Krevety sú ideálnym diétnym pokrmom a pochúťkou zároveň

Krevety patria medzi najobľúbenejšie morské plody a existuje ich až 300 druhov. Tie najväčšie sú garnáti, potom nasledujú tigrie krevety a všetky ostatné sa nazývajú už len krevety alebo scampi. Pochádzajú najmä z Číny, Thajska, Indie či Brazílie.

krevety

Zdroj foto: Shutterstock.com

Ako si vybrať správne krevety

Krevety sa predávajú zmrazené, konzervované, čerstvé, tepelne neupravené, ale aj predvarené, nevylúpané či vylúpané. U zmrazených sa môže stať, že zapáchajú potom, ako ich rozmrazíte a majú v sebe veľa vody. Čo sa týka farby, čerstvé alebo zmrazené krevety bez predvarenia majú sivú farbu, zatiaľ čo tie, ktoré prešli tepelnou úpravou majú lákavejšiu ružovú farbu.

Odporúča sa kupovať skôr nevylúpané krevety, ktoré si počas varenia zachovajú väčšiu arómu. Kvalitné a čerstvé krevety spoznáte podľa toho, že škrupinky by mali byť lesklé, bez škvŕn, neporušené a s príjemnou vôňou. Morské krevety sú väčšinou kvalitnejšie ako tie, ktoré sa chovajú v sladkých vodách.


Vyskúšajte:

Hráškové rizoto s lososom

Účinné látky

Sú zdrojom minerálov ako napríklad zinku, jódu, selénu, fosforu, draslíka či železa. Obsahujú veľké množstvo vitamínu B12, proteínov a prospešných omega 3 mastných kyselín. Nachádza sa v nich minimum tuku a cholesterolu, čo z nich robí ideálny diétny pokrm.

Čistenie a skladovanie

Najskôr krevety zbavte hlavy. Odlomte ju opačným smerom, ako je kreveta zatočená. Ostrým nožíkom narežte pancierik, odlúpnite ho a vytiahnite črievko. Potom odrežte chvost a nakoniec krevety opláchnite v ľadovej vode a vysušte. Skladujte ich v chladničke vo vzduchotesnej nádobe. Pancierik im nechajte, aby zbytočne nevyschli a skonzumujte ich čo najskôr.

Varenie a servírovanie

Krevety môžete celé, nevylúpané spariť v horúcej vode a naservírovať buď s chutným dresingom (zeleninovo-bylinkový, pikantný, smotanový), zeleninovým šalátom alebo s čerstvým pečivom s maslom. Najlepšie je, ak ich varíte v jednom litri vody s dvoma lyžicami morskej soli. Menšie krevety povarte asi štyri minúty a väčšie šesť až desať minút.

Ďalšími možnosťami prípravy sú smaženie, grilovanie, pečenie či zapekanie. Môžete pridať do polievok, cestovín, ryže, šalátov a sú dobré aj spolu so sushi. Pre náročnejších je tu aj možnosť obaliť ich v cestíčku z cesnaku, hladkej múky a vajec a krátko osmažiť. Hodia sa ku nim koreniny ako chilli, koriander, cesnak, karí alebo zázvor. Ich chuť zvýrazní aj pár kvapiek olivového oleja s limetkou či citrónom. Obľúbený je aj krevetový koktejl.

Recept na krevetový koktejl

Na tanier dáme ako podklad ľadový šalát, ktorý pokvapkáme olivovým olejom a citrónovou šťavou. Množstvo kreviet odhadneme podľa potreby a 5 minút povaríme. Pripravíme si koktejlovú omáčku z majonézy, smotany, kečupu, brandy a pár kvapiek chilli, všetko spolu premiešame. Dochutíme soľou a paprikou. Nakoniec očistíme pomaranč, nakrájame na kocky a premiešame s krevetami a omáčkou. Všetko nasypeme na podkladový ľadový šalát a môžeme konzumovať.


Vyskúšajte aj túto pochúťku:

Hráškové rizoto s lososom