Šúpete zemiaky správne? A toto nie je jediná chyba, ktorú možno v kuchyni robíte.

Niektoré veci sme si už tak zaužívali, že si ani neuvedomujeme, ako nesprávne ich vykonávame. Patria sem tie najjednoduchšie činnosti. Pozrite sa, čo robíte nesprávne.

zemiaky_cistenie_22-3-2016_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock.com

Čistenie zemiakov

Keď čistíte zemiaky s nožom alebo škrabkou, môže vám vznikať viac odpadu, ako by ste chceli. Je tu aj iný spôsob: Narežte každý zemiak stredom a potom ich dajte v šupke variť, kým nebudú takmer hotové. Následne zachyťte vodu do iného hrnca. Potom opláchnite zemiaky v studenej vode, a kožu dokážete stiahnuť preč len s prstami. Nakoniec vráťte olúpané zemiaky späť do hrnca a nechajte ich dovariť.


Prečítajte si tiež:

13 tipov, ako správne skladovať potraviny v chladničke

Otváranie banánov

Veľa ľudí otvára banán zvrchu, zdá sa to byť prirodzené a jednoduché. No občas sa stane, že to týmto spôsobom jednoducho nejde a musíte siahnuť po noži. Vedeli ste, že opice lúpu banány zospodu? Skúste nasledovať ich príklad, jednoducho banán obráťte, oddeľte od seba dve časti šupky a je to. Nemusíte nič trhať zvrchu a trápiť sa.

Udržiavanie čerstvých byliniek

Ak ukladáte bylinky ako napríklad bazalku, petržlen či koriander ihneď do plastového vrecka alebo nádoby, veľmi skoro vám zvädnú alebo sa znehodnotia. Po opláchnutí bylín ich treba najprv rozložiť na uterák a dať ich von, aby ste sa tak zbavili prebytočnej vlhkosti. Potom ich umiestnite do keramickej nádoby alebo pohára s asi 2-3 cm vody na dne a dajte tam bylinky podobne ako kvety do vázy. Bazalka by mala zostať v chladničke, aby jej nesčerneli listy, ale ostatné bylinky postačí, ak dáte do plastového vrecka.

Ukladanie konzerv

Pri otvorení konzervy sa niekedy musíte lyžicou poriadne hlboko hrabať, aby ste si nabrali obsah, ktorý skutočne chcete, nielen riedku „brečku“ na povrchu. Skúste preto ukladať konzervy v špajzi hore nohami. Obsah sa tak premieša a vy nebudete musieť niečo dolovať z úplného spodu konzervy.

Čistenie mikrovlnnej rúry

Čistiť mikrovlnku je občas naozaj ako za trest. No môžete si túto nepríjemnú prácu uľahčiť tak, že zapnete mikrovlnku s mokrou špongiou vo vnútri asi na jednu minútu. Odparujúca sa vlhkosť pomôže uvoľniť akékoľvek spečené a spálené nečistoty, takže to hneď pôjde ľahšie. A určite nezabudnite na to, že lepšie je čistiť horúcou vodou, pretože tá zabíja baktérie.


Prečítajte si aj tento článok:

13 tipov, ako správne skladovať potraviny v chladničke