5 dôvodov, prečo sa nevyspíte. Čo s tým?

Žijeme v hektickej dobe a preto možno viacerým príde normálne, že sa väčšinou nevyspia plnohodnotne a ráno sa necítia odpočinutí. Čo ak však máte isté poruchy spánku a ani o tom neviete?

spanok_problemy_15-3-2016_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Chrápete ako píla

Chrápanie je spôsobené tým, že svaly vášho jazyka a krku ochabli a zúžili tak dýchacie cesty. Druhou možnosťou môže byť mäkké podnebie alebo väčšia hmotnosť. Nastanú problémy s dýchaním, na čo sa viackrát prebudíte. No pozor, niektorí ľudia majú takto narušený spánok dokonca až desiatky alebo stovkykrát v noci. Táto porucha je už známa pod názvom spánková apnoe, okrem iného zvyšuje riziko srdcových ochorení, mŕtvice a podľa všetkého aj osteoporózy.

Pomoc: 4 percentá mužov a dve percentá žien (väčšinou starší ako 40 rokov) trpia spánkovým apnoe, preto by ste možno mali navštíviť špecialistu, aby tento problém overil.

Existuje CPAP stroj a masku (tento dýchací prístroj rozpoznáva slabé vdychy a pomáha ich zosilňovať) môže vám pomôcť tým, že udrží hltan otvorený, pričom zabezpečí dostatok vzduchu na dýchanie. Ak chcete utíšiť svoje chrápanie, vyhnite sa spaniu na chrbte, pri ktorom môže dôjsť k najväčšiemu zablokovaniu dýchacích ciest. Aby sa vám to darilo účinne, skúste tento malý trik: Zašite tenisovú loptičku do zadnej časti mikiny a oblečte si ju na spanie.


Prečítajte si tiež:

Pri problémoch so spánkom môže pomôcť aj joga. Pozrite si tieto cviky.

2. Škrípete zubami

Prebudili ste sa už s boľavou čeľusťou alebo trpíte chronickou bolesťou hlavy? Ak áno, dôvodom môže byť skutočnosť, že počas spánku škrípete zubami. Ďalšie problémy, ktoré škrípanie spôsobuje, sú napríklad bolesť oka pri otváraní a zatváraní a takisto poškodenie skloviny. Približne 16 percent ľudí trpí týmito problémami. Odborníci sa domnievajú, že škrípanie zubov, je spojené s úzkosťou, kde môžu hrať rolu aj antidepresíva.

Pomoc: Aby tieto problémy prestali, nájdite si zdravší spôsob, ako zvládať stres. Je tiež veľmi dôležité zaspávať v pokoji a v dobrej nálade.

3. Váš organizmus je zle nastavený

Nepociťujete únavu až do skorých ranných hodín? Ide o Syndróm oneskorenia spánkovej fázy, ktorý postihuje 10 percent ľudí. Táto biologická závada zabraňuje telu v tvorbe melatonínu (spánkového hormónu) na 12 a viac hodín.

Patrili ste k „nočným vtákom“ už od strednej školy? Tento syndróm je bežný medzi teenagermi a niekedy pretrváva až do dospelosti. Ak nespíte najmenej sedem hodín v noci, zvyšuje sa riziko vysokého krvného tlaku a cukrovky. A navyše, ľudia, ktorí zaspávajú neskoro, majú väčšiu tendenciu myslieť negatívne.

Pomoc: Začnite tým, že zlepšíte vašu spánkovú hygienu. Znížte príjem kofeínu a vyhnite sa sledovaniu TV a práce s počítačom či mobilom asi 90 minút pred spaním. Zaveďte si pred spaním nejakú upokojujúcu činnosť ako napríklad čítanie a takisto aj ráno na zresetovanie a nabudenie tela. Ak to nepomôže, špecialista vám môže predpísať syntetický melatonín alebo odporučiť dopoludňajšiu svetelnú terapiu lekárskou lampou.

4. V noci vám trnú nohy

Nazýva sa aj Syndrómom nepokojných nôh, trpí ním 1 z 10 ľudí a je spojený s dysfunkciou v mozgu pri spracovávaní neurotransmitera dopamínu. Avšak, v niektorých prípadoch to môže byť i nutričný deficit. U ľudí s nízkou hladinou železa sa v niektorých častiach mozgu objavuje hyperaktivita, ktorá vedie k nutkaniu pohybovať nohami.

Pomoc: vrecúška s ľadom, teplé zábaly, masáže, kúpele. Uistite sa, že vaša hladina železa je optimálna a prípadne tento minerál doplňte. Ak nič z toho nezaberie, je potrebná odborná liečba.

5. V stave námesačnosti blúdite po dome

Z dôvodov, ktoré nie sú úplne objasnené, sa niektorí ľudia čiastočne prebudia v noci, často z najhlbšej fázy spánku a blúdia po dome. Toto správanie postihuje až 4 percentá populácie. Navyše 1-3 percent ľudí, ktorí trpia takouto poruchou, vykonávajú „nájazdy“ práve do kuchyne. Čiže tento stav môže súvisieť aj s poruchom príjmu potravy a často zasiahne ženy na diéte, ktorí idú spať hladné.

Pomoc: benzodiazepíny (sedatíva) môžu niekedy zabrať, zabezpečia dlhší neprerušovaný spánok. Pokiaľ vaše nočné dobrodružstvo nezahŕňa riskantné činnosti, nepotrebujete žiadne lieky. Len sa uistite, že doma máte všetko v poriadku a bezpečne skryte všetky nebezpečné predmety. Ideálne je upozorniť na to svojho partnera, aby na vás prípadne dozrel.


Prečítajte si aj tento článok:

Pri problémoch so spánkom môže pomôcť aj joga. Pozrite si tieto cviky.