Ako sa motivovať k cvičeniu a správnemu stravovaniu?

Vo svojom úsilí vylepšiť zdravie a telo vytrvajú len tí najodolnejší. Nedostatok vôle však nie je dôvodom k poľaveniu. Existuje ešte motivácia, ktorá ženie naše správanie a konanie určitým smerom. 

Fit žena s úsmevom Zdroj foto: Shutterstock.com

Pri túžbe po dosiahnutí zdravého životného štýlu sa uplatňuje motivácia vonkajšia, ale aj motivácia vnútorná, ktorá je vždy dôležitejšia.

Vonkajšia vs. vnútorná motivácia

Predstava nových tesných nohavíc a nižšej hodnoty na váhe je určite veľmi lákavá, ale v situácii, keď sa rozhodujete, či si vziať ešte jeden kúsok čokolády alebo nie, sa veľmi často začne rozplývať. Aj v prípade, že niekto z vášho okolia chce, aby ste schudli či zmenili svoje stravovacie zvyklosti, slúži ako motivačná sila, ale opäť vonkajšia, to znamená nie veľmi účinná.

Pre dosiahnutie trvalej zmeny je potrebná vaša vnútorná motivácia, motivácia tým, čo chcete vy sami. Musíte vedieť, prečo chcete jesť zdravšie, prečo vlastne chcete chudnúť, prečo pokračovať v každodennom boji sám so sebou nad otvoreným vreckom so zemiačikmi? Až si budete odpoveďami na tieto a podobné otázky istí, máte skoro vyhraté. 

Predstava o sebe

Pre motivovanie seba samého k lepšej postave si vytvorte predstavu, ako by ste chceli vyzerať. Predstava ale musí byť realistická, aby bolo možné ciele dosiahnuť. Predstavte si seba od hlavy až k päte a rozmyslite si, na ktorých partiách chcete zapracovať najviac. Rovnako tak si pri snahe zmeniť svoje stravovacie návyky predstavujte, ako jete zdravé jedlá, a ako vám tie nezdravé nič nehovoria, nevoňajú a nelákajú vás. Každý večer pred spaním si fantáziu vyvolajte a zaspávajte s ňou. Predstavu môžete podporiť autosugestívnou formulkou typu "Jem zdravo a chutí mi to, mám skvele vytvarované stehná, cvičenie ma veľmi baví."

Ak sa dostanete do situácie, keď máte odolávať pokušeniu dať si niečo nezdravé alebo neísť cvičiť, spomeňte si na to, ako ste sa cítili naposledy, keď ste pokušeniu podľahli. Spomeňte si na výčitky svedomia po zjedených šiškách a vynechanom tréningu, vybavte si ale tiež ten skvelý pocit, keď skončíte cvičenie a púšťate na seba prúd vody, alebo keď večer zaspávate s vedomím, že ste celý deň jedli iba potraviny, ktoré posilnili a vyživili vaše telo.


Čítajte tiež:


Vonkajšiu motiváciu tiež nezanedbávajte. Pripojte sa na sociálnych sieťach do skupín fitness nadšencov a sledujte fotografie športovcov. Na internete nájdete nepreberné množstvo motivačných citátov a obrázkov, ktoré môžete použiť ako tapetu do vášho mobilu a počítača a tie vám potom budú neustále pripomínať, čo vlastne chcete a za čím si tak usilovne idete. Ešte nikto nikdy neľutoval poctivý tréning, ale sedenie doma na pohovke s otvorenou bonboniérou áno. Preto sa zhlboka nadýchnite, o ničom už nepremýšľajte a začnite.

Niekoľko motivačných citátov na záver:

"Pomalý pokrok je stále pokrok."
"Keď máte chuť skončiť, spomeňte si, prečo ste začali."
"Ešte nie som vo svojom cieli, ale som k nemu bližšie než včera."
"Vyberte si medzi tým, čo chcete v tento okamih a tým, čo chcete zo všetkého najviac."
"Starajte sa o svoje telo - je to jediné miesto, kde môžete žiť."
"Týždeň má 7 dní a "niekedy" nie je žiadnym z nich."