Partneri
ZDRAVIE.sk Šport7.sk Rodinka.sk Klik-Klinik - online doktori
Internet.sk
Internet.sk ĽudiaĽuďom.sk Fony.sk ephoto.sk Dnes24.sk

Element Drevo – pečeň a žlčník

Zhoršuje sa vám zrak s rastúcim vekom? Potrebujete stále silnejšie dioptrie? Tradičný čínsky liečiteľ by vám oproti západnému medikovi na to nepredpísal nové sklá, ale upozornil by vás na slabosť vašej pečene.
element drevo
Zdroj foto: Shutterstock.com

Ľudia, ktorí majú slabší element Drevo, teda pečeň a žlčník, majú vo väčšine prípadov problémy so zrakom. Okrem toho bývajú výbušní a ľahko sa vedia nahnevať. Majú radi kyslú chuť a zelenú farbu. 

  • Yin orgán: pečeň
  • Yang orgán: žlčník
  • zmyslový orgán: oči / zrak
  • tkanivo: šľachy a svalstvo
  • emócie: hnev a nedočkavosť
  • zvuk hlasu: krik
  • ročné obdobie: jar
  • farba: zelená
  • chuť: kyslá

Ročné obdobie

Špeciálnu pozornosť v jarnom období - období „nového začiatku" - treba venovať pečeni a žlčníku. Počas jari jeme väčšinou menej alebo držíme pôst, aby sme očistili telo z ťažkých a tučných jedál, ktoré sme skonzumovali počas zimy. Tým si prirodzene posilňujeme a prečisťujeme našu pečeň.

Odporúčané jedlá

Zelenina - medzi plodiny, ktoré podporujú tento element patria najmä mladé zelené rastlinky, jarná cibuľka, zelený hrášok, hlávkový šalát, kel, brokolica, kyslá kapusta a kyslé uhorky.

Obilniny - zelené pšeničné výhonky, ale aj výhonky iného obilia, ako raž či špalda

Strukoviny – mungo fazuľa

Korenie - element Drevo podporujú svojou chuťou citrón, limetka, jablkový ocot či umeocot

Bylinky - petržlen, žerucha, skorocel

Pozrite si tiež:

Liečivá sila potravín podľa piatich elementov

Nevhodné jedlá

Ľudia s oslabenou pečeňou majú zvyčajne slabosť v sladkostiach, mäsových výrobkoch a chlebíku. Tieto potraviny majú tendenciu znižovať energiu v tele počas jari a konzumácia ťažkých a mastných jedál v podobe mäsa spomaľuje funkciu pečene.

Príprava jedál

Odporúča sa konzumovať kvasenú alebo surovú zeleninu, avšak pri nadmernej konzumácií surovej stravy môže dojsť k oslabeniu trávenia. Osobám, ktorým býva často zima, konzumácia surovej zeleniny môže skôr uškodiť. Uprednostňuje sa preto krátke naparovanie, pri ktorom nie je zelenina úplne zbavená živín.

Ako vybalancovať pečeň v prípade nerovnováhy?

Treba jesť menej a strániťsa jedá blohatých na nasýtené tuky ako hovädzie/bravčové mäso, smotana, syry, vajíčka, margarín, rafinované oleje Vyhýbať sa chemikáliám v jedle a vo vode, liekom, drogám, vysoko chemicky spracovaným potravinám.


Mohlo by vás zaujímať:

Element oheň- srdce, tenké črevo

Klik-Klinik

Máte zdravotný problém?

Konzultujte ho so skutočnými odborníkmi

1. internetová klinika Klik-Klinik

Chcem konzultovať

zdravapecen

Už 2000 rokov riešia problém s pečeňou,trávením a vylučovaním pomocou,

NEROZLUČNEJ DVOJICI: PESTREC & ČERNUCHA.

PESTREC
maríánsky-Kristova koruna,alebo strieborný bodliak,s obsahom silimarínu.

ČERNUCHA-Egyptský čierny kmín,zlato faraónov.

Táto nerozlučná dvojica sa navzájom dopĺňa a zahŕňa komplexnú detoxikáciu a regeneráciu pečene a celého tráviaceho systému už 2000 rokov.
Prečo to vie tak málo ľudí...?
Zdravá pečeň.