Prečo väčšina ľudí nerobí klik správne a na čo je vôbec tento cvik dobrý?

Vo svete silového tréningu je klik (kľuk) dobre známym a využívaným cvikom. Jeho štandardné chápanie a spôsob cvičenia sa však častokrát líši...

Muž v kliku Zdroj foto: Shutterstock.com

Určite to poznáte – desiatky opakovaní v minimálne pochybnej forme, cvičený ako rozcvička, prípadne silovo-kondičná časť tréningu v rôznych športoch od futbalu po box. Spoľahlivo unavuje účastníkov kruhových tréningov atď. Ak by ste sa spýtali bežnej cvičiacej populácie, na čom pracujú pri cvičení klikov, odpoveď by zväčša smerovala k rozvoji prsného svalstva, prípadne horných končatín.

Oveľa väčšie uplatnenie však nájde klik ako cvik celotelový, budujúci nie svalovú výdrž alebo hmotu, ale absolútnu silu celého tela.

Ako klik správne technicky zvládnuť sa dozviete TU.

Klik má nezastupiteľné miesto v silovom tréningu

Klik je plank v pohybe. Je to jeden z prvých cvikov, kde sa spevnené telo dostáva do pohybu. Učí nás udržať kontrakciu v pohybe, v meniacich sa podmienkach. Učí nás zároveň, že energiu do ďalšieho pohybu v prípade „zaseknutia sa“ v určitej fáze cviku, je možné „vydolovať“ z celého tela za použitia správnych silových princípov.

Kontrakcia celého tela (naučená v planku a aplikovaná do kliku) je základom pre náročnejšie cviky s vlastnou váhou. Je to univerzálny princíp silového tréningu, ktorý vedie k bezpečnému a efektívnemu generovaniu a prenosu sily všeobecne. Aj neúspešné opakovanie nejakého cviku (alebo neúspešný pokus o max) vypadá diametrálne odlišne pri správnom použití kontrakcie a nestáva sa nebezpečným zlyhaním. Vo svete cvičenia s vlastnou váhou sú žiarivým príkladom gymnasti. Kúsky ktoré stvárajú napríklad na kruhoch, by bez dokonalého spevnenia neboli možné.

Zabudnite na „ženské kliky“

Ženský klik nie Zdroj foto: Shutterstock.com

Ženy majú často so štandardnými „mužskými“ klikmi problémy. Čo keby ste však zabudli na „mužský“ a „ženský“ klik a sústredili sa na jediné dve podstatné kategórie: klik prevedený správne a klik prevedený nesprávne? Aplikácia všetkých silových princípov totižto nie je v tzv. ženskom kliku na kolenách možná. Naopak, dôsledná aplikácia týchto princípov do štandardného kliku umožní aj ženám, ktoré majú prirodzene slabšiu hornú polovicu tela, sa k takýmto klikom dopracovať.

Nie sú dôležité počty opakovaní, ale generovanie sily

Pri správnom zvládnutí určitého počtu klikov, smerujeme úsilie k progresívne ťažším variantom – vyvýšenie nôh, klik na jednej ruke, atď. Prioritou aj v ťažších variantoch zostáva aplikácia jednotlivých silových princípov a tým pádom generovanie sily z celého tela. Sila je to, čo nás zaujíma, získať svalovú výdrž v podobe veľkých počtov opakovaní (ak to z nejakého dôvodu chcete alebo potrebujete) bude potom o to jednoduchšie. Sila je zručnosť, využite teda kliky vo svojom tréningu ako nástroj na učenie sa tejto zručnosti.


Bude vás tiež zaujímať: Ako spraviť správny klik