8 najzaujímavejších faktov o vláknine

Vláknina je pojem často skloňovaný v súvislosti s chudnutím a zdravým životným štýlom. Ten, kto sa snaží nejakého kila zbaviť, ale aj udržať svoje trávenie v kondícii, by sa jej rozhodne nemal vyhýbať. Spoznajte tajomstvo vlákniny a začnite využívať jej vlastnosti vo svoj prospech.

8 faktov o vláknine Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Vláknina rozpustná

Má schopnosť absorbovať vodu a napučiavať a vám potom pripadá, že máte plný žalúdok. V tráviacom trakte fermentuje, a preto môže slúžiť ako zdroj energie. Svojím spôsobom je to vlastne sacharid, ktorý reguluje trávenie ďalších sacharidov (znižuje glykemický index), ale aj trávenie tukov. Vďaka tomu, že je živinou pre črevné baktérie, funguje ako probiotikum.

2. Vláknina nerozpustná

Nefermentuje, takže nepredstavuje pre naše telo zdroj energie - a to je skvelá správa pre chudnúceho jedinca! Tiež dokáže zväčšiť svoj objem a navodiť pocit sýtosti a navyše popoháňa vyprázdňovanie, takže všetko nežiaduce odíde z tela preč rýchlejšie.


Prečítajte si tiež:

Vláknina vám pomôže pri chudnutí a rozhýbe vaše trávenie

3. Odporúčaný príjem

Denne by ste mali skonzumovať asi 20 - 35 gramov tejto pomocníčky. Deťom pripočítajte k veku číslo 5 a dostanete počet gramov, ktoré by mali zjesť ony. S ničím sa to ale nemá preháňať, takže ani s vlákninou - nadmerný príjem spôsobuje plynatosť aj bolesti brucha a môže skomplikovať vstrebávanie ostatných živín.

4. Prevencia rakoviny

Slovenská republika si už dosť dlho drží prvenstvo vo výskyte rakoviny hrubého čreva. Najlepšie sa jej vyhnete tým, že budete dbať na adekvátny príjem vlákniny a obmedzíte pojedanie mäsových výrobkov, ako sú párky, klobásy a salámy. Vláknina je pre zdravé črevá absolútne nevyhnutná.

5. Tam, kam chodia aj pán cisár sám

Vďaka vláknine bude vyprázdňovanie pravidelné a bezproblémové. Pridajte pohyb a pitný režim a máte úplne po starostiach. Hovorí sa, že vláknina je kefou pre črevá a toto príslovie je úplne pravdivé.

6. Kde ju hľadať

Medzi najbohatšie zdroje rozpustnej vlákniny patria strukoviny, ľanové semienka, ovos, raž, jačmeň, jablká, banány, brokolica, mrkva a koreňová zelenina. Tú nerozpustnú hľadajte v celozrnných obilninách (v šupkách), opäť v ľanových semienkach, otrubách, orechoch, semenách, v karfiole, fazuli, cukete, zeleri či paradajkách.

7. Energetická hodnota

Každý človek má inú schopnosť vlákninu vstrebať, a preto sa nedá jednoznačne povedať, koľko kcal v jednom grame skrýva. Priemerne sa odhaduje, že asi 2 kcal na gram, čo je polovica oproti sacharidom a bielkovinám a asi pätina oproti tukom.

8. Všeliek

Preukázalo sa, že vláknina znižuje pravdepodobnosť výskytu srdcových ochorení, rakoviny, cukrovky, zápalov i obezity. Znižuje hladinu cholesterolu i cukru v krvi a tiež upravuje krvný tlak. Čistí pleť, redukuje žlčové kamene, vyplavuje z tela toxíny. Je skrátka takmer zázračná.


Viac tipov pre štíhlu postavu a videotéku cvičení nájdete v sekcii Šport a cvičenie a na www.fithall.sk.


Prečítajte si aj tento článok:

Vláknina vám pomôže pri chudnutí a rozhýbe vaše trávenie

UniCorn97

Mne osobne veľmi dobre pomohla vláknina pri problémoch s trávením. Začala som ju ( optifibre konkrétne) brat pravidlne, na kolko mi bolo povedane, že je to lepsie ako akútne riesit problémy. Spokojnosť!

darrianna

Ja som sa k tejto vláknine, čo spomínaš dostala vďaka odporúčania, keď som hľadala niečo, čo by pomohlo pri hnačke. Potom som zistila, keď už som ju mala doma a študovala som si letáčik a to balenie, že okrem hnačky vie byť nápomocná aj pri zápche. Fajn takéto využitie, že vie pomôcť pri viacerých ťažkostiach.