Ako pripraviť diétne cukrovinky?

K Vianociam neodmysliteľne patria chutné cukrovinky. Ak však nechceme počas sviatkov pribrať značné množstvo kilogramov, pri pečení aj konzumácii sladkostí by sme mali dodržiavať určité pravidlá.

Cukrovinky Zdroj foto: Shutterstock.com

Pozor na to: zdravé neznamená diétne

Je veľký rozdiel medzi diétnymi a zdravými sladkosťami. Pri vyrábaní toho zdravého sa odporúča nahradiť obyčajnú bielu pšeničnú múku múkou celozrnnou a rafinovaný cukor cukrom prírodným, trstinovým. Miesto stuženého pokrmového tuku radšej stavte na poctivé maslo a tiež olej voľte skôr vyššej kvality. Zámenou surovín za ich zdravšie alternatívy prepašujete do vianočných lahôdok viac vlákniny, ale aj minerálnych látok. Čo sa však ich kalorickej hodnoty týka, tá zostáva skoro nezmenená, teda závratne vysoká.


Prečítajte si aj:

Tieto stratégie vám pomôžu neprejedať sa!

Ako postupovať pri pečení?

Pri pečení zdravších cukroviniek sa musíme trošku vyhrať s receptúrou. Každá múka sa chová inak - niektorá je hutnejšia, iná viac saje vodu a tá ďalšia sa zase môže drobiť. Prírodný cukor má tú nevýhodu, že nie je dostupný v práškovej verzii. Pri použití medu alebo sirupov nezískame chcený objem a tieto sladidlá sa tiež správajú, ako sa im zachce. Je preto potrebné experimentovať a zdravšie recepty časom vyladiť.

Sladké jedlo Zdroj foto: Shutterstock.com

Ako si pochutnať takmer bez výčitiek?

Po zjedení zdravších cukroviniek netreba mať výčitky svedomia (to nie je nutné ani u tých klasických), ale mali by sme počítať s tým, že keď to preženieme s množstvom, následky budú na našej postave znateľné.

Diétne vianočné pečivo by malo obsahovať menej energie, než cukrovinky tradičné. To dosiahneme tak, že uberieme množstvo múky, tuku aj cukru a pokúsime sa nahradiť tieto suroviny niečím iným.

Pšeničnú múku skúste vymeniť za ovsené vločky (pre získanie múčnej konzistencie ich pokojne rozomeľte), prisypte vlákninu (tú ľudský organizmus nevie úplne využiť), rezistentný škrob (v tele sa správa podobne ako vláknina, ale je bohužiaľ ťažko k zohnaniu), alebo vyskúšajte múku z orechov (z kokosu, mandlí alebo lieskových orieškov). Orechové múky sú síce tučné, ale majú nízky glykemický index, takže keď si postrážite množstvo, s krvným cukrom budete za dobre.

Najdiétnejšiu variantu cukru predstavujú umelé sladidlá. Síce väčšina z nich nedisponuje žiadnou energiou, zato sú umelé, mávajú chuťový "chvost", nie sú vhodné pre tepelnú úpravu a nedodajú cukrovinkám objem. Optimálnou voľbou je stévia - prírodné sladidlo, ktoré je k dostaniu v sypkej, tekutej i tabletkovej forme. Chuť stévie je tiež špecifická a nemožno ju použiť v rovnakom množstve ako cukor, takže aj v tomto prípade musíme recept upraviť.

Posledným zabijakom línie v cukrovinkách je tuk. Namiesto oleja skúste jablčný mušt a maslo nahraďte vajcami. Vajec sa báť nemusíte, avšak ultradiétnu verziu cukroviniek dosiahnete pečením len zo samotných bielkov.

Najdiétnejšie sú tie, ktoré nezjete

Rozmyslite si, či vám stojí za čas, peniaze i námahu vymýšľať diétne verzie sladkostí alebo či si zvládnete dať len pár kúskov klasických cukroviniek a potom vyrazíte na dlhú prechádzku. Nezabudnite ale, že tie najdiétnejšie cukrovinky sú také, ktoré nezjete.


Prečítajte si aj:

Tieto stratégie vám pomôžu neprejedať sa!

Ďalšie skvelé inšpirácie nájdete aj na na www.fithall.sk.