K nočnému vyjedaniu chladničky sa uchyľujú viac muži. Ako s tým prestať?

NES je skratka, ktorá označuje nie príliš známu poruchu príjmu potravy - totiž syndróm nočného jedenia (anglicky Night Eating Syndrom). Táto porucha ešte nie je definovaná v celosvetovo uznávanej klasifikácii chorôb, ale o jej zaradenie tam sa usiluje, pretože syndróm postihuje stále väčšie percento populácie.

nočné vyjedanie chladničky

Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo to vlastne je?

O syndróm nočného jedenia sa jedná vtedy, keď je najmenej jedna štvrtina celkového denného príjmu energie konzumovaná po večeri alebo v noci. Možno si teraz hovoríte, že ho určite máte, pretože napríklad po večeri pri televízii si občas dáte kalorické dobroty, ale nemusíte sa báť - porucha má závažnejšie prejavy.

Nočné jedenie sa často vyskytuje spoločne s ranným nechutenstvom, poruchami spánku i depresívnou náladou. Pacienti s NES sa v priebehu noci budia a následne nie sú schopní zaspať, ak niečo nezjedia - a jedlo, po ktorom siahajú, nebýva nijako diétne. Niet potom divu, že ľudia so syndrómom nočného jedenia trpia tiež obezitou.

Bežne by si človek povedal, že je noc, tak predsa nepôjde jesť - nočné jedenie ale nejde postihnutým ovládnuť vôľou - jedná sa o podobný problém, ako je napríklad mentálna anorexia alebo bulímia, pri ktorých si ženy tiež nerozkážu. Stravovacie návyky u chorých so syndrómom nočného jedenia nemožno kontrolovať rozumom. I veľmi inteligentný a vzdelaný človek s hlbokými znalosťami o princípoch správnej výživy môže takým trápením prechádzať - stravovacie poruchy skrátka nemajú nič spoločné s "hlúposťou" človeka.

Aby sme mohli hovoriť o syndróme nočného jedenia, musí sa také nočné jedenie vyskytovať minimálne tri mesiace s frekvenciou aspoň 3 x týždenne. Zjedené jedlo u pacientov nevyvoláva potešenie, ako by sa dalo očakávať, ale napätie, úzkosť, stud, pocity znechutenia sebou aj pocity viny.


Prečítajte si tiež:

Emočné jedenie - ako sa ovládať?

Ak si to ráno nepamätáte...

Neexistuje len jediný syndróm, pri ktorom sa objavuje jedenie v noci - okrem syndrómu nočného jedenia (NES) existuje ešte nočná porucha príjmu potravy spojená s poruchou spánku (NS - RED, čiže Nocturnal Sleep - Related Eating Disorder). Táto porucha je charakteristická tým, že si človek epizódu nočného prejedania ráno nepamätá. To je spôsobené poruchou vedomia s čiastočnou alebo úplnou amnéziou.

Čo môže pomôcť?

Ak máte obavy, že by sa vás problém mohol týkať, skúste si najprv upraviť spánkový rytmus. Pred spaním nepite kofeínové a alkoholické nápoje, fyzicky sa nepreťažujte, neriešte konfliktné témy a ani sa nepozerajte na horory alebo drámy v televízii.

Pretože sa syndróm nedá ovládať vlastnou vôľou, je vhodné vyhľadať pomoc psychológa aj psychiatra. Až vďaka vhodnej medikácii a postupnému odkrývaniu duševných ťažkostí, ktoré môžu za nočným jedením stáť, je možné sa syndrómu zbaviť úplne. S vyhľadaním pomoci neotáľajte, pretože zanedbanie problému môže viesť k ďalším problémom, ako je napríklad obezita, alebo závislosť na práškoch na spanie či alkohole.

Vyskytuje sa častejšie u mužov

Je zaujímavé, že hoci sa väčšina porúch príjmu potravy vyskytuje u žien, NES je frekventovanejší u mužov. Medzi rizikových jedincov patria tí, ktorí sú obézni, ale aj tí, usilujúci sa o redukciu hmotnosti (a preto v noci prahnú po kalorických dobrotách). Začnite efektívne riešiť svoje problémy, či už s hmotnosťou alebo s psychikou - jedine potom budete dobre spať až do rána.


Viac tipov pre štíhlu postavu a videotéku cvičení nájdete v sekcii Šport a cvičenie a na www.fithall.sk.


Prečítajte si aj článok o tomto probléme:

Emočné jedenie - ako sa ovládať?