Narodilo sa vám prvé dieťa predčasne? Pri druhom to zrejme nebude iné

Predčasne sa podľa štatistík narodí každé desiate dieťa, čo rozhodne nie je potešujúce číslo. Je to totiž najčastejšou príčinou úmrtia dojčiat a hlavným dôvodom ich celoživotných neurologických problémov, ako sú mozgová obrna, vývojové oneskorenia, straty zraku či sluchu.

Matka a dieťa Zdroj foto: Shutterstock.com

Ako „predčasný“ sa definuje pôrod pred 37. týždňom tehotenstva a za „skorý termín“ lekári označujú pôrod v 37. až 38. týždni tehotenstva.


Pozrite sa aj na tento článok:

Syndróm náhleho úmrtia dojčaťa

Prekvapivé výsledky

Nová štúdia, uverejnená v júli 2016 v časopise Obstetrics & Gynecology, však priniesla zaujímavé výsledky: u žien, ktoré porodia svoje prvé dieťa o niekoľko týždňov skôr, je až trikrát väčšia pravdepodobnosť, že predčasne porodia aj svoje ďalšie dieťa.

Výskum zanalyzoval dáta viac ako 160 000 žien, ktoré porodili v Kalifornii medzi rokmi 2005 a 2011 a ide o prvý systematický pohľad na to, ako gestačný vek, teda trvanie tehotenstva, merané od prvého dňa posledného normálneho menštruačného obdobia, v prvom tehotenstve ovplyvňuje a predpovedá ten v druhom.

„Prekvapilo nás, aký silný je v skutočnosti tento faktor“, hovorí autorka štúdie Laura Jelliffe-Pawlowski. „Existuje len veľmi málo spôsobov, ktoré dokážu znížiť počty predčasných pôrodov, takže som nadšená z toho, že naša práca načrtla jeden z nich.“

Samozrejme, v uvádzanej štúdii vedci brali do úvahy aj iné rizikové faktory pre predčasný pôrod, ako napríklad nedovolené užívanie drog počas tehotenstva, vysoký krvný tlak, diabetes a infekcie močových ciest. Napriek tomu zistili, že riziko pre následný predčasný pôrod je dvakrát až trikrát vyššie u žien, ktoré predčasne porodili už ich prvé dieťa. Toto zistenie bolo rovnaké pri prirodzených i z lekárskych dôvodov vyvolaných pôrodoch.

Lepšie zameraná liečba

Na základe týchto poznatkov by sa podrobnejší monitoring a liečba mohli lepšie zacieliť na rizikovú skupinu žien a pomôcť tak znížiť riziko predčasného pôrodu u druhorodičiek. Zo všetkých prvorodičiek, k zahrnutých do štúdie, takmer šesť percent žien porodilo svoje dieťa predčasne, čo by sa malo automaticky brať ako vysoké riziko ďalšieho predčasného pôrodu. Potešujúce je, že dvadsaťdva percent žien, ktoré porodili medzi 37. a 38. týždňom tehotenstva, už toto riziko nenieslo.

Preto môžu výsledky štúdie znamenať začiatok novej éry pri prevencii predčasných pôrodov. Na trhu sú krvné testy, ktoré predčasný pôrod pomáhajú predvídať. Ak ich spojíme s významnými rizikovými faktormi, akými sú zdravotný stav matky a teraz aj predošlý predčasný pôrod, získame nielen presnejší obraz o rizikách, ale aj o tom, ako s týmito rizikami naložiť.

Zdroje: health.com, healthday.com


Pozrite sa aj na tento článok:

Syndróm náhleho úmrtia dojčaťa

GOING

Ak sa dieťa neprejaví/vonkajší znak tak to v niektorých prípadoch rodič zistí až keď sa napr. začne dieťa neskoro pretáčať v postieľke resp. neskoro chodiť alebo nechodiť. A potom neskôr sa môžu objaviť aj mentálne deficity v porovnaní s rovesníkmi.

Je dôležité nepočúvať, že možno, alebo dieťa sa naštartuje samo.
Je potrebné to hneď riešiť aby sa prípadne nenabaľovali ďalšie pridružené Dn., ktoré môžu ovplyvniť následný fyzický a mentálny vývoj dieťaťa.

Príčinou uvedených stavov môže byť napr. keď dieťa po narodení 7 min. nedýcha a pod..