Partneri
ZDRAVIE.sk Šport7.sk Rodinka.sk Klik-Klinik - online doktori
Internet.sk
Internet.sk ĽudiaĽuďom.sk Fony.sk ephoto.sk Dnes24.sk

Pozor na omega-6 mastné kyseliny: môžu byť zdravé aj škodlivé!

Omega-6 mastné kyseliny sú pre náš organizmus nevyhnutné, ale telo si ich nedokáže vyrobiť samo. Musíme ich dopĺňať zo stravy. Spolu s omega-3 mastnými kyselinami zabezpečujú správne fungovanie mozgu a jeho zdravý vývoj. Podporujú takisto stav pokožky a rast vlasov, zdravie kostí, posilňujú metabolizmus a reprodukčný systém.

Omega-6 mastné kyseliny Zdroj foto: Shutterstock.com

Omega-6 verzus omega-3

Omega-6 mastné kyseliny ako také sú pre naše telo potrebné, avšak v príliš veľkých dávkach pôsobia skôr škodlivo. Dôležité je ich množstvo vzhľadom k príjmu omega-3 mastných kyselín - naša strava by mala správne obsahovať vyvážený pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín, približne 3:1. Omega-3 totiž pomáhajú redukovať telesné zápaly, zatiaľ čo priveľa omega-6 tieto zápaly podporuje.

Nadmerná konzumácia polynenasýtených mastných kyselín, teda omega-6 mastných kyselín, navyše zvyšuje riziko oxidácie škodlivého cholesterolu. Následne môže vznikať základ pre zápalové srdcovo-cievne ochorenia.


Prečítajte si aj tento článok:

Sú tuky skutočným strašiakom pre cholesterol?

Prínosy omega-6 mastných kyselín

Omega-6 mastné kyseliny môžu v tom správnom pomere a množstve pomôcť s mnohými zdravotnými problémami, medzi ktoré patria napríklad:

  • diabetická neuropatia - pri užívaní po dobu 6 a viac mesiacov znižuje bolesti nervov,
  • reumatoidná artritída,
  • alergie,
  • poruchy pozornosti,
  • hyperaktivita,
  • rakovina prsníka,
  • ekzémy,
  • hypertenzia - vysoký krvný tlak,
  • symptómy menopauzy,
  • symptómy PMS,
  • skleróza multiplex,
  • osteoporóza.

Riziká omega-6 mastných kyselín

Ak užívate lieky, mali by ste rozhodnutie užívať omega-6 mastné kyseliny v podobe doplnkov výživy (teda v tabletkovej podobe) najprv skonzultovať s lekárom. Niektoré druhy totiž môžu ovplyvňovať účinky istých liekov.

Nesprávny pomer medzi omega-6 a omega-3 mastnými kyselinami, teda oveľa väčšia miera konzumácie omega-6 v porovnaní s konzumáciou omega-3, môže rozhodiť rovnováhu mastných kyselín v našom tele a mať negatívny vplyv na náš organizmus.

Západná strava je bohatá práve na škodlivé omega-6 mastné kyseliny. Preto, ak chcete jesť zdravšie, vyskúšajte napríklad stredomorskú kuchyňu, ktorá obsahuje viac rýb a menej ostatných druhov mäsa.

Znížením nadmernej konzumácie omega-6 mastných kyselín dosiahnete:

  • zníženie telesnej hmotnosti a podielu tuku v tele,
  • nárast energie a zvýšenie výkonnosti,
  • väčšiu odolnosť voči vírusom,
  • prevenciu proti srdcovo-cievnym ochoreniam,
  • zníženie cholesterolu,
  • prevenciu cukrovky,
  • utlmenie zápalov v tele, tým aj predídenie zápalovým civilizačným ochoreniam.

Jedlo s najvyšším obsahom omega-6:

Oleje:

  • hroznové jadierka,
  • slnečnicový olej,
  • makový olej,
  • kukuričný olej,
  • olej z vlašských orechov,
  • olej z bavlníkových semien,
  • sójový olej,
  • sezamový olej.

Iné potraviny:

  • dresingy a majonézy,
  • orechy a semiačka,
  • fast food,
  • sladkosti - cookies, cukríky, muffiny, zákusky, pečivo,
  • bravčové mäso,
  • kuracie mäso,
  • hovädzie mäso,
  • mliečne produkty a vajíčka.
Zdroje omega-6

Zdroj: Shutterstock.com

Recept na doplnenie zdravej miery omega-6

Špenátový šalát s opečeným kokosom, vlašskými orechmi a ďatlami

Potrebujete:

Šalát

  • 6 šálok baby špenátu
  • ¼ šálky posekaných, opražených vlašských orechov
  • ½ šálky opečených kokosových plátkov
  • 6 ďatlí, rozdelených na polovicu

Dresing

  • 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
  • 1 polievková lyžica sezamového oleja
  • 1 čajová lyžička jablčného octu
  • 1 čajová lyžička čerstvej citrónovej šťavy
  • ¼ čajovej lyžičky dijonskej horčice
  • štipka soli
  • 1/8 čajovej lyžičky čierneho korenia

Postup:

  1. Do veľkej misky umiestnite extra panenský olivový a sezamový olej, jablčný ocot, dijonskú horčicu, citrónovú šťavu, soľ a čierne korenie. Poriadne premiešajte a nechajte odstáť.
  2. Jemne pražte vlašské orechy a kokos, nie dlhšie ako jednu minútu. Môžete pražiť aj bez oleja, dávajte však pozor, pretože obe suroviny ľahko prihoria. Po opražení odložte z ohňa a nechajte vychladnúť.
  3. Ako posledný krok zmiešajte opražené vlašské orechy a kokos so špenátom, ďatlami a dresingom. Môžete podávať.

Prečítajte si aj tento článok:

Sú tuky skutočným strašiakom pre cholesterol?