Silná menštruácia

Ak je menštruácia silná a bolestivá, stáva sa toto obdobie pre ženu veľmi nepríjemné a vyčerpávajúce. Pokojne dokáže ženu vyradiť na pár dní z bežného života a spôsobiť jej nepríjemné bolesti.
Hypermenorea je silné menštruačné krvácanie, ktoré **ženu ohrozuje značnými krvnými stratami a následnou chudokrvnosťou ([anémiou](/choroba/193/anemia))**. Silná [menštruácia](/clanok/33827/menstruacia-a-predmenstruacny-syndrom) postihuje asi 20 % žien. Väčšina žien, ktoré navštívia gynekológa, je vo veku medzi 30 a 49 rokov. Je ťažké odhadnúť, kedy je krvácanie naozaj silné. **Krvná strata by nemala byť väčšia ako 80 ml.** Normálne je priemerná strata v priebehu jedného cyklu 30-40 ml, alebo 1 ml /1 kg hmotnosti ženy. Za silné môžme považovať také, ktoré trvá dlhšie ako 5 dní, ak je nutné meniť vložku každé dve hodiny alebo používať niekoľko naraz, alebo **ak vložka či tampóny k zachyteniu krvi nestačia**.

Stop s bolestivou menštruáciou! Toto vám pomôže.

Čo vyvoláva silnú menštruáciu?

Príčina je najčastejšie organická. Patria sem myómy (nezhubné nádory maternice), polypy maternice, nádory, endometria ( výstelky maternice), maternicového čípku, infekcie - chronická endometritída, adenómyóza (vrastanie endometria do svaloviny maternice), poruchy zrážania krvi, hormonálna nerovnováha, včasný potrat, mimomaternicové tehotenstvo. Ojedinele môže ísť o jedno silné krvácanie, ktoré meškalo. Liečba sa závisí od príčiny.

Funkčnou príčinou je nepravidelná stavba a nepravidelné odlučovanie sliznice. Celkovo môže ísť o poruchy štítnej žlazy, vysoký krvný tlak a krvácavé choroby.

Ako sa s tým vysporiadať?

Ako jedna z možností sa ponúka antikoncepcia. Pri tabletkách narastá sliznica maternice do menšej výšky, následne je krvácanie slabšie, pretože sa odlučuje menej sliznice. Inou možnosťou je vnútromaternicové teliesko.

Po jeho zavedení niektoré ženy prestanú menštruovať úplne a niektorým sa krvácanie výrazne zníži. Môže mať aj celkom opačný efekt spojený so zápalom.

Úprava jedálničku hrá svoju významnú úlohu. Ideálne je sa pred začiatkom menštruácie vyhnúť tučným a ťažkým jedlám. Pitie alkoholu doslova rozprúdi krv v žilách, čo sa tiež odrazí na sile menštruácie. Vitamín E tlmí menštruačné bolesti, skracuje počet dní krvácania a znižuje jeho intenzitu. Vitamín C tiež zmierňuje krvácanie.

Domácim receptom našich starých mám je teplý kúpeľ niekoľko dní pred menštruáciou a potom teplý zábal zo šalvie, medu a mäty na podbruško. Čaj zo škorice, zázvoru alebo klinčeku uvoľňuje predmenštruačné napätie v maternici.

Iná možnosť....

Pri zlyhaní konzervatívnej terapii sa ženy rozhodujú pre chirurgické riešenie. Je radikálne a ireverzibilné. Najinvazívneší výkon je spojeným so stratou orgánu - hysterektómia (odstránenie maternice).


Prečítajte si: Stop s bolestivou menštruáciou!


Literatúra:

- Dušan Kolařík , Repetitórium gynekologie - Dostupné na internete: http://www.silnamenstruace.cz/ - Dostupné na internete: http://www.actualgyn.com/pdf/en\_2012\_84.pdf