5 tipov na zdravšie vianočné menu

Vianoce sú obdobím lásky a rodinnej pohody, ktorá je doplnená aj veľkým množstvom chutných pokrmov a sladkých maškŕt. Ako však svoje Vianoce urobiť zdravšími?

varenie cez Vianoce Zdroj foto: Shutterstock.com

Chcete si na Vianoce pripraviť chutné a zdravé menu, po ktorom si budete stále vedieť zapnúť nohavice? Tu sú tipy:

1. Grécky jogurt namiesto majonézy

Určite nie je potrebné vysvetľovať, že majonéza v zemiakovom šaláte neprispieva k štíhlej línií a nepatrí práve ku zdravej životospráve. Dokonca i majonéza „light“ má stále 3x viac kalórií a 11x viac tukov ako grécky jogurt. Vďaka vysokému obsahu proteínov vás tento jogurt udrží dlhšie sýtych a jeho lahodná, krémová chuť výborne dochutí akýkoľvek šalát.


Prečítajte si:

2. Nevyprážajte

Medzi tradičné pokrmy, ktoré nesmú chýbať na stole slovenskej rodiny, patrí aj ryba. Namiesto toho, aby ste ju obalili v strúhanke a vypražili, vyskúšajte radšej zdravší spôsob prípravy. Môžete ju ugrilovať, upiecť alebo podusiť a dochutiť ju čerstvými bylinkami. K rybe sa ako výborné dochucovadlo odporúča aj šťava z citróna.

3. Pečte len s celozrnnou múkou

Prečo sú celozrnné potraviny zdravšou alternatívou? Ich primárnou činnosťou je zásobovanie tela zloženými cukrami, ktoré pomaly uvoľňujú energiu, šetria podžalúdkovú žľazu a vďaka tomu nedochádza k prudkým výkyvom hladiny krvného cukru. Celozrnná múka má oveľa vyšší obsah vlákniny (biela múka je v porovnaní s ňou ochudobnená o viac ako 60% vlákniny), niektorých vitamínov (najmä skupiny B) a minerálnych látok.

Vianoce varenie Zdroj foto: Shutterstock.com

4. Nezahusťujte múkou, ale zeleninou

Mnoho žien pri varení omáčok alebo polievok používa na zahustenie múku, ktorá nie je veľmi zdravou voľbou. Na tento účel môže výborne poslúžiť rozmixovaná zelenina.

5. Vynechajte tuk na pečenie

Pred Vianocami sa vo veľkom predávajú tvrdé margaríny na pečenie, ktoré pre zdravie nie sú vôbec vhodné. Obsahujú veľa transmastných kyselín, ktoré zvyšujú hladinu zlého cholesterolu LDL a znižujú hladinu toho dobrého. Zároveň tiež môžu zvyšovať hladinu lipoproteínov A, ktoré vyvolávajú riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Zdravou alternatívou môže byť rastlinný olej bez cholesterolu, sezamový olej alebo aj sójová smotana.


Inšpirujte sa tiež