Foam rolling pomáha obnoviť funkciu svalov

Svalom a kĺbom dávame zabrať každý deň. Dvíhame ťažké veci, máme zlé držanie tela, množstvo hodín presedíme pred počítačom v práci alebo v aute. Po čase sa telo začne týmto novým podmienkam prispôsobovať a môže to mať na vás negatívny dopad, i keď patríte k tým aktívnejším ľuďom.

foam rolling

Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo je to fascia?

Ide o tenký plášť z väzivového tkaniva obklopujúci sval. V podstate je to taká pavučina z vlákien, ktorými sú popretkávané všetky časti tela a držia všetko pohromade. Pomáha udržať svaly, šľachy, orgány a žily na určenom mieste, takže vaše telo môže fungovať správne. Každý sval je obklopený voľnejšou, ale stále štrukturálne silnou sieťou. Všetky kosti majú po obvode ťažkú plastickú vrstvu. Každý orgán je obklopený a uložený vo fasciálnej sieti. Iba otvorené rúrky tráviaceho, dýchacieho a lymfatického systému sú úplne voľné.


Prečítajte si tiež:

Ako na regeneráciu a „opravu: svalov?

Ako časť pomaranča alebo grapefruitu

Keď sa pozriete na jednotlivé úseky, môžete vidieť rôzne vrstvy, ktoré obsahujú malé časti šťavy a buničiny. Vrstvy ovocia držia všetko pohromade a podobne je tomu tak aj pri fascii v ľudskom tele. V zdravom tele fascia umožňujú svalom voľne sa pohybovať. Avšak, keď je tam nejaký druh poškodenia, fascia sa stáva tesnou a zapálenou, v tele pôsobí napätie a svalovej pohyb je obmedzený. Fasciálne obmedzenia môžu vyvíjať nadmerný tlak, spôsobujú všetky druhy symptómov ako sú bolesti alebo obmedzenie pohybu. Majú vplyv na flexibilitu a stabilitu a sú rozhodujúcim faktorom v schopnosti odolávať stresu a vykonávať každodenné aktivity.

U väčšiny ľudí môže dôjsť k zraneniu svaloviny bez toho, aby o tom vedeli. Niečo také jednoduché, ako je napríklad dlhodobé hrbenie môže prinútiť telo, aby sa prispôsobilo tejto nevhodnej pozícii. Fascia začne vytvárať väčšie napätie a tlak do takej miery, že je obmedzený pohyb a napätie v tele. Poškodenia sa líšia v závislosti od miesta zranenia a rozsahu poškodenia. Avšak, poškodenie môže mať ďalekosiahle dôsledky, ak sa nelieči.

Jednou z najčastejšie postihnutých oblastí sú bedrá, vzhľadom k pravidelnému používaniu bedrových svalov flexor a extensor. Sú namáhané zakaždým, keď spravíte krok. So zvýšeným napätím flexor začne ťahať boky dopredu, čím vzniká neprirodzený tlak na dolnú časť chrbta. Takže ak trpíte bolesťami spodnej časti chrbta, všimnite si, ako za normálnych okolností stojíte.

Čo je to myofasciálna masáž?

Masážne techniky sú vhodné na opravu a uvoľnenia napätia v mäkkom svalovom tkanive. No bohužiaľ masáže v kúpeľoch a wellness centrách nemáme k dispozícii každý deň. Myofasciálna masáž je terapia mäkkého svalového tkaniva, ktorú ste si schopní urobiť sami za 10-15 minút, a to práve prostredníctvom foam rollingu. Je to ako mať svoju vlastnú osobnú masérku v pohodlí svojho domova. Foam rollingom sa vyvíja tlak na „spúšťacie body" alebo problémové oblasti a pomáha odstrániť hrče a uzly vytvorené na svalových vláknach.

Účinky

  • zvýšenie prietoku krvi do svalov

  • predĺženie mäkkého svalového tkaniva

  • zvýšenie pružnosti a funkčnosti svalov

  • náprava napätých a unavených svalov

  • rekvalifikácia a obnova tela

  • zlepšenie pohyblivosti kĺbov

  • zmiernenie zaťaženia kĺbov

Samotný proces myofasciálneho uvoľnenia nastane cez dva nervové receptory vo vnútri svalového tkaniva - vretena a Golgiho šľachového telieska. Primárny účel svalového vretena je detekcia zmien v dĺžke svalu. Zmyslové neuróny vysielajú údaje o dĺžke svalov do mozgu, ktorý identifikuje, v akej sú pozícii. Golgiho šľachovej teliesko možno nájsť na začiatku každého svalu. Tu je hlavným cieľom zistiť úroveň napätia vo svaloch. Pri svalových vretenách zisťujú zmenu v dĺžke svalu, prenášajú zmeny centrálneho nervového systému, ktorý spustí strečový reflex. Protichodným ťahom svalových vlákien dôjde k vyrovnaniu napätia vytvoreného napnutým svalom.

Ak je do svalu zavedený dostatočný tlak, receptory svalového vretena a Golgiho šľachového telieska sú nadmerne stimulované a svalové napätie začína klesať. Proces relaxácie sa nazýva autogénna inhibícia, čo znamená, že sval sa uvoľní v dôsledku nadmernej stimulácie, znížené napätie znižuje bolesť a pomáha svalom obnoviť sa. Predpokladá sa, že foam rolling spolu s cvičením zvyšuje svalové napätie v Golgiho šľachovom orgáne do tej miery, sval sa uvoľňuje a v konečnom dôsledku sa znižuje bolesť a obnovujú sa funkcie svalu.

Foam rolling môže byť spočiatku bolestivý, pretože v niektorých prípadoch sa doslova trhá vrstva fascia, aby sa odstránilo poškodené tkanivo. Avšak, jeho dlhodobé výhody rozhodne stoja za krátkodobú bolesť.


Prečítajte si aj tento článok:

Ako na regeneráciu a „opravu: svalov?