7 životných okolností, ktoré môžu viesť k rozvodu

Manželstvo počas svojej existencie čelí mnohým zmenám a stresorom. Niektoré z nich môžu viesť až ku konečnému riešeniu - rozvodu. Ako sa tomu dá zabrániť?

7 dôvodov na rozvod Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Choroba

Ak sa u jedného z partnerov vyvinie závažné alebo chronické ochorenie, môže to zmeniť celú dynamiku vzťahu. Ochorenie oslabuje samotného jedinca a tento nie je schopný pokračovať v zaužívaných činnostiach a byť takým, ako bol predtým. Takisto je ohrozená finančná stránka páru, pretože v dôsledku choroby musí partner odísť z práce.

Podľa istej štúdie, miera rozvodovosti bola o 6% vyššia vo vzťahoch, kde ženy trpeli závažnými ochoreniami (rakovina, srdcové choroby, ochoreniami pľúc). Miera rozvodovosti sa na počudovanie nezvyšovala v prípadoch, keď boli muži v zlom zdravotnom stave. Z toho vyplýva, že muži sa ťažšie adaptujú na úlohu ošetrovateľov a takisto nezvládajú plniť toľko povinností. No z veľkej časti závisí aj na tom, ako mali manželia podelené povinnosti predtým.

2. Zmena práce

Muži, ktorí sú nezamestnaní majú väčšiu pravdepodobnosť, že opustia svoje manželky a takisto je tu aj väčšie riziko odchodu manželiek od nich. Strata zamestnania spôsobí stres z finančnej budúcnosti a zabezpečenia, ktoré sa negatívne prejavia v manželskom vzťahu. No okrem toho zle vplýva na vzťah aj zmena finančného rozpočtu, plánov či trávenia času. Takisto, ak sa viac zameriate na prácu a budete zanedbávať vášho partnera, povedie to k nedorozumeniam a problémom.

3. Pôrod

Určite ste sa už stretli s pármi, ktoré sa rozišli, pretože jeden z partnerov deti chcel, zatiaľ čo druhý sa na to necítil. No aj v prípadoch, ak sa obaja partneri zhodnú na dieťati, ešte nič nie je vyhrané. Realita v starostlivosti a výchove novorodenca sa často vymyká ideálnym predstavám, čo môže viesť k nespokojnosti v partnerskom zväzku. Istá štúdia zistila, že až 67% párov nebolo spokojných vo vzťahu počas prvých troch rokov po narodení dieťaťa.

Ľudia, trpiaci úzkosťou alebo depresiou, si ťažšie zvykajú na narodenie dieťaťa, pretože sa viac boja, akí budú rodičia a aké zmeny to prinesie. Zaujímavosťou je, že podľa jedného výskumu, páry, ktorých prvé dieťa je dievča, sú viac náchylné na rozvod, než tie, ktorých prvorodený je chlapec. No každopádne, ak sa chcete vyhnúť rozvodu, dôležitá je najmä ochota partnerov ku kompromisu a otvorená komunikácia, aby ste si postupne zvykli na vaše nové úlohy.

4. Oddelené bývanie

Páry, ktoré sa rozhodnú dočasne žiť oddelene či už z pracovných alebo rodinných dôvodov, možno nečelia všetkým partnerským problémom, ale separácia si takisto môže vybrať svoju daň na úkor manželstva. Každý človek sa inak prispôsobuje skutočnosti, ako ďaleko žije od svojho partnera a na ako dlho. To čo niekto považuje za prijateľné, sa môže niekomu zdať hrozné. Pokiaľ sú obaja ľudia spokojní so životom oddelene, môže to dobre fungovať. Ale ak existuje nesúlad (obavy z opustenia, dôvera, alebo vernosť), potom oddelené bývanie vzťahu rozhodne nežičí.

5. Trauma

Spoločné traumatické udalosti môžu pár zblížiť, ale tiež rozdeliť. Niekedy ľudia potrebujú zabudnúť na istú bolestnú skúsenosť a zbaviť sa čokoľvek čo im ju pripomína. To platí napríklad pre tragédiu, akou je smrť blízkeho či dieťaťa. Spomienky môžu byť vyvolané tiež prítomnosťou inej osoby, čo vedie k tomu, že život s touto osobou sa stáva nepríjemným.

6. Prázdnota

Veľmi často sa rozvádzajú i páry s odrastenými deťmi, v strednom veku. Dôvodom je, že časom partneri môžu mať pocit, že už ich k sebe nič neťahá, nič k sebe necítia a sú nespokojní so svojím sexuálnym životom. Niektorí sa tešia na to, až ich deti vyrastú a oni budú mať konečne čas aj sami na seba, zatiaľ čo iní náhle zistia, že už navzájom nemajú veľa spoločného.

7. Nevera

Nevera je obvyklým dôvodom, ktorý ľudí privádza do manželských poradní. Vnímajú ju ako východiskový bod pre nové spôsoby komunikácie a preformulovanie ich manželských cieľov. Na druhej strane, podvádzanie jedného z partnerov môže byť aj „posledným klincom do rakvy“. V prípade, že záležitosť zašlo priďaleko, citovo ste sa odcudzili, alebo sa priam nenávidíte, len ťažko sa dá vrátiť k niekdajším harmonickým časom.

Bez ohľadu na to, čo vás v partnerskom živote postretlo, snažte sa vždy otvorene a úprimne komunikovať so svojím partnerom. Takisto sa nebojte sa včas požiadať o pomoc odborníka.


Prečítajte si aj tento článok:

7 otázok, ktoré by ste si mali položiť pred rozchodom

Najčítanejšie články