Ochrana kože na tanieri

Doprajte si dostatok slnka a nebojte sa opáliť. Avšak nezabúdajte, že ochrana pred spálením a poškodením slnečnými lúčmi je nevyhnutná. Ponúkame vám zoznam potravín, ktoré vám dopomôžu k zdravému opáleniu.

Zelenina Zdroj foto: Shutterstock.com

Stačí niekoľko jednoduchých zmien v jedálničku, ktoré pomôžu chrániť pokožku pred spálením, starnutím a dokonca aj rakovinou. Samozrejme, aj naďalej by ste mali používať krémy na opaľovanie, nezabúdať na pokrývku hlavy a vyhýbať sa priamemu slnku počas najhorúcejšej časti dňa. Toto je návod ako dostať tie najlepšie ochranné faktory na tanier a do seba.


Prečítajte si aj:

Chráňte sa pred slnkom prírodnými olejmi

1. Mrkva

Mrkva je plná beta-karoténu, ktorý chráni pokožku tým, že UV žiarenie rozptyľuje a zabraňuje jeho prieniku hlbšie do kože. Vedci z Nemeckej univerzity vo Witten-Herdecke podávali denne 25 mg beta-karoténu v kombinácii s inými karotenoidmi dobrovoľníkom s bledou pokožkou počas 12 týždňov pred vystavením sa slnku. Zistili, že beta-karotén im poskytol prirodzenú úroveň ochrany, ktorá zodpovedá ochrannému faktoru 2 až 4. Pol druha veľkej mrkvy denne zodpovedá zhruba 25 mg beta-karoténu. Veľa beta-karoténu a iných karotenoidobv (je ich viac ako 600!) obsahujú aj marhule, špenát, paradajky či červený melón.

Význam beta-karoténu

Ochranu kože a všetkých buniek v tele poskytuje prednostne prirodzený beta-karotén, pretože syntetický obsahuje výlučne all-trans izoméry a podľa doterajších informácií, môže byť táto forma beta-karoténu vo veľkých dávkach nebezpečná - veľmi pravdepodobne podporuje oxidáciu (možno preto fínske štúdie z roku 1996 preukázali väčšie riziko vzniku rakoviny pľúc u fajčiarov, ktorí užívali syntetický beta-karotén v tabletkách).

Prirodzená zmes izomérov beta-karoténu z rastlinných potravín obsahuje aj 9-cis izomér, ktorý poskytuje silnú antioxidačnú ochranu. Otázka prečo veľké dávky syntetitckého beta-karoténu podporujú vznik niektorých druhov rakoviny, kým prirodzené rastlinné zdroje beta-karoténu majú ochranný účinok, nie je stále úplne vyriešená, ale všeobecne sa akceptuje názor, že rozdiel spočíva práve v prítomnosti cis-izomérov v rastlinných karotenoidoch. Takže namiesto tabletiek, jedzte radšej potraviny plné prirodzených žltých, oranžových a zelených farieb. Doprajte si ich čo najčastejšie!

2. Brazílske orechy

Výskumy Edinburskej univerzity preukázali, že kožné bunky kultivované v laboratóriu je možné ochrániť pred škodlivými účinkami UVB žiarenia pridaním selénu (to je skvelý minerál a antioxidant, ktorý má v strave deficitný viac ako 90% pacientov a klientov AKV). Brazílske orechy sú najbohatším známym potravinovým zdrojom selénu a ich dennou konzumáciou (v množstve zhruba 3-6 kusov brazílskych orechov) získate celú dennú dávku selénu.

bohaté na meď a vitamín B6. Obe tieto živiny napomáhajú tvorbe melanínu – pigmentu, ktorý chráni pokožku pred slnkom. Melanín spôsobuje opálenie pokožky. Jedzte ovsené vločky, varenú pšenicu alebo celozrnné potraviny (nie iba farbené!) každý deň. Ďalšími vhodnými zdrojmi medi sú napr. ustrice, strukoviny a sušené ovocie ako napr. slivky.

3. Voda

Pred spálením Vás síce neochráni, avšak pitie dostatočného množstva tekutín počas horúcich dní je dôležité, aby ste zostali hydratovaní. Dehydratácia môže ovplyvniť úroveň vlhkosti pokožky, čím táto stráca svoju pružnosť a rýchlejšie starne.

4. Olivový olej

Austrálska štúdia z roku 2001 preukázala, že olivový olej (v kombinácii s ovocím, zeleninou a strukovinami) poskytuje pokožke významnú ochranu pred starnutím a vráskavením. Konzumujte viac olivového oleja, a to buď jeho použitím v šalátových dresingoch alebo si chlieb namiesto natretého masla namáčajte do olivového oleja. Chutí to skvele!

5. Slivky

Výskum takisto preukázal, že ľudia, ktorí jedia veľa sušených sliviek, majú na pokožke vystavenej slnku menej vrások. Sušené slivky predstavujú koncentrovaný zdroj antioxidantov – látok, ktoré zneškodňujú voľné radikály zapríčiňujúce spálenie a rakovinu kože.

6. Jablká

Jablká sú dôležitým zdrojom ďalšej skupiny antioxidantov nazývaných flavonoidy. Zopár jabĺk denne pomôže zvýšiť ochranu proti škodám, ktoré spôsobujú UV žiarením vyvolané voľné radikály. Flavonoidy sa nachádzajú aj v čaji, bobuľovitom ovocí, červenom víne, horkej čokoláde, obilninách a zelenej fazuli.

7. Batáty (sladké zemiaky)

Nahradenie bežných zemiakov týmto sladším druhom zvýši váš príjem vitamínov E a C. Tieto vitamíny spoločne chránia tukové a vo vode rozpustné molekuly buniek kože pred útokom voľných radikálov. Predbežné výskumy na 10 dobrovoľníkoch naznačujú, že u ľudí, ktorým boli podávané vysoké dávky spomínaných živín, sa prejavil 17%-ný nárast odolnosti voči spáleniu, v porovnaní s tými, ktorým bola namiesto živín podávaná neúčinná látka.

8. Mastné ryby

Ak jete ryby, uprednostnite mastné druhy. (Nie počas tehotenstva!) Predbežné výsledky výskumu naznačujú, že rybí tuk môže chrániť pred UVA a UVB žiarením, a to prostredníctvom znižovania hladín látok spôsobujúcich zápaly. Ostáva však ešte zistiť, či konzumáciou mastných rýb možno zastaviť počiatočné zmeny v tkanive vedúce k rakovine kože vyvolanej slnkom. Každopádne sa však konzumácia 1 až 2 porcií mastných rýb týždenne, ako sú napr. lososy, makrely alebo sardinky, javí ako lepšia alternatíva voči grilovanému bravčovému mäsu alebo nedopečeným hovädzím steakom.

Starajte sa aj o svoje oči

Slnko môže poškodiť aj Vaše oči. Chráňte ich preto konzumáciou ružičkového kelu alebo špenátu týždenne, pretože táto zelenina je bohatá na luteín. Podobne ako beta-karotén poskytuje ochranu pokožke, luteín (ďalší člen z rodiny karotenoidov) chráni sietnicu oka pred škodlivým UV žiarením. Narastajú dôkazy o tom, že pravidelná konzumácia kelu a špenátu môže chrániť pred makulárnou degeneráciou, jednou z najčastejších príčin stareckej slepoty.

Nebojte sa opáliť, ale buďte opatrní

Nebojte sa postupne a bezpečne opáliť! Vitamín D, ktorý sa dnes považuje za jeden z najsilnejších ochranných faktorov ochrany pred mnohými druhmi rakoviny, vzniká vplyvom UV žiarenia na pokožku počas leta aj do zásoby.

Strava plná dobrých potravín vám poskytne určitú ochranu, avšak aj napriek tomu je potrebné naďalej dodržiavať nasledujúce odporúčania:

  • používajte opaľovacie krémy, ktoré bránia prieniku UVA a UVB lúčov, s primeraným ochranným faktorom
  • počas horúcich dní sa chráňte pred najsilnejším žiarením
  • slnečnému žiareniu sa vystavujte len postupne, vyhýbajte sa spáleniu pokožky a na poludnie radšej zamierte do chládku
  • nefajčite – každé potiahnutie z cigarety totiž vytvára bilióny voľných radikálov, ktoré urýchľujú slnečné starnutie pokožky
  • okamžite navštívte lekára, ak zbadáte na koži nezvyčajné škvrny alebo znamienka, ktoré zmenili svoj vzhľad,
  • noste kvalitné slnečné okuliare – chránia vaše oči pred ničivými účinkami veľkého množstva UV lúčov, ktoré sa spájajú so vznikom makulárnej degenerácie alebo sivého zákalu.

Prečítajte si aj:

Chráňte sa pred slnkom prírodnými olejmi