Cítite sa často unavení? Toto sa za tým môže skrývať.

Pocit únavy občas nie je nič neobvyklé. Stáva sa to po dlhom dni v práci, v stresujúcom období alebo prebdenej noci. Nebezpečnejšie to už začína byť, ak tento stav pretrváva dlhodobo. Pozrite sa na možné dôvody.

príčiny únavy

Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Sedavý spôsob života

Ak budete celé dni tráviť sediac za stolom či na gauči, vaša energetická hladina nebude mať šancu sa rozhýbať. Je dôležité denne telu dopriať určitú fyzickú aktivitu. Navyše sedavý spôsob života môže viesť k zlému zdravotnému stavu a následnému obmedzovaniu sa v stravovaní, ale aj pri rôznych aktivitách. Udržujte svoje telo pravidelným pohybom v kondícii a uvidíte, že aj vaša psychika sa vám poďakuje a namiesto únavy budete celé dni príjemne „nabudení.“

2. Anémia

Červené krvinky obsahujú hemoglobín, ktorý pomáha prenášať kyslík z pľúc do tkanív. Keď počet červených krviniek klesne príliš nízko, alebo v prípade, že nemáte dostatok hemoglobínu, nastane stav zvaný anémia. Nedostatok kyslíka vedie k únave, ktorá je hlavným príznakom anémie. Medzi ďalšie príznaky patrí dýchavičnosť, závraty a bolesti hlavy. Je to celkom bežná porucha krvi, ktorá postihuje takmer štvrtinu svetovej populácie. Najčastejšie príčiny sú zlé stravovacie návyky, niektoré infekcie, chronické ochorenia a črevné ťažkosti. Našťastie, anémia môže byť ľahko odhalená jednoduchým krvným testom. Hoci liečba závisí na príčine, v mnohých prípadoch je možné stav napraviť zdravou výživou alebo potravinovými doplnkami.


Prečítajte si tiež:

Nemáte ráno energiu?

3. Zanedbávanie spánku

V dnešnom uponáhľanom svete sa ženieme za úspechom a peniazmi a spánok je často prvá vec, ktorú tomu obetujeme. Dospelí potrebujú najmenej sedem až osem hodín každú noc. Mali by ste dodržiavať základnú zásadu, a to pravidelný spánkový režim. Nestačí sa dostatočne vyspať len cez víkendy a voľné dni, svoj organizmus takto môžete ešte viacej rozhádzať a potom sa budete cítiť rovnako unavení. V noci sa odporúča vypnúť elektronické zariadenia v okolí. Tiež by ste sa mali vyhnúť kofeínu a nikotínu, „šlofíkom“ a cvičeniu v neskorých večerných hodinách.

4. Spánkové apnoe

Spánkové apnoe narušuje dýchanie na dobu niekoľkých sekúnd až minút. Aj keď tieto udalosti zvyčajne nevedú k úplnému prebudeniu, narušujú kvalitu spánku a spôsobujú nadmernú dennú ospalosť. Ak sa u vás potvrdí apnoe, lekár zvyčajne predpíše CPAP zariadenie, ktoré formou mierneho tlaku vzduchu udrží dýchacie cesty otvorené a umožňuje počas spánku správne dýchať. Pomáhajú aj rôzne mandibulačné fixačné dlahy (jednoduché zubné zriadenia).

5. Depresia

Postihuje asi 350 miliónov ľudí na celom svete a poznačí takmer každý aspekt života. Medzi príznaky patrí nepoľavujúci smútok, letargia a takisto aj nespavosť. Nastanú zmeny v spánku : vyskytnú sa obdobia bdelosti po celé noci, klesne hladina hlbokého spánku, začnú sa predčasne vyskytovať fázy REM. To, že ide o depresiu zistíte, ak tieto stavy pretrvávajú najmenej dva týždne. No akonáhle je vám diagnostikovaná depresia, budú vám nápomocné rôzne terapie a lieky.

6. Nízka hladina cukru v krvi

Ak zažívate aj príznaky ako je triaška, zmätenosť a úzkosť, možno máte hypoglykémiu - stav, keď je hladina glukózy v krvi extrémne nízka. Telo potrebuje glukózu na energiu, takže keď jej je nedostatok, môžete vidieť príznaky ako podráždenosť, nervozitu a únavu. Hypoglykémia môže byť vedľajším účinkom cukrovky, ale i liekov. Laboratórne testy môžu určiť, čo je príčinou tohoto stavu.

7. Hypotyreóza

Štítna žľaza vytvára hormón, ktorý riadi spôsob, akým telo využíva energiu. Ak vaša štítna žľaza nedokáže vyrobiť dostatočné množstvo tohto hormónu, máte hypotyreózu - zníženú činnosť štítnej žľazy. To spôsobí, že normálne telesné procesy sa spomalia a ukážu sa symptómy ako je priberanie na váhe, suchá koža, zvýšená citlivosť na chlad a pocit únavy. Príčinou býva autoimúnne ochorenie, chirurgické odstránenie časti alebo celej štítnej žľazy alebo radiačná liečba. Na overenie činnosti štítnej žľazy vám lekár môže spraviť krvný test. Ak vám bude diagnostikovaná hypotyreóza, budete nútení si chýbajúci hormón thyroid dopĺňať, aby ste sa pokúsili zvrátiť symptómy tohto ochorenia.

8. Periodické pohyby končatín počas spánku

Periodické pohyby končatín počas spánku môžu narušiť váš oddych a zanechať pocit únavy. Ide o opakujúce sa pohyby, zvyčajne v dolných končatinách, ktoré sa vyskytujú každých 20 až 40 sekúnd. Pohyby môžu byť ťahacie, trhavé alebo krátke svalové zášklby a môžu trvať od niekoľkých minút až po niekoľko hodín. U niektorých ľudí môže dôjsť až k syndrómu nepokojných nôh - nepríjemný pocit v lýtkach alebo stehnách. Presná príčina nie je stále známa, ale občas ide naozaj o vážny zdravotný stav. Našťastie, niektoré lieky môžu byť účinné pri zvládaní tejto poruchy.

9. Chronický únavový syndróm a fibromyalgia

Chronický únavový syndróm alebo fibromyalgia môžu byť takisto príčinou vašej dlhodobej únavy. Obe majú podobné príznaky, vrátane únavy, slabosti, chronickej bolesti, nespavosti a zhoršenia pamäti alebo koncentrácie. Pri chronickom únavovom syndróme je únava dominantný symptóm a pri fibromyalgii prevláda bolesť. Keďže na tieto ochorenia neexistujú žiadne laboratórne testy, lekár sa bude snažiť najprv vylúčiť iné príčiny vašej únavy. Liečba je zložitá a viacrozmerná, pretože žiaden exaktný liek neexistuje. Cieľom je nájsť kombináciu terapií, ktoré sa zaoberajú najvýraznejšími príznaky.


Prečítajte si aj tento článok:

Nemáte ráno energiu?

people help people

Mne na chronickú únavu a na nedostatok energie pomáha ranné cvičenie a guarana. Konkrétne tieto guarana tablety www.guaranaplus.sk. netreba zanedbávávať ani spánok...aspon 7 hodín a najlepšie ísť spať pred 11tou