Vaginálny výtok

Gynekologické výtoky sú častým problémom, s ktorým ženy navštívia gynekologickú ambulanciu. Spôsobujú pálenie, svrbenie, niekedy zapáchajú, ich opakovaný výskyt obťažuje a narušuje intímny život žien.

Vyšetrenie u gynekológa Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo je to vaginálny výtok?

Belavý hlienovitý výtok je fyziologický a v malom množstve nemusí byť známkou ochorenia. Ide o reakciu na hormonálne zmeny počas menštruačného cyklu ženy.

Hojnejšie množstvo je v období plodných dní - ovulácie, u dospievajúcich dievčat a poťas tehotenstva. Tento sekrét plní funkciu čistenia a ochraňuje pošvu pred vysušením, poranením a infekciami.

V intímnom živote pomáha pri pohlavnom styku a vďaka obsahu feromónov môže pôsobiť vzrušivo. Takto vyzerá úplne normálny nález a nepotrebuje návštevu gynekológa.

V opačnom prípade, úplná neprítomnosť pošvového výtoku, napr. po menopauze alebo pri strese, môže byť nepríjemná a zapríčiňuje bolesti pri pohlavnom styku a spravidla je nutná terapia.

Každá žena s postupom času sama pozná,aké množstvo výtoku a akej konzistencie je obvyklé, a dokáže ľahko odhadnúť, keď niečo nie je v poriadku.


Prečítajte si aj: 10 spôsobov ako sa vysporiadať s bolestivým sexom


Príznaky, že niečo nie je v poriadku

Hlavnou príčinou je infekcia baktériami, vírusmi, plesňami alebo mechanickým poškodením rodidiel. Infekčný výtok sa vždy vyznačuje zápachom.

K zápachu sa pridáva svrbenie, pálenie či bolesť intímnych partií zvonku ,alebo vnútri počas styku. Množstvo môže ostať nezmenené.

Výtok tiež často zmení farbu a konzistenciu. Najčastejšie zožltne či zozelenie, stáva sa hustejším, alebo sa vylučuje vo forme hrudiek.

Ochorenia spojené s výtokom

Bakteriálna vaginóza

Bakteriálna vaginóza predstavuje nezápalovú poruchu pošvového systému. Charakterizuje ju redukcia laktobacilov (prirodzená súčasť pošvového prostredia) a premnoženie iných baktérií, napr. Gardnella vaginalis. Žena si sťažuje na hojný vodnatý výtok, prípadne zápach.

Bakteriálna kolpitída

Bakteriálna kolpitída , zápal pošvy, predstavuje klasický hnisavý zápal spôsobený premnožením streptokokov, stafylokokov a enterokokov. Ženy udávajú hustý výtok a bolesti pri styku. Výtok býva žltý až smotanový,často páchne. Pri akútnej forme sa vyskytuje aj opuch a začervenanie sliznice pošvy.

Parazitárna kolpitída

Parazitárna kolpitída je zapríčinená prvokom Trichomonas vaginalis. Vyvoláva hnisavú pošvovú sekréciu. Ženy obťažuje bolesť v podbrušku, hojný riedky výtok, bolesť pri styku a niekedy i svrbenie vonkajšieho genitálu. Sliznica pošvy máva jahodové sfarbenie. Ide výhradne o sexuálne prenosné ochorenie.

Kvasinková kolpitída

Kvasinková kolpitída je najčastejšou príčinou výtoku. Typickým reprezentantom je Candida albicans. Ženy trápi výrazné svrbenie a výtok. Typický je tvarohovitý sekrét, niekedy ale býva vodnatý , bez zápachu. Chronická forma môže viesť k výrazným zmenám. Rodidlá majú starecký vzhľad, koža veľkých pyskov je zhrubnutá. Diagnostika sa opiera o mikroskopický dôkaz kvasiniek. Najspoľahlivejšie je kultivačné vyšetrenie.

Maternica Zdroj foto: Shutterstock.com

Rizikové a predispozičné faktory u žien

  • užívanie antibiotík- narušujú fyziologické prostredie pošvy, najmä pri liečbe urologických infekcií
  • cukrovka
  • tehotenstvo
  • výživové faktory-nadmerný prísun cukrov a deficit železa a zinku
  • hormonálna antikoncepcia
  • imunologické faktory- poškodená alebo oslabená imunita
  • genetické faktory
  • sexuálna aktivita- orálny a análny sex, frekvencia sexu
  • tesné spodné prádlo- zaparenie a mechanické trenie, zvýšená vlhkosť
  • intímna hygiena- výplachy, možnosť alergickej reakcie na niektoré zložky
  • dlhodobý stres

Prvá pomoc pri vaginálnych výtokoch

K dispozícii je veľké množstvo obvykle voľno predajných antimykotických mastí, s aplikátorom pre jednoduchšie vnútorné zavádzanie, alebo antibakteriálne roztoky pre výplachy pošvy, ktoré potláčajú zápal, opuch a pálenie.

Doporučujú sa tiež prípravky pre intímnu hygienu, vhodné zvlášť pre často sa opakujúce a vracajúce zápaly. V prípade, kedy príčinou môže byť pohlavná nákaza, pristupuje lekár k liečbe antibiotikami.

Lokálna liečba - vaginálnymi čípkami alebo krémami

Obvykle pôsobí iba na povrchu slizníc a nezasiahne kvasinky, ktoré sú lokalizované v hlbších vrstvách tkaniva. Mnoho žien liečbu lokálnymi prípravkami veľmi často ukončí hneď ako vymiznú príznaky ochorenia, čo nie je správne. Pošva ešte nie je dostatočne preliečená a nie všetky mikroorganizmy sú zničené. Potom dochádza k opakovanému výskytu ochorenia.

Perorálna liečba (užívanie ústami)

Je schopná zbaviť vás infekcie už po užití jednej dávky liečiva - tj. po užití jednej kapsule. Táto liečba je teda nielen omnoho účinnejšia, ale tiež pohodlnejšia. Vzhľadom k tomu, že zasahuje predovšetkým mikroorganizmy v črevnom trakte, zabraňuje zároveň oveľa efektívnejšie opätovnému návratu ochorenia.

Odborný článok s redakčnou úpravou.


Prečítajte si aj:

Aká je normálna veľkosť vagíny?

6 zásad ako sa správne starať o svoju vagínu