalievajte ho úplne vriacou vodou, radšej ju chvíľu nechajte odstáť, lebo čaj by mohol zhorknúť. Čaj lúhujte aspoň 5 minút, aby sa uvoľnili všetky jeho cenné látky. Ak chcete zmierniť obsah kofeínu v ňom, lúhujte čaj asi pol minúty, potom vodu vylejte a vrecko s čajom alebo lístky znovu zalejte a nechajte lúhovať potrebný čas. Čaj je síce dobrou pomôckou pri chudnutí, ale vnímajte ho len ako doplnok vhodne zvolenej stravy a pohybovej aktivity. Len pitie čaju ešte nikomu nepomohlo priamo schudnúť tuk!


Buďťe informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.