Iba 3 kroky k dokonalej pokožke na jeseň

Jeseň sa vyznačuje náhlymi zmenami počasia, ktoré zanechávajú na našej pleti chybičky krásy. Tieto zmeny dokážu napáchať veľké škody. Nielen výkyvy teplôt, ale aj vysušujúce kúrenie v miestnostiach poškodzuje bunky pokožky.

Pekná pleť na jeseň Zdroj foto: Shutterstock.com

Počas leta sa starostlivosť o pleť častokrát posúva na druhú koľaj s tým, že naša pokožka má v dostatok slnka a vlahy. To je však chyba. A práve jeseň je preto rozhodujúcim obdobím pre opätovné zabehnutie do rutinnej starostlivosti o pleť a prípravu na chladnejšie počasie. Prichystali sme pre vás prírodné tipy, ako si udržať krásnu pleť aj počas jesenných pochmúrnych dní. Prečítajte si nasledovné rady a potešte vašu pokožku. Vďaka nim získate náskok v oprave škôd, napáchaných počas horúcich dní.


Prečítajte si aj:

Prichystajte svoju pokožku na zimu

1. Hydratujte

Jedna hlavných priorít v starostlivosti o pleť hydratácia. So zmenou sezóny a poklesom teplôt sa z pokožky vytráca vlhkosť. Preto je suchá a olupuje sa. Hlavnú prísadu, ktorú by ste mali zaradiť do režimu v starostlivosti o vašu pleť, je kyselina hyalurónová. Je to prirodzená látka, ktorá sa najviac tvorí práve v bunkách kože. Od štyridsiateho roku však jej obsah klesá, čo vedie k vysychaniu, zmrašťovaniu a tvorbe vrások. V prírodných krémoch je kyselina hyalurónová obsiahnutá z rastlín, napríklad zo pšenice.

Dokáže na seba naviazať až niekoľkonásobne viac vody, ako je jej hmotnosť, preto je perfektným pomocníkom v starostlivosti o hydratáciu pleti. Účinky tohto zázračného elixíru si môžete otestovať keď si ráno a večer vmasírujete do pokožky prírodný krém s jej obsahom. Tvár bude rozžiarená a vypnutá ako po večernej jarnej prechádzke. Hydratovať je nutné denne, či u máte suchý alebo mastný typ pleti.

2. Dajte pleti potrebnú výživu počas spánku

Pleť sa počas noci regeneruje, preto je dôležité podporiť tento proces správnou starostlivosťou. Počas dňa je pokožka namáhaná. Zmeny teplôt, vlhkosť, sucho. To všetko sa odráža na jej kvalite.

Jedným zo skvelých prírodných látok, ktoré dokážu divy, je mandľový olej, svojim zložením veľmi blízky kožnému sébu. Preto je vhodným pomocníkom pri ochrane a regenerácií. Večer po vyčistení pleti od nečistôt si na končeky prstov nakvapkajte niekoľko kvapiek čistého mandľového oleja lisovaného za studena, najlepšie v biokvalite. Premasírujte si tvár, krk a dekolt krúživými pohybmi . Pleť sa krásne prekrví a póry sa tak pripravia na príjem výživných látok z kvalitného oleja, ktorý obsahuje vysoké percento vitamínu E. Navyše regeneruje vrstvy pokožky do hĺbky a zadržiava vlhkosť v bunkách.

Nezabudnite však na pretretie alebo prestriekanie ošetrovanej oblasti pleťovou vodou alebo hydrolátom (kvetinovou vodou). Pleť tak dokáže absorbovať nanesený olej do vrstiev pokožky a nebudete mať pocit mastného filmu.

Pre mastnejšiu a zmiešanú pokožku môžete použiť hroznový, olej lisovaný za studena. Tento účinný vyživujúci a regenerujúci tip je tým správnym krokom k dokonalej pleti vďaka obnove lipidovej (tukovej) bariéry, ktorá pokožku chráni v chladnejších mesiacoch.

Rada nad zlato: Mandľový olej môžete použiť kedykoľvek, keď bude vaša pokožka potrebovať starostlivosť navyše. Napríklad ako odličovač.

3. Regenerujte

V lete vaša pleť dostávala zabrať slnečným žiarením a slanou alebo chlórovanou vodou. Spomienky na leto pretrvávajú nielen na fotografiách, ale aj na vašej pokožke, ktorá potrebuje zregenerovať a pripraviť sa na chladné dni.

Jeseň je ideálnym časom začleniť do vášho každodenného skrášľujúceho rituálu regeneračné procedúry. Najlepším regenerátorom v prírodnej kozmetike sú ílové masky. Ide o prírodnú hlinku, ktorá dokáže na seba naviazať nečistoty, škodliviny z pokožky a na druhej strane odovzdať potrebné minerálne a stopové prvky, ktoré sú dôležité pre obnovu buniek.

Pre mastný a zmiešaný typ pleti môžete zvoliť zelený íl 2-krát do týždňa, pre suchú a citlivú pleť zvoľte ružový alebo červený íl 1-krát do týždňa, pre zrelú pleť je výborným pomocníkom modrý íl. Takúto zázračnú prírodnú masku si viete veľmi jednoducho namiešať aj doma. 1 polievkovú lyžicu ílu zmiešajte s 2-3 polievkovými lyžicami čistej demineralizovanej vody do pasty a naneste na čistú pleť. Nechajte pôsobiť kým uschne a zmyte vlažnou vodou.

Príchodom nečasu sa stáva pokožka viac citlivá, preto je predovšetkým vhodné vymeniť prípravky za šetrnejšie. Výber zamerajte na absenciu vôní, mydla, farbív a alkoholu. Ak sa však o pleť staráte po celý rok pravidelne, nemusíte v príprave na jeseň a zimu robiť žiadne extrémne procedúry. Dôležitá je pravidelnosť.


Prečítajte si aj tento článok:

Prichystajte svoju pokožku na zimu