4 pravidlá, ako sa neprejedať

Prejedanie býva často príčinou nadváhy alebo nespokojnosti s vlastným telom. Ak sa týka aj vás, je najskôr potrebné definovať si, čo to vlastne znamená a ako sa prejavuje. Až potom je možné hľadať riešenie.

Žena na guači s pizzou Zdroj foto: Shutterstock.com

Problém s nadbytočným príjmom potravy môže mať mnoho podôb, a to od jednorazového jedenia veľkého množstva jedla, až po chronické celodenné zobanie. Dalo by sa tiež povedať, že je to problém veľmi subjektívny - niekto sa cíti prejedený po polovici jablka, iný zase dokáže zjesť veľké menu vo fast foode a zavŕšiť to vedierkom smotanovej zmrzliny. Úlohu tiež zohráva momentálny fyzický i psychický stav.

Je úplne normálne občas sa prejesť. Po takomto prejedení by ale nemali nasledovať výčitky svedomia a seba trestajúce správanie v podobe hladovky, prísnych diét alebo nadmerného cvičenia. Takéto správanie totiž môže viesť jedine k poruche príjmu potravy a prehlbujúcej sa nespokojnosti so sebou samým.

Ak sa jedlo úplne vymklo vašej kontrole, je dobré vyhľadať odbornú pomoc skôr, než sa ťažkosti ešte prehĺbia. Ak ale spadáte do kategórie občasných „prejedačov“, skúste svoje správanie zmeniť pomocou jednoduchých pravidiel.

Pravidlo číslo 1 : Jesť pomaly a dobre žuť

Vďaka pomalému jedeniu má mozog čas zachytiť signál plnosti žalúdka. Dôkladným žuvaním potešíte aj svoje chuťové poháriky, takže je potom väčšia pravdepodobnosť, že nebudú túžiť po prídavku. Spomaľte svoje jedenie napríklad odkladaním príboru po každom súste alebo priebežným pitím počas jedla.

Pravidlo číslo 2: Nejedzte pri televízii, pri počítači ani pri čítaní

Keď jete, tak jedzte a nerobte nič iné (okrem príjemnej konverzácie sa spolustolovníkmi). Zobanie orieškov pri televízii síce vytvára pocit pohody a relaxácie, ale je to tiež zlozvyk, ktorý jednoznačne vedie k priberaniu hmotnosti.

Pravidlo číslo 3: Snažte sa každé jedlo doplniť niečím vysokoobjemovým, ale nízkokalorickým

K hranolkám s vyprážaným syrom si dajte poriadnu porciu šalátu a predtým, než sa pustíte do dezertu, vypite veľký pohár vody.


Čítajte tiež:

salat_voda_12-2-2016 Zdroj foto: Shutterstock.com

Pravidlo číslo 4: Doprajte si denne kúsok maškrty

Niekedy sa môže stať, že ľudia, ktorí jedia zdravo (a tiež tí, ktorí držia diéty a snažia sa chudnúť), sa začnú občas prejedať kalorickými dobrotami až po prechode na "zdravý" životný štýl. Raz za čas prirodzene vôľa povolí a po zjedení niečoho zakázaného prichádza na rad ďalšie a ďalšie odopieranie potraviny (spravidla tučnej a sladkej). Takýto stav je možné vyriešiť tým, že si denne doprajete malý kúsok niečoho dobrého - ovsenú kašu si vylepšíte kúskom čokolády, inokedy si miesto polovice porcie prílohy dáte napríklad koláčik.

Rady na záver

Po prejedaní sa, ktoré trvá dlhšie (napríklad po sviatkoch), pite veľa čistej vody a nesladeného čaju. Na drastické diéty alebo radikálne detoxikačné kúry zabudnite - tie vám akurát rozhodia organizmus aj náladu. Pokojne pomaly dojedzte cukrovinky (napríklad na dopoludňajšiu desiatu si dajte tri kúsky s bielym jogurtom), ale zaraďujte do jedálnička čím ďalej viac zeleniny, ovocia a chudých bielkovín. Nezabudnite ani na pohyb. Stačí denne prejsť pár kilometrov - prechádzka je vždy lepší spôsob odpočinku, než prejedanie sa na gauči pri seriáli.

Keď jete, vnímajte pocity vášho tela. Učte sa rozpoznať pocit nasýtenia a začnite ho rešpektovať.


Viac tipov pre štíhlu postavu a videotéku cvičení nájdete v sekcii Šport a cvičenie a na www.fithall.sk.