Toto šťavnaté ovocie, ktoré osloví gurmánov i kuchárov, je plné antioxidantov. Poznáme niekoľko odrôd stolového, muštového viniča i podnožového viniča. Poďme sa bližšie pozrieť na stolové odrody, ktoré sú určené na priamu konzumáciu
Zdroj foto: Shutterstock.com
Hrozno - lahodné a zdravé
Hrozno patrí medzi najlahodnejšie ovocie, je bohatým zdrojom vitamínov A, B6, C, E a kyseliny listovej. Obsahuje základné minerály, ako je draslík, vápnik, železo, fosfor, horčík a selén, takisto aj flavonoidy - veľmi účinné antioxidanty, ktoré dokžu eliminovať škody spôsobené voľnými radikálmi a spomaliť starnutie buniek.
Pri akých zdravotných problémoch hrozno pomáha?
Medzi vážne choroby, ktoré dokáže ovplyvniť je astma. Hrozno totiž zvyšuje vlhkosť v pľúcach. Pomáha aj pri ochorení srdca. Zvyšuje hladinu oxidu dusíka v krvi, ktorý zabraňuje tvorbe krvných zrazenín, znižuje cholesterol a riziko srdcového infarktu. V literatúre sa tiež uvádza, že hrozno pomáha pri zápche, nechutenstve, únave, poruchách obličiek a pri prevencii šedého zákalu oka. Nemali by sme opomenúť i to, že zabraňuje tvorbe vrások, pokožku vyhladzuje a napína.
Prečítajte si o tomto ovocí viac:
Hrozno je nízkokalorické a má omladzujúce účinky
Akú farbu hrozna zvoliť?
Ľudoví liečitelia sa prikláňajú k názoru, že jasnočervená farba je vhodná pri pľúcnych chorobách a astme. Modré a červené čistí organizmus od soli, kyselín a pomáha pri kožných problémoch. Biele hrozno sa odporúča pri ochoreniach pečene.
Hrozno je najznámejšie v podobe vína. Hroznové víno má príjemnú arómu, sladkú chuť a napomáha vylučovaniu tráviacich štiav. O víne sa už veľa popísalo, pohovorilo, ale aj poprelo. Pravda bude zrejme niekde uprostred. Kľúčom k úspechu je množstvo. Aby nám víno neuškodilo musíme mať konzumáciu pod kontrolou. V malom množstve môže byť zázrakom, lebo znižuje riziko infarktu, vznik náhlej cievnej príhody, ischemickej choroby srdca a cukrovky.
Hrozno v kuchyni
Snáď najlepšie je na priamu konzumáciu. Gurmáni, ale i gazdinky, ocenia olej lisovaný z hroznových jadierok. Výborne sa hodí na prípravu šalátov a do rôznych dresingov. Nezanedbateľný je vínny ocot, mušt, sirup lekvár, ale aj kompót. Hrozno je ovocie, ktoré sa dá výborne kombinovať (slané i sladké pokrmy). Výborne sa hodí k syru i do ovocnej misy.
Prečítajte si aj tento článok o hrozne:
Hrozno je nízkokalorické a má omladzujúce účinky