Rozhýbte svoje telo v práci ľahkými strečingovými cvičeniami

Rána niekedy nie sú najľahšie a my sa zobudíme celí stuhnutí. Potom ideme do práce, kde často celý deň len sedíme alebo sme stále v jednej pozícii. Čo tak skúsiť si pretiahnuť a rozhýbať telo jednoduchými strečingovými cvičeniami?

Jednoduché strečingové cvičenia v práci Zdroj foto: Shutterstock.com

Cviky pre tých, ktorí majú sedavú prácu

Ak patríte k tým, čo celý deň sedia v kancelárii na stoličke, skúste sa predtým, ako začnete pracovať mierne rozhýbať. Spojte si obe ruky dlaňami a natiahnite za hlavu, snažte sa ich tlačiť čo najviac dozadu. Potom spojené ruky nechajte za hlavou, ale ťahajte ich striedavo na pravý a ľavý bok, zopakujte to asi päťkrát.

Odsuňte sa so stoličkou od stola približne na vzdialenosť rúk. Chyťte sa vystretými rukami hrany stola, hlavu skloňte medzi ne a chvíľu tak vydržte. Snažte sa čo najviac tlačiť rukami do stola, tak, aby ste cítili mierny tlak v pleciach a chrbte.

Chyťte sa pravou rukou ľavej strany krku a ťahajte lakeť čo najviac dozadu a súčasne prekrížte pravú nohu cez ľavú a tlačte ju doľava. Mali by ste cítiť mierne napätie. Potom ruku vymeňte a pokračujte v cviku na druhú stranu.


Prečítajte si tiež:

10 dôvodov, prečo cvičiť v práci

Cviky pre tých, ktorí v práci stoja

Ak patríte medzi tých, čo v práci celý čas stoja, či už za pokladňou alebo pri stroji, aj pre vás máme typy, ako sa rozhýbať a nenechať telo stuhnuté. Postavte sa na špičky, ruky si skrížte za chrbátom a ťahajte sa hore. Skúste tak chvíľu vydržať a zopakujte to viackrát po sebe. Potom sa môžete na špičkách aj mierne pohupovať dopredu a dozadu, pričom plecia sa snažíte tlačiť dozadu a ruky ostávajú skrížené za chrbtom.

Dajte pravú nohu približne na tri kroky od tej ľavej a tlačte chodidlo k zemi, potom nohy vymeňte.

Spojte si ruky dlaňami pred sebou a mierne sa nimi kmitavo predkláňajte ku kolenám, zopakujte niekoľkokrát a potom ten istý pohyb urobte so záklonom.


Prečítajte si aj tento článok:

10 dôvodov, prečo cvičiť v práci