Lunárny kalendár

Ide o kalendár, ktorý podľa mesačných fáz a znamení určuje vhodné a nevhodné činnosti a ich vplyv na organizmus. Je veľmi dôležitou pomôckou pri chudnutí, prevencii chorôb a zdravotných ťažkostí, pomocnej liečbe, ale využiť ho môžete aj pri záhradkárskych prácach.

lunárny kalendár

Zdroj foto: Shutterstock.com

Je všeobecne známe, že dva hlavné vrcholy mesačného cyklu - nov a spln, majú obrovský vplyv na našu planétu a teda aj na nás – ľudí.

Ako funguje?

Lunárny kalendár najprv zobrazuje príslušnú mesačnú fázu daného dňa, pod ňou je dátum a približná hodina predchádzajúceho a tiež najbližšieho bodu obratu. Ďalej z neho zistíte umiestnenie Luny v znamení počas daného obdobia a aj jej najbližší prechod do ďalšieho znamenia.

Najväčší vplyv by mala mať mesačná fáza, pričom prechod Luny znamením zverokruhu bude spresňovať jej účinky. Každé znamenie zvieratníka súvisí s jedným zo štyroch živlov (oheň, voda, vzduch, zem) a je k nemu podľa astrológie pridaná určitá oblasť ľudského tela, ktoré ovplyvňuje.


Prečítajte si tiež:

Takto na nás môžu vplývať jaskyne

Všeobecné pravidlá

  1. Mesiac sa zdrží v každom znamení 2 až 3 dni. Pre daný deň platí znamenie, v ktorom bol Mesiac predchádzajúci deň o polnoci.

  2. Všetky rady na každý deň platia pre každého bez ohľadu na to, v akom znamení je narodený.

  3. Všetko, čo človek urobí pre časť tela ovládanú znamením, ktorým Luna práve prechádza, je účinnejšie než v iných dňoch.

  4. Všetko, čím časť tela ovládanú znamením aktuálnej fázy Luny, namáhate, pôsobí škodlivejšie ako v iných dňoch.

  5. Ak Luna pribúda, sú všetky opatrenia k posilneniu daného orgánu, ktorý je znamením ovládaný, úspešnejšie než pri ubúdajúcej Lune.

  6. Ak Luna práve ubúda, daný orgán sa úspešnejšie zbaví jedovatých látok a dokáže sa viac zregenerovať.

Základné cykly

Nov

Je to začiatok nového cyklu, keď je Mesiac presne medzi Slnkom a Zemou, teda nášmu oku neviditeľný. Táto fáza je vhodná na začiatok čohokoľvek. Máte veľkú šancu, že veci, do ktorých sa pustíte, budú úspešne napredovať. Skúsiť to môžete aj s plnením predsavzatí, prestaňte napríklad fajčiť, začnite držať diétu alebo sa dajte na detox.

Počas novu máme sklony jednať oveľa intuitívnejšie a hovoriť úprimnejšie o svojich citoch. Čiže je to aj vhodné obdobie napríklad na vyznanie lásky. K zatmeniu dochádza u racionálnej stránky, človek sa riadi skôr citmi.

Nov nie je vhodný pre nový vzťahu či prácu.

Dorastajúci Mesiac

Toto obdobie je určené na naberanie síl a regeneráciu. Keď je Mesiac v tejto fáze, doprajte si masáže, pleťové a telové kúry, zamerajte sa na starostlivosť o svoj zovňajšok a takisto na cvičenie.

V čase dorastajúceho mesiaca sa pokojne púšťajte do rôznych jednaní, podarí sa vám dosiahnuť podstatne viac a mozog je nastavený tak, že si zapamätá viacej faktov.

Dajte si však pozor na to, čo v tomto období jete. Ak budete konzumovať priveľa mastných a tučných jedál, kilá sa na vás môžu nalepiť oveľa rýchlejšie.

Spln

Zem stojí medzi Slnkom a Mesiacom, preto všetko na Zemi ovplyvňujú obe tieto nebeské telesá. Môžete dopriať všetko, po čom túžite, pretože počas splnu to budete prežívať intenzívnejšie.

Bohužiaľ, platí to aj pri negatívnych pocitoch (bolesť, stres). Dávajte si pozor na lekárske zákroky, pretože telo je citlivejšie, rany viac krvácajú a horšie sa hoja. Ľudia majú počas splnu tendenciu reagovať emocionálne a unáhlene, preto sa pri komunikácii a rozhodnutiach treba viac koncentrovať. Fyzický aj psychický stav je v tejto fáze nevyrovnaný, preto si dávajte pozor, aby ste sa zbytočne neprepínali.

Ak však dlho uvažujete o ukončení vzťahu, tak je to ideálne obdobie, aby ste sa rázne vyjadrili k problémom a riešeniam.

Cúvajúci Mesiac

V tejto fáze prichádza uvoľnenie. Mesiac pozitívne ovplyvňuje všetko, do čoho sa pustíte. Teraz je správny čas na lekárske zákroky a telo sa tiež oveľa ľahšie zbavuje všetkých škodlivých látok.

Cúvajúci mesiac je vhodným obdobím na budovanie nového vzťahu. Podarí sa vám lepšie vyriešiť spory, napäté situácie či uzmieriť sa s niekým.

Táto fáza nie je príliš vhodná na začínanie nových dlhodobých vecí, ktoré potrebujú dôkladné naplánovanie.

Ako využiť lunárny kalendár v záhradkárstve?

Fázy mesiaca neovplyvňujú len ľudí, rovnako tak aj rastliny. Vo fáze pribúdajúceho mesiaca stúpa voda v rastlinách a stromoch až ku korunám, sa odporúča zber plodov na okamžitú konzumáciu (sú najšťavnatejšie). Naopak pri ubúdajúcom mesiaci klesá voda ku koreňom, vtedy je vhodné zberať úrodu na uskladnenie.

V čase pribúdajúcej Luny je vhodný čas na venovanie sa rastlinám, ktoré majú plody nad zemou. V čase ubúdajúcej Luny je zase najlepší čas na sadenie či presádzanie rastlín, ktoré majú plody pod zemou. Sadiť sa má od novu do splnu. Plieť a vytrhávať burinu treba od splnu do novu.


Prečítajte si aj tento článok:

Takto na nás môžu vplývať jaskyne