Infarkt a zástava srdca nie sú to isté - poznať rozdiel môže zachrániť život

Infarkt môže byť smrteľný rovnako ako zástava srdca. Oba problémy sú strašiakmi, na ktoré radšej ani nechceme myslieť. Sú medzi nimi však zásadné rozdiely. Ich znalosť môže znamenať rozdiel medzi životom a smrťou.

Príčiny

Infarkt - upchatie vencovitých tepien, ktoré zabráni prúdeniu krvi do srdca.

Zástava srdca - porucha elektrických signálov v srdci.

Anatomické vysvetlenie

Infarkt - zablokované cievy bránia okysličenej krvi v prietoku do určitých oblastí srdca. Pokiaľ nedôjde k čo najrýchlejšiemu odopchatiu, časť srdca, ktorá je za normálnych okolností poháňaná danou cievou, začína odumierať. Infarkt myokardu, ako sa odborne nazýva, je príčinou 28 percent úmrtí na Slovensku.

Zástava srdca - srdce sa náhle zastaví z dôvodu arytmie, poruchy srdcového rytmu, spôsobenej abnormálnou elektrickou aktivitou. Bez toho, aby tĺklo, srdce nie je ďalej schopné pumpovať krv do tela. Môže spôsobiť NKS, teda náhlu kardiálnu smrť, na ktorú v celej Európe a USA ročne zomrie približne 700 000 ľudí, čo je v prepočte viac ako 1 900 ľudí denne.


Prečítajte si aj:

Varovné signály pri infarkte a porážke


Príznaky

Infarkt - samotný infarkt je náhly a intenzívny, ale symptómy sa začínajú prejavovať pomaly a oveľa skôr - hodiny, dni, dokonca týždne pred jeho prejavením.

  • Silná zvieravá či pálivá bolesť za hrudným košom, ktorá môže vystreľovať do ľavej ruky, krku, čeluste, chrbta alebo brucha. Trvá od niekoľkých minút až do celých hodín a je nezávislá od polohy tela.

  • potenie

  • zvracanie

  • búšenie srdca

  • nepokoj, strach, úzkosť

  • zmätenosť

V niektorých prípadoch infarkt myokardu prebieha bez sprievodných príznakov. V tomto prípade ide o nemý infarkt a môže byť rovnako ako zástava srdca príčinou náhlej kardiálnej smrti alebo rozsiahleho poškodenia svaloviny srdca.

Zástava srdca - človek okamžite stráca vedomie a nemá pulz. Ak sa mu nedostane patričná pomoc, zomiera v priebehu niekoľkých minút.

  • nezvyčajne rýchla frekvencia srdca, ktorá sa objaví bez zjavnej príčiny

  • opakované neodôvodnené straty vedomia

  • opakované závažné poruchy rytmu

Čo treba robiť?

Infarkt - ako prvé volajte 112 alebo 155. Postihnutého do nemocnice v nijakom prípade nevezte sami. Záchranári sú špeciálne trénovaní na to, aby podali adekvátnu prvú pomoc a pamätajte na to, že v tomto prípade je potrebná čo najskôr, dôležité sú aj sekundy. Ak je osoba stále pri vedomí a dýcha, resuscitácia nie je potrebná.

Zástava srdca - takisto ihneď volajte 112 alebo 155. Ak máte náhodou po ruke defibrilátor, použite ho okamžite. Začnite s resuscitáciou, ak viete, ako ju správne podať, až kým nepríde pomoc. Pri zástave postačí masáž srdca, nie je treba zapájať dýchanie z úst do úst.

Aj keď sú medzi infarktom a zástavou srdca veľké rozdiely, jeden faktor majú spoločný - infarkt zvyšuje pravdepodobnosť náhlej srdečnej zástavy. K zástave srdca môžu takisto viesť aj bežné srdcové ochorenia, ako kardiomyopatia, teda zhrubnutie srdečného svalu, arytmie či iné.


Prečítajte si aj tento článok:

Varovné signály pri infarkte a porážke

Marek (lekar)

Pri strate vedomia, ak sucasne pacient nedycha , nema pulz, resiscitovat zacat vzdy, na mieste neriesime ci ten pacient dostal infarkt alebo nie, necakat na prichod zachranky, to uz moze byt neskoro