Potraviny s vápnikom

Mliečne výrobky zahŕňajú veľké množstvo vápnika, a preto sú prvou voľbou, ak si chce človek doplniť do tela túto minerálnu látku. Aké potraviny ju však majú v sebe tiež?

Jedlo Zdroj foto: Shutterstock.com

Na úvod je nutné poznamenať, že mlieko nie je jediným zdrojom vápnika. Existuje hneď niekoľko potravín, ktoré ho majú v omnoho väčšom množstve.

Prečo je pre nás vápnik taký dôležitý? Táto minerálna látka je jednou z najdôležitejších zložiek v tele, ktorá je základom zubov a kostí. Je nenahraditeľná pre funkciu buniek, svalové sťahy, prenos nervových impulzov a zrážanie krvi.

1. Špenát

Už jedna šálka surového špenátu, ktorým si môžete obohatiť svoj obedňajší šalát, vám prinesie isté množstvo vápnika, no ešte lepšou voľbou je varený špenát. Mnoho štúdií o tejto plodine prišlo k záveru, že špenát má veľmi pozitívne účinky na kardiovaskulárny systém a tiež dokáže znižovať krvný tlak.

Obsah vápnika: 136 mg vápnika na 100 g vareného špenátu, 99 mg vápnika na 100 g surového špenátu


Prečítajte si aj:

Prečo by v našej strave nemal chýbať vápnik?

2. Kel

Kel je veľmi populárnym druhom zeleniny, keďže ho človek dokáže pripraviť rôznymi spôsobmi. Či už ho pridáme do smoothie alebo si s trochou múky a korenia môžeme pripraviť „kelové čipsy“. Kel sa vyznačuje vysokým obsahom vápnika a je tiež silným antioxidantom, ktorý pôsobí proti vzniku prostaty a rakoviny hrubého čreva vďaka vitamínu K.

Obsah vápnika: 150 mg vápnika na 100 g kelu

3. Sezamové semienka

Sezamové semienka môžete nájsť ako nenápadnú prílohu v mnohých jedlách, no len málo z vás určite vie, koľko vápnika obsahujú. 100 gramov semienok obsahuje až 975 mg vápnika, čo spĺňa takmer celú požadovanú dennú dávku kalcia (1000 mg). Neznamená to však, aby ste od rána do večera jedli iba sezamové semienka, no sú výborným ochutením akéhokoľvek jedla.

Obsah vápnika: 975 mg vápnika na 100 g semienok

Sezamové semienka Zdroj foto: Shutterstock.com

4. Syr

Syry obsahujú rôzne množstvá vápnika v závislosti na odrode. Druh syra tzv. čedar je najznámejší svojím obsahom vápnika, no aj ostatné druhy majú vo svojom zložení vápnik v množstvo od 500 do 1000 mg.

Obsah vápnika v syre „čedar“: 721 mg vápnika na 100 g syru

5. Tofu

Tofu sa vyznačuje nízkym počtom kalórií a relatívne veľkým množstvom bielkovín a železa. V závislosti od toho, ako sa táto plodina vyrába, môže mať tiež vyšší obsah vápnika, poprípade aj horčíka.

Obsah vápnika: 350 mg vápnika na 100 g tofu


Prečítajte si aj:

Prečo by v našej strave nemal chýbať vápnik?

Roman7897

Ja si potrebu vitamínov a minerálov dopĺňam pomocou moringy. Novodobý boom, ale je dobrá. Doniesla mi to priaťeľka a som spokojný. Hlavne je to úplne prírodná vec nič chemické.Zatiaľ čo 100 g listov Moringy obsahuje 440 mg vápnika, v špenáte je to iba 120 mg, v syre 480 mg, vo fazuli 60 mg a v orechoch 70 mg, čo viac dodať.. -odkaz odstránený-

Moireal

Dobry napad Roman, aj ja som uvazovala, ze aspon moringu si kupim. Na trhu je strasne vela vitaminov a mineralov az je clovek z toho zmagoreny a nevie, co z toho je naozaj dobre. Rozomleta moringa by mala byt dobrym zdrojom, najma ked nou liecia vyzivove nedostatky chudobnych krajinach....

JASOM

Viac vapniku ako v mlieku obsahuje aj brokolica, konopne,chia semena, lanove semena a mak. A riasy: spirulina
potom divoke rastliny ako zihlava