Viete aká je úloha rastového hormónu v našom živote?

Rastový hormón sa tvorí v žľaze, ktorú všetci poznáme ako mozgovú hypofýzu. Jeho základnou úlohou je podpora rastu nedospelých jedincov, ale nemali by sme zabudnúť ani na metabolizmus, bez tohto hormónu by totiž správne nefungoval.

Ak si myslíte, že v dospelosti sa rastový hormón už neprodukuje, ste na omyle. O niečo sa zníži, ale produkuje sa celý život. Čo však robiť, ak sa dostavia poruchy s jeho vylučovaním?

### Úloha rastového hormónu

Táto syntetizovaná bielkovina zabezpečuje rast a vývin jedincov a okrem toho sa stará o správne fungovanie metabolizmu, presnejšie využívanie tukov a sacharidov a spracovanie minerálov. Takisto vplýva i na kosti, pomáha udržiavať správne množstvo kostnej hmoty počas celého života. V súvislosti so všetkými faktormi logicky zabezpečuje aj lepšiu imunitu, pretože vďaka nemu všetko funguje tak, ako má.

Zaujímavosťou je, že celkovo je hladina rastového hormónu v detstve podobná ako v dospelosti, zvýšená je len počas puberty. Tak zabudnite na mýty, ktoré tvrdili, že deti majú viac rastového hormónu. Nie je to pravda.

Ani málo, ani veľa...Tak akurát

Ak máme málo rastového hormónu, celkový rast sa môže spomaliť až zastaviť. K príznakom patrí i častá únava, oslabenie svalov či kostí a zmeny v hodnotáchcholesterolu. Dostavia sa aj negatívne metabolické zmeny, naruší sa určitá vnútorná rovnováha pri premene látok a je tu zvýšené riziko srdcovo-cievnych chorôb,cukrovky, osteoporózy,infarktu či**obezity**.

Naopak, najmä športovci s obľubou užívajú niekedy až nadmieru veľké množstvá rastového hormónu. Dôvod? Chcú mať čo najväčšie svaly za čo najkratšiu dobu. Neuvedomujú si ale nebezpečné vedľajšie účinky, ktoré môžu viesť k narušeniu metabolizmu a ťažkostiam so spracovaním látok.

Ak hodnota rastového hormónu nie je v norme, je potrebné začať liečbu v podobe podávania rekombinantného rastového hormónu.


Pozrite si tiež:

Keď hormóny pomáhajú rásť

Hodnoty a podávanie

Hodnoty rastového hormónu možno stanoviť už v plodovom sére koncom prvého trimestra tehotenstva. Čo je dosť veľkým benefitom, pretože čím skôr sa liečba začne, tým väčšia je šanca na úspech.

Rastový hormón je vylučovaný hlavne v noci počas spánku. To je aj dôvod, prečo sa v prípade jeho nedostatku môže podávať len raz denne pred spaním. Injekčne sa aplikuje do svalu, miesta však treba striedať, aby nevznikli trvalé zmeny kože a podkožia. O začatí a dĺžke liečby rozhoduje vždy endokrinológ.

Nové technológie v podávaní rastového hormónu

Rastový hormón bol prvýkrát vyrobený už v roku 1982 z ľudských hypofýz. Táto bielkovina je momentálne legálne podávaná vo viac ako sedemdesiatich krajinách sveta. Hoci sa vyrába v laboratóriách je rovnaká ako tá prirodzená. Čiže sa netreba obávať žiadnych ťažkostí.

Aj a Slovensku je dostupná najnovšia liečba - rozpustený rastový hormón priamo v náplni, ktorá sa po vložení do pera môže hneď použiť bez zložitého rozpúšťania a manipulácie. Táto špeciálna technológia uľahčí ľuďom samotnú aplikáciu. Jednoducho povedané, podávanie je oveľa ľahšie a pohodlnejšie. Pretože práve spôsob podávania bol dlhú dobu tým najväčším problémom. Dalo by sa teda povedať, že cieľom je skvalitnenie podmienok pacientov a to sa i vďaka tomuto vynálezu sčasti splnilo.

Spomínaný spôsob navyše umožnil zvýšiť výrobu a tým aj dostupnosť pre mnohých pacientov, ktorí potrebujú danú liečbu. Verme, že v budúcnosti sa prostriedky budú naďalej vylepšovať, aby sa v liečbe dosiahli čo najlepšie výsledky.


Čítajte viac:

Keď hormóny pomáhajú rásť