Nakupujte radšej slovenské potraviny: tu je niekoľko dôvod, ktoré vás presvedčia

Je ťažké priznať, že najväčšie zbery jedla neprebiehajú na poliach a sadoch, ale v supermarketoch. Sme príliš leniví zháňať si skutočne kvalitné jedlo z viacerých miest, a tak sadneme do auta a ideme do obchodu, kde nájdeme takmer všetko na jednom mieste. Pravidelne sa nám v nákupných košíkoch objavuje aj ovocie a zelenina, ktoré nepochádzajú zo Slovenska a my nevieme, odkiaľ sa tieto produkty vzali.

Bio ovocie a zelenina Zdroj foto: Shutterstock.com

Známy pôvod produktu nadovšetko

Výhodou nákupu potravín od domácich výrobcov je mnoho, no najhlavnejšou je jednoznačne známy pôvod produktu. Pokojne si môžeme overiť ako predajcovia hospodária a zaobchádzajú so zvieratami.

Napriek tomu, že strava od domácich pestovateľov nie je dostupná počas celého roka ako v supermarketoch, je kvalitná. Poľnohospodári dávajú do predaja čerstvé produkty v najlepšej forme a nepoužívajú pesticídy a iné chemické látky, ktoré nie sú pri čerstvom tovare potrebné. Väčšina našich poľnohospodárov používa ekologické metódy, takže si môžete byť istí, že živiny sú zachované tak prirodzene, ako je to možné.

Ako nakupovať najkvalitnejšie ovocie a zeleninu?

Zelenina a ovocie sú najlepšie, keď sa kupujú počas ich sezón. Nákupom od poľnohospodárov budete mať väčšie znalosti, ktoré ovocie a zelenina rastie v určitých obdobiach, takže si ich môžete kupovať najchutnejšie a plánovať si, ktoré teraz kúpiť alebo uchovať.

Podporou predaja ovocia a zeleniny zo zahraničia naša krajina prichádza o svoju pôvodnú farebnosť, chute a vône, pretože ovocie a zelenina by nemali byť zbierané predčasne, pri zbere by mali byť prirodzene zrelé.

Kúpa ovocia zo samozberu sa jednoznačne oplatí viac z hľadiska ceny a kvality, pretože napríklad** cena jahôd v supermarkete sa pohybuje okolo 2,50€/kg, zatiaľ čo v samozbere za rovnakú hmotnosť dáte niečo cez 1,30€.**

nákup potravín Zdroj foto: Shutterstock.com


Prečítajte si tiež:

BIO potraviny - oplatí sa ich kupovať?

Jablká, marhule či paradajky z domácej produkcie majú v porovnaní s dovozom vyšší obsah vitamínov vďaka tomu, že majú možnosť prirodzene dozrieť a rýchlo sa ocitnú na pultoch. Ak teda máme možnosť, mali by sme uprednostniť plody vypestované doma.

Vedeli ste, že na Slovensku sa pestujú desiatky odrôd jabĺk? Toľko ich nenájdete ani vo veľkých obchodoch. Okrem chutného jablka však podporíte domácich pestovateľov a dáte im dôvod pokračovať v pestovaní. Medzi miestnymi druhmi môžete objaviť chute, ktoré ste doposiaľ nepoznali a nájsť si tak nových favoritov na koláče alebo pre deti na desiatu.

Podpora, zdravie a istota

Nákupom domácich produktov stúpa sila farmárov, a tým sa na Slovensku objavuje aj viac pracovných miest. Je síce pravda, že tieto potraviny sú drahšie ako tie zo supermarketov, ale za kvalitu sa musí občas priplatiť.

Domáce potraviny prospievajú aj životnému prostrediu, a to úplne jednoducho: preprava potravín a produktov vyžaduje použitie pohonných hmôt a obalových materiálov, ktoré prispievajú k znečisťovaniu. Konvenčné poľnohospodárstvo vyžaduje viac zdrojov a použité metódy majú tendenciu znečisťovať vodu a pôdu.

Vedeli ste, že v zahraničí majú chovatelia povolené pridávať do krmiva pre zvieratá hormonálne aktivátory? Na Slovensku je to zakázané a hoci naše sliepky nie sú také veľké ako tie zo supermarketov, sú zdravé. Stále sa riadime podľa ceny a radšej si kúpime lacnejšiu jahňacinu, ktorá je zavodnená ako tú, ktorá je úplne čistá. Momentálne sa v médiách rieši škodlivé brazílske mäso, ktoré sa, bohužiaľ, nachádza aj na Slovensku. Európska únia tvrdila, že mäso sa v žiadnej krajine únie nenachádza, no len na našom území sa našlo doposiaľ 17 infikovaných produktov. Skúste si preto zaobstarať mäso z chovného dvora, pri ktorom riziko vzniku salmonely je veľmi nízke.

mäso s cesnakom a bylinkami Zdroj foto: Shutterstock.com

Podľa nedávneho prieskumu prevyšuje kvalita bravčoviny a hydiny zo Slovenska dovážané mäso. V tomto prieskume sme sa umiestnili na siedmom mieste pred krajinami ako Físko, Nórsko alebo Island. Na etiketách hydinového, bravčového, kozieho aj ovčieho mäsa musia byť povinne uvedené aj informácie o krajine, z ktorej mäso pochádza.

Zohnať domáce produkty nie je vôbec náročné. Stačí sa ísť pozrieť na miestne trhovisko alebo sa prejsť na návštevu k samotným poľnohospodárom a pestovateľom. Ďalšou možnosťou je pestovať ovocie a zeleninu na vlastnej záhradke, pretože nič nechutí lepšie ako čerstvý a sladký hrášok.


Prečítajte si aj tento článok:

BIO potraviny - oplatí sa ich kupovať?