Časté chyby pri posilňovaní hrudníka a paží

Pri posilňovaní hrudníka, prsných svalov a ramien možno napáchať veľa chýb. Potom sa tréning stáva kontraproduktívnym, pretože namiesto toho, aby ste týmto partiám cvičením pomáhali, môžete im uškodiť.

posilňovanie paží a hrudníka

Zdroj foto: Shutterstock.com

Uprednostňujete precvičovanie istých partií a ostatné zanedbávate

Chybou číslo jedna je zanedbávanie určitých svalových skupín na úkor iných. Ľudia majú často tendenciu cvičiť také cviky, ktoré im idú, alebo ktoré majú z nejakého dôvodu obľúbené. Potom ale zabúdajú na tie partie, ktoré by posilnenie potrebovali. Tým vznikajú nielen svalové disbalancie, ktoré môžu viesť k bolestiam a skracovaniu svalov, ale tiež k nerovnomernému vývoju svalov, čo je potom na úkor funkčnosti i estetiky.

Častou chybou mužov je uprednostňovanie tréningu hornej polovice tela na úkor tej spodnej a chybou žien je naopak vynechávanie posilňovania paží i hrudníka. Cvičenie by malo byť komplexné a rozvíjať všetky partie rovnomerne, preto akákoľvek nevyváženosť nikdy nemôže viesť ku chcenému výsledku.


Prečítajte si tiež:

Ako zostaviť vhodný tréning na biceps a triceps?

Začnite s tými najťažšími cvikmi

Aj keď určité cviky radi nemáte alebo vám nejdú, cvičte ich. Jedine tréningom docielite to, že vám časom pôjdu a potom pri cvičení nebude nič, čo by vás mohlo nepríjemne prekvapiť. Ťažšími cvikmi svoj tréning zahájte - na začiatku máte ešte dosť síl aj motiváciu odpor prekonať. Konkrétne u paží býva nepopulárne upažovanie s jednoručkami v miernom predklone, pri ktorom sú namáhané väčšinou oslabené zadné strany ramien. Ženy tiež často nevyhľadávajú kľuky, pretože im skrátka nejdú. Tým, že sa im ale budete vyhýbať, nepôjdu o nič lepšie.

Zaberáte jednou polovicou tela viac, než tou druhou

V prípade paží sa pri zdvíhaní činiek sústreďte na pomalé a precítené opakovania na pravú aj ľavú ruku. Opäť sa odporúča začať tou, ktorá je slabšia. Ak cvičíte s váhou vlastného tela, fľašami s vodou alebo gymnastickými gumičkami, riaďte sa rovnakým pravidlom. Pokročilí cvičenci, ktorí dobre poznajú svoje telo, sa tejto chybe ľahko vyhýbajú, ale ak s posilňovaním začínate, myslite na to a skúste zapájať obe polovice tela rovnako. Pri precvičovaní bicepsov zvoľte radšej dlhú spojenú tyč, ako dve samostatné činky.

Nedostatočne trénujete chrbtové svaly

Veľkou chybou pri snahe zosilniť oblasť paží a hrudníka môže byť tiež nedostatočný tréning chrbtových svalov. Tým, že budete usilovne pracovať na svojich prsných svaloch, ale zanedbávať svaly medzi lopatkami i pozdĺž chrbtice, si môžete privodiť bolesti chrbta a chybné držanie tela. To platí aj pre posilňovanie paží - pokiaľ je chrbát slabý a vy sa snažíte posilniť ramená, bicepsy a tricepsy, je pravdepodobné, že sa chrbtové svaly do tréningu budú zapájať a aj kvôli tomu, že sú zanedbávané, môže opäť dochádzať k bolestiam chrbtice a chrbta vôbec.

Nezabúdajte na strečing!

Predovšetkým muži mávajú veľké rezervy v preťahovaní sa. Po posilňovaní ramien a hrudníka je ale strečing nevyhnutný, pretože ak ho vynecháte, svaly sa skracujú a deformuje sa držanie tela. Skrátené prsné svaly vedú k "hrbeniu" a bolestiam chrbta, skrátené svaly paží k celkovej neflexibilite a stuhnutosti. Určite sa každému vybaví typický postoj kulturistov, ktorí majú skrátené prsné svaly a chodia tak nejako toporne. Cvičenie by ale malo viesť k ladnému pohybu aj držaniu tela.

Ďalšou funkciou preťahovania paží i prsných svalov je urýchlenie regenerácie namáhaných svalových skupín.


Inšpirujte sa aj cvikmi na tomto videu:

Zdroj videa: YouTube


Viac tipov pre štíhlu postavu a videotéku cvičení nájdete v sekcii Šport a cvičenie a na www.fithall.sk.


Prečítajte si aj tento článok:

Ako zostaviť vhodný tréning na biceps a triceps?