4 chyby, ktoré často robíme pri stravovaní

V návale pracovných povinností často jedlo odsúvame na druhú koľaj. Popri všetkom, čo máme na “to do“ liste, nám na raňajky či obed neostáva čas, alebo si jednoducho v pracovnom zápale na jedlo ani nespomenieme.

stravovanie_chyby_8-2-2016_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock.com

Zastavíme sa až vtedy, keď zistíme, že nám chýba energia. Jej zdrojom je však zdravá a vyvážená strava, na ktorú by sme nemali zabúdať, ani keď nevieme, kde nám hlava stojí. Práve naopak. V takýchto chvíľach je ešte dôležitejšia. Aké chyby v stravovaní robíme, keď sa nachádzame v pracovnom ošiali?

1. Jeme za pochodu

Ako vyzerá váš obed počas pracovného dňa? Sadnete si za stôl a v pokoji si vychutnáte každé sústo? Alebo len narýchlo niečo do seba hodíte a popritom ešte riešite e-maily? Ak patríte do druhej skupiny, zbystrite! Vedci prišli na to, že ľudia, ktorí jedia "za pochodu", majú tendenciu zjesť oveľa viac ako tí, ktorí si doprajú jedlo v kľude. Zjedia dokonca viac v porovnaní s tými, ktorých počas jedla rozptyľuje napríklad sledovanie televízie alebo konverzácia s priateľmi. Je to spôsobené tým, že chôdza predstavuje silné rozptýlenie, ktoré narušuje našu schopnosť spracovávať vplyv stravy na náš hlad. Chodenie či akákoľvek forma rozptýlenia, vrátane obedovania za počítačom, má vplyv na množstvo jedla, ktoré zjeme, a tak môže viesť k priberaniu na váhe. Keď sa plne nesústredíme na jedlo a proces prijímania potravy, upadáme do pasce bezduchého jedenia, pri ktorom si neuvedomujeme potraviny, ktoré sme práve skonzumovali, ani ich množstvo. Dokonca aj ajurvéda má medzi svojimi zásadami jednu, ktorú by sme si mohli osvojiť - jesť v kľude, neponáhľať sa a sústrediť sa iba na jedlo.


Prečítajte si tiež:

5 najčastejších chýb, ktoré robia ženy pri stravovaní

2. Hladujeme

Pred odchodom do práce sa nestíhate najesť, aby ste prišli na čas. Akonáhle si sadnete za počítač a začnete riešiť pracovné záležitosti, prázdny žalúdok prestáva byť dôležitý. Takto sa často môže stať, že prvým jedlom dňa je v lepšom prípade obed, alebo v tom horšom až večera. Počas celého dňa teda budete máte mučivý hlad a keď sa konečne dostanete k jedlu, je vám úplne jedno, že ste mali v pláne jesť zdravo. Skočíte na prvú vec, ktorú zbadáte, a s veľkou pravdepodobnosťou to bude niečo kalorické. Navyše si to ospravedlníte tým, že ste celý deň nič nejedli. Aby ste tomu predišli, pripravte si zdravé a výživné raňajky už večer a pribaľte si na desiatu napríklad ovocie. Na obed si nastavte budík, ktorý vás upozorní, že je čas si dať pauzu a naobedovať sa.

3. Necháme sa ovplyvniť

Priniesli ste si z domu starostlivo pripravený balíček so zdravým obedom, no zrazu sa objaví kolegyňa, ktorá má práve narodeniny a volá vás na spoločný obed. Navyše pred vami pristane kus jej narodeninovej torty. V pracovnom kolektíve má každú chvíľu niekto narodeniny, lúči sa, oslavuje povýšenie alebo prišiel z pracovnej cesty a priniesol kolegom nejakú maškrtu. Vždy sa nájde niečo alebo niekto, kto sa bude snažiť sabotovať vaše plány zdravo sa stravovať. Možno to bude spočiatku náročné, no skúste odolať a nenechať sa ovplyvniť. Keď ostatní uvidia vaše odhodlanie a výsledky, možno ich inšpirujete a začnú si zdravé balíčky s obedom nosiť aj oni. jedlo_doprace_8-2-2016

Zdroj foto: Shutterstock.com

4. Zajedáme stres

Nahneval vás šéf a jediné čo vám v tej chvíli pomôže je tabuľka čokolády? Alebo sa rovno vyberiete do fast-foodu na hamburger a hranolky? Mnoho ľudí (predovšetkým žien), má pri prežívaní negatívnych emócií, ako úzkosť či stres, tendenciu siahať po sladkostiach alebo sa prejedať. Keď sa nám niečo nepodarí, alebo máme zlý deň, hľadáme útechu v jedle. Tomuto sa hovorí emočné jedenie. Namiesto zajedania stresu sa choďte radšej na chvíľu prejsť. Prechádzka na čerstvom vzduchu vám prečistí hlavu a pomôže sa vyrovnať so stresom oveľa lepšie ako prejedanie.


Prečítajte si aj tento článok:

5 najčastejších chýb, ktoré robia ženy pri stravovaní