6 dôvodov prečo by sme nemali vyhadzovať šupku z banána

Mnoho ľudí si myslí, že šupka z banána už nemôže mať žiadne ďalšie využitie, ale niektoré vykonané štúdie dokázali opak. Aké benefity môže priniesť táto časť banána?

Banán Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Bojuje proti vráskam a iným kožným nedostatkom

Banánová šupka obsahuje dopamín – známy antioxidant, ktorý pomáha telo zbavovať nebezpečných toxínov a voľných radikálov poškodzujúcich tkanivá v tele. Čím je šupka viac dozretá, tým obsahuje vyššie množstvo dopamínu.
Ako môže pomôcť pri zbavovaní kožných nezrovnalostí? Odkrojte si zo šupky malý kúsok, namočte ho do medu a pretrite si ním jazvy, tmavé škvrny či iné kožné problémy. Takýmto spôsobom pomáha aj v boji proti vráskam.


Prečítajte si aj:

Prečo sa oplatí jesť banány?

2. Ako pomocník v záhradke

Banánové šupky sa vďaka vysokému obsahu výživných látok používajú v komposte a dodávajú tak rastlinám všetky potrebné živiny, ktoré vyžadujú pre správny rast. Nebojte sa tak šupku zo zjedeného banána pridať do hnojiva pre vaše stromy a rastliny. Okrem toho ju možno použiť aj proti hmyzu. Ak vaše rastliny obklopujú nepríjemné a dotieravé mušky, vyrobte si sprej z extraktu banánovej šupky.

3. Pomáha pri bielení zubov

Šupka z banána je bohatá na vitamíny a minerálne látky ako draslík, horčík a mangán, vďaka ktorým dokáže pomôcť pri bielení zubov. Odkrojte si malý kúsok zo šupky, potierajte si ním zuby po dobu niekoľkých minút a následne si ich normálne umyte zubnou kefkou. Po istom čase ako to budete pravidelne opakovať by ste mali zaznamenať výrazný pokrok.

4. Prináša úľavu od bolesti

Bolesť je vo všeobecnosti spôsobená prerušením signálu vedúceho z rôznej časti tela do mozgu. Mnohé inštitúty sa venovali rôznym výskumom zameriavajúcim sa na zdravotné benefity banánových šupiek v oblasti utlmenia bolesti a práve americká organizácia PRI (Pain Research Institute) prišla k záveru, že priloženie banánovej šupky na postihnuté miesto môže zmierniť bolesť. Je to vďaka vysokému obsahu draslíka, ktorý pôsobí ako elektrolyt napomáhajúci pohybu impulzov v nervoch.

5. Ako výborný prostriedok na čistenie

Banánová šupka obsahuje prírodné vosky, ktoré z nej robia výborného čistiaceho pomocníka. Môžete ju využiť napríklad pri čistení topánok alebo iných predmetov z kože. Nemusíte sa tak báť, že by ste materiál mohli poškodiť rôznymi chemickými látkami nachádzajúcimi sa v bežných čistiacich prípravkoch.

6. Zmierňuje svrbenie

Banánová šupka dosahuje vysokú úroveň vlhkosti, vďaka čomu dokáže hydratovať pleť a zmierniť svrbenie (napr. po bodnutí hmyzom). Odkrojte si zo šupky malý kúsok a skúste ním trieť dané miesto na pokožke. Úľava by mala prísť hneď.


Prečítajte si aj:

Prečo sa oplatí jesť banány?