Emočné jedenie

Zajedáte stres, smútok a iné negatívne pocity nezdravým jedlom? Niekto vás nahnevá a okamžite siahate po čokoláde? Alebo večer pri pozeraní seriálu len tak bezmyšlienkovite do seba hádžete chipsy? Tomuto sa hovorí emočné jedenie.

emocne_jedenie_16-2-2016_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock.com

Jedlo už dávno nie je len palivom a výživou pre náš organizmus. Pre mnohých ľudí je potešením, odmenou, trestom, či dokonca závislosťou. Emočné jedenie je jedným z najčastejších dôvodov priberania na váhe. Kazí všetku našu snahu zdravo sa stravovať a dosahovať výsledky, po ktorých túžime. Týka sa predovšetkým žien, no podliehajú mu aj muži. Pri prežívaní silných negatívnych emócií, ako je úzkosť, stres alebo žiaľ, majú niektorí ľudia tendenciu sa prejedať alebo sa utešovať jedlom, ktoré do zdravého jedálnička nepatrí. Ľahko sa tak dostanú do začarovaného kruhu prejedania a následných výčitiek svedomia, ktoré opäť vyrieši len jedlo.

Jedným zo znakov emočného jedenia je aj to, že neprestávate jesť aj napriek tomu, že váš žalúdok je už dávno plný a po pocite hladu ani stopy. Jete až do prasknutia. Aké sú ďalšie znaky? Bezmyšlienkovite do seba hádžete jedlo, keď sa nudíte, chcete sa rozptýliť, alebo zabiť čas. Jedlo používate ako odmenu. Hľadáte v jedle útechu, keď máte zlý deň. Jete viac, keď sa cítite vystresovaní alebo nahnevaní.


Prečítajte si tiež:

Ako sa neprejedať?

Ako sa naučiť ovládať zlozvyk hľadania útechy v potravinách?

1. Posvieťte si na svoje stravovacie návyky

Ak sa chcete zbaviť zlozvyku emočného jedenia, musíte si v prvom rade uvedomiť, aké sú vaše stravovacie návyky a správanie. Popremýšľajte nad tým, kedy jete kvôli tomu, že ste naozaj hladní a kedy sú dôvodom, prečo siahate po jedle, vaše emócie. Predtým než sa vrhnete na ďalší balík sušienok, sa zamyslite. Som naozaj hladný? Aké pocity mi jedlo spôsobuje? V prípade emočného jedenia je to väčšinou krátkodobý pôžitok a dlhodobé výčitky. Treba sa naučiť rozlíšiť medzi fyzickou a psychickou potrebou jedla.

2. Identifikujte svoje spúšťače

Ďalším krokom je uvedomiť si, čo je spúšťačom nášho nekontrolovateľného jedenia. Môže to byť čokoľvek od nudy, cez stres až po potrebu sa za niečo odmeniť. Dobrým spôsobom, ako identifikovať svoje spúšťače je denník, do ktorého si spravíte poznámku zakaždým, keď sa takto “spustíte“ spolu s informáciou o tom, čo tomu predchádzalo.

3. Nájdite si niečo, čo vám robí radosť (okrem jedla)

Už viete, že vaším spúšťačom je stres v práci, nezvládnutá situácia, prípadne nuda počas dlhej cesty domov. Teraz je dôležité vytvoriť si nový zvyk, ktorý vás bude rovnako tešiť, no nebude zahŕňať jedenie. Môže to byť horúci kúpeľ, dlhá prechádzka, knižka alebo poriadny tréning, počas ktorého zo seba dostanete všetky negatívne emócie. Spravte si zoznam činností, ktoré radi robíte a cítite sa pri nich dobre. kupel_zena_16-2-2016

Zdroj foto: Shutterstock.com

4. Vyhnite sa radikálnym diétam

Diéty, ktoré niečo vyslovene zakazujú sú z dlhodobého hľadiska veľmi neefektívne. Navyše, práve diéty sú často dôvodom emočného jedenia. V zmysle hesla “zakázané ovocie najlepšie chutí“ budete najviac túžiť práve po potravinách, ktoré máte zakázané. Keď vám niekto zakáže jesť po 18:00, práve vtedy budete mať najväčší hlad. Chvíľu to možno vydržíte, no potom zhrešíte a prídu výčitky svedomia, hnev a sklamanie, ktoré len spôsobia ďalší nával emočného jedenia. Preto si nič nezakazujte, jedzte rozumne, zdravo a pravidelne, aby vás neprepadal vlčí hlad. Nájdite zdravé alternatívy k obľúbeným pochúťkam. Ak aj občas zhrešíte, neobviňujte sa.

Pamätajte si, emočné jedenie je len zvyk, ktorý si mnohí ľudia v priebehu rokov osvojili. Všetky zlé návyky však môžu byť odstránené, alebo nahradené dobrými. Chce to len trochu sa nad tým zamyslieť a popracovať na sebe.


Prečítajte si aj tento článok:

Ako sa neprejedať?