Prečo nám niektoré pesničky uviaznu v hlave a ako ich dostať von? Vedci majú odpovede

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, prečo vám určité skladby uviaznu v hlave a neviete sa ich zbaviť? Nová štúdia dokazuje, že tie najchytľavejšie piesne majú nadčasovú melódiu a obsahujú neočakávaný zvrat.

Hudba Zdroj foto: Shutterstock.com

U chytľavých piesní je to celé o kombinácii správneho rytmu, ľahko zapametateľnej melódie a troche toho prekvapenia. Nový výskum sa zameral na niekoľko piesní, ktoré sa ľuďom najčastejšie zaseknú v hlavách a radí, ako ich „odseknúť“.


Prečítajte si aj:

STOP prokrastinácii

Vedecká komunita má pre tento jav názov „nedobrovoľná hudobná predstavivosť“. Áno, zväčša si zvykneme spievať tie pesničky, ktoré aktuálne hrávajú rádiách, to je logické, ale prečo nám z dlhodobého hľadiska niektoré zostávajú v ušiach dlhšie ako iné, to zatiaľ nijaká štúdia presnejšie neskúmala - až doteraz.

Štúdia a jej výsledky

Medzi rokmi 2010 až 2013 výskumníci uskutočnili veľký výskum, v ktorom sa pýtali až 3 000 ľudí na pre nich najchytľavejšiu pieseň a následne porovnávali jej melódiu s melódiami iných aktuálne populárnych skladieb, ktoré ale neboli vo výskume menované.

Menované skladby mali niekoľko spoločných vlastností - rýchle tempo a jednoduchú, nadčasovú melódiu. Navyše sa v nich striedala stúpavá a klesavá melódia, ktorá sa často používa aj v detských riekankách či pesničkách, pretože je veľmi ľahko zapamätateľná. Preto práve tento trik vo veľkej miere používa veľa spevákov a kapiel, napríklad Maroon 5 v ich „Moves Like Jagger“, jednej z najčastejšie menovaných skladieb celého prieskumu.

Nie je to ale celé až tak jednoduché - predpokladom chytľavej piesne sú takisto unikátne a neobvyklé pasáže ako hudobné skoky či opakovanie určitého rytmu, ako napríklad v skladbe „Smoke On The Water“ od Deep Purple alebo v choruse piesne „Bad Romance“ od Lady Gaga.

„Naša štúdia ukazuje, že sa dá na základe melódie skladby do určitej miery predpokladať či bude pre ľudí chytľavá alebo nie.“ hovorí Kelly Jakubowski, výskumná asistentka na oddelení hudby Durhamskej Univerzity. „Môže to pomôcť skladateľom či dokonca ľuďom z reklamy vytvoriť piesne a džingle, ktoré si ľudia budú pamätať celé mesiace či dokonca roky.“ dodáva.

Štúdia takisto potvrdzuje, že časté vystavenie piesni zvyšuje pravdepodobnosť jej uviaznutia vo vašej hlave. Rovnako je to v prípade ľudí, ktorí sa venujú spevu. Zistilo sa tiež, že dokonca niektoré slová či obrázky môžu vytvárať asociácie, ktoré vytiahnu danú pieseň aj z tých najhlbších zákutí vašich spomienok. V prípade chytľavosti nezáleží ani tak na komerčnom úspechu piesne, ako na prvkoch jej melódie.

Časť štúdie sa ale zaoberá aj tým, ako skladbu dostať von z hlavy, keď jej už máte, obrazne povedané, plné zuby. Alebo v tomto prípade, plné uši. Má pre vás tri odporúčania:

1. Stále dokola a dokola - niektorí ľudia potvrdili, že sa im podarilo zbaviť sa piesne v hlave tým, že ju neustále počúvali. 2. Rozptýľte sa - premýšľajte o inej skladbe alebo si nejakú inú pustite. Dobrou „liečebnou voľbou“ je vraj napríklad, najmä podľa britských respondentov, britská hymna „God save the Queen“. 3. Nechajte to tak - podľa niektorých ľudí najlepšou cestou, ako sa zbaviť nechceného hudobného červa v hlave, je skrátka naňho nemyslieť a nechať ho „odplaziť sa“ samého.

Pár zaujímavých faktov

90 percent z nás má vraj nejakú pieseň uviaznutú v hlave najmenej raz do týždňa, najčastejšie vtedy, ak nevyvíjame nijakú mozgovú aktivitu, napríklad v sprche či na prechádzke.

Štúdia tohto typu možno na prvý pohľad vyzerá iba ako bezvýznamná zaujímavosť, nie je to ale celkom tak - jej ďalší rozvoj môže priniesť pokrok v chápaní toho, ako sú mozgové siete prepájajú zapojené do vytvárania vnemov, emócií, pamäte, spontánnych myšlienok a podobne.

A aby sme neboli iba všeobecní, prinášame vám konkrétny zoznam top 9-tich najchytľavejších skladieb vôbec:

  1. Bad Romance - Lady Gaga
  2. Can't Get You Out Of My Head - Kylie Minogue
  3. Don't Stop Believing - Journey
  4. Somebody That I Used To Know - Gotye
  5. Moves Like Jagger - Maroon 5
  6. California Gurls - Katy Perry
  7. Bohemian Rhapsody - Queen
  8. Alejandro - Lady Gaga
  9. Poker Face - Lady Gaga

Samozrejme, všetci máme iný vkus, ale musíte uznať, že sa vám v hlave ozvala melódia aspoň jednej z nich.


Prečítajte si aj tento článok:

STOP prokrastinácii

michael067

Zaujímalo by ma aj rozobratie millennial whoop
"rýchle tempo a jednoduchú, nadčasovú melódiu. Navyše sa v nich striedala stúpavá a klesavá melódia, predpokladom chytľavej piesne sú takisto unikátne a neobvyklé pasáže ako hudobné skoky či opakovanie určitého rytmu"
Potvrdzujem napríklad taky Delerium feat. Sarah McLachlan - Silence (Tiesto's In Search of Sunrise Remix) tam je ten "chord progresion" úžasný 3:03
www.youtube.com
Gaia - Aisha to isté

stastnablcha

zavidim ludom co maju v hlave normalnu " dospelu" pesnicku.
mne v hlave huci len cierne ocina ruke a uz by som to veru aj vyhodila len moja mala to ma strasne rada a spievam jej to v jednom kuse.... a uz som sa prichytila ze zaspavam a hmkam si to aj sama... :)

Iiiii

O tom by sa dalo hovoriť asi dosť dlho:-) Už keď zvládnete noty, akordy, stupnice, pentatonické stupnice, arpegiá a tak ďalej, tak zistíte, že najlepšia je predsa len muzika, ktorá ide z nejakého pocitu a nie z presných tónov. Triafať sa do akordov je síce pekné, ale kto povedal, že to musí len tak, že? Nemusím sa triafať vôbec do ničoho, a aj tak to môže znieť dobre.
Najdôležitejšie sú na hudbe aj tak slová:-)
I know I´m right:-)
www.youtube.com