Sú tuky skutočným strašiakom pre cholesterol?

Vysoký cholesterol je závažným problémom, ohrozujúcim zdravie svetovej populácie. Paradoxom je, že tento tichý zabijak sa spája s obezitou, no nie je výnimkou, že ním trpia aj ľudia, ktorí nadváhu rozhodne nemajú.

Hlavným problémom pri zvýšenom cholesterole je neschopnosť organizmu metabolizovať tuky, nesprávne fungovanie pečene, alebo pankreasu. Cholesterol naše telo vytvára neustále. Je dôležitý pre fungovanie nášho tela. Tvoria sa z neho hormóny, vitamín D, je hlavným stavebným prvkom buniek a v neposlednom rade zabezpečuje správnu pankreatickú činnosť. Pokiaľ ho telo nedokáže správne metabolizovať, nastáva problém v podobe usadzovania sa a následného upchávania ciev. Najhoršie je, že človek väčšinou ani nevie, že trpí na jeho zvýšenie, pretože sprievodné príznaky sú v začiatkoch minimálne a ľahko prehliadnuteľné. Jeho nenápadné prejavy sa môžu na počiatku prejaviť ako zimomravosť, občasné kŕče, či krvácanie z ďasien, čo má na svedomí jeho usádzanie sa v cievach. Ich zanedbanie môže viesť k utvoreniu zrazenín, čo v prípade utvorenia sa trombózy pri srdci môže znamenať infarkt, mŕtvicu, ak sa dostane do mozgu.

Vysoký cholesterol je chorobou modernej doby. Zásluhy na ňom si pripisuje najmä nezdravé stravovanie, sedavý spôsob života, stres, či fajčenie obezita, ale aj vrodené predispozície, ako je genetika. Existuje kvantum liekov, ktoré majú schopnosť znížiť ho, no najlepšia cesta ako s ním bojovať je prírodnou formou. Pomocou tých správnych potravín a činností.

Navzdory zaužívaným predsudkom , existujú potraviny plné tukov, ktoré paradoxne pomáhajú nášmu organizmu so zvýšeným cholesterolom bojovať a dokážu účinne a dlhodobo znížiť jeho hladinu. Sú to jedlá plné tých správnych tukov, v podobe nenasýtených mastných kyselín, ako sú ryby, orechy, arašidy, semienka, avokádo, panenské oleje lisované za studena, kokos, ale aj vajcia, ktoré boli až doteraz v nemilosti, pretože sa predpokladalo, že práve oni sú príčinou vysokej hladiny cholesterolu, konkrétne žĺtka. Tento predpoklad sa však nepotvrdil a najnovšie sa lekári prikláňajú k ich pozitívnemu vplyvu na telo, najmä vďaka lecitínu, ktorý obsahujú. Okrem potravín bohatých na zdravé tuky podporujú jeho správnu hladinu aj jedlá bohaté na vlákninu, ako sú obilniny, strukoviny a samozrejme ovocie, či zelenina. Tou správnou voľbou sú potraviny z bieleho mäsa, no netreba zabúdať ani na chudé červené mäso, či už bravčové, hovädzie, ale aj divinu.

Rovnako ako existujú bojovníci proti zlému cholesterolu, sú určité potraviny, ktoré napomáhajú k jeho zvyšovaniu. Jedná sa v prvom rade o margaríny, skryté stužené tuky v potravinách, tukové pečivo, rastlinné šľahačky, majonézy, mastné mäso a mäsové výrobky, vyprážané jedlá, slané orechy, zemiakové lupienky apodobne**.**

Ako zatočiť s vysokým cholesterolom?

  • Spraviť zo zdravého stravovania životný štýl
  • Dopriať telu dostatočné množstvo pohybu
  • Vyhýbať sa stresovým situáciám
  • Obmedziť, alebo úplne zastaviť fajčenie
  • Jesť potraviny bohaté na nenasýtené mastné kyseliny, vlákninu, veľa ovocia a zeleniny
  • Starať sa o svoje zdravie, chodiť na pravidelné prehliadky
  • Sledovanie krvného tlaku
  • Poznať zdravotný stav svojej rodiny a uvedomiť si potenciálny vplyv genetiky na zdravie
  • Pristupovať k cholesterolu preventívne a predchádzať jeho zvýšeniu

Hoci je naše srdce orgánom, ktorý sa vraj nikdy neunaví, sú úskalia s ktorými bez našej pomoci nemôže vyhrať. Pomôžme mu predchádzať nebezpečenstvám, ktoré vyplývajú z moderného spôsobu života a udržujme ho čo najdlhšie v dobrej kondícií. Veď srdce máme len jedno a všetci dobre vieme, že od jeho posledného úderu sa odvíja celý nás život.