Zdravotné tipy pre tých, ktorí trávia veľa hodín za počítačom

Sedíte počas dňa veľa za počítačom a bojíte sa, aké následky to bude mať? Prezradíme vám, čo robiť, aby ste ich minimalizovali.

Veľké množstvo Slovákov dnes trávi v práci dlhé hodiny sediac za počítačom. S prihliadnutím k viacerým častiam tela môžeme povedať, že takéto dlhé sedenie nie je zdravé. Napomáha ku vzniku obezity, srdcových chorôb, cukrovky alebo artritídy, čo môže viesť ku predčasnej smrti.

Žiaľ, veľa ľudí nemá na výber a dennodenne trávia sedením za počítačom aj sedem až osem hodín denne. To, čo však môžu ovplyvniť je eliminácia škodlivých následkov spôsobených dlhým sedením. Deň má totižto dvadsaťštyri hodín, nielen osem, ktoré trávia v práci. Čo teda robiť inak a lepšie?

Prechádzajte sa

Snažte sa čo najviac chodiť a prechádzať. Ak to situácia umožňuje, vstaňte každú hodinu aspoň na dve - tri minúty zo stoličky a poprechádzajte sa po kancelárii, navštívte toaletu alebo inak zamestnajte svoje zlenivelé nohy. To isté platí pri ceste do a z práce. Ak chodíte MHD, vystúpte o zastávku skôr a prejdite sa tých pár stoviek metrov. Ak chodíte autom, zaparkujte ďalej od práce. Využite obed na to, aby ste sa prešli na čerstvom vzduchu.

Duševne relaxujte

Duševný relax po práci je extrémne dôležitý, keďže vás zbavuje nahromadeného stresu. Nájdite si teda niečo, pri čom zrelaxujete a ľudovo povedané vypnete. Môže to byť čokoľvek – od varenia, prechádzok, nákupov, športovania či fotografovania. Hrávajte hry alebo objavujte iné zábavné aktivity, z ktorých niektoré nájdete aj keď kliknete sem.

Cvičte

Máte posilňovňu pár metrov od domu? Prestaňte sa len obdivne pozerať na tých, ktorí majú ešte energiu na to, aby si išli po práci zacvičiť, pridajte sa k ním, vyskúšajte jógu, zumbu alebo pilates. Začiatky možno nebudú najľahšie, ale potom, čo si vyše telo na nový režim zvykne, začnete pociťovať benefity svojho rozhodnutia. Ako benefity to budú? Ako uvádza jedna štúdia, tak cvičenie jógy je prostriedkom k zmierňovaniu akútneho i chronického stresu a vedie k zvýšeniu kvality života.

Vyskúšajte fitloptu

Zabudnite na stereotyp, že fitlopta je nástroj využívaný pri aerobiku či iných cvičeniach a použite ju namiesto kancelárskej stoličky. Existuje minimálne desať výhod, ktoré guľatá lopta prináša. Zlepšuje balans, koordináciu, reflexy alebo posilňuje brušné a zadné svaly. Navyše, v porovnaní s kvalitnými kancelárskymi stoličkami stojí fitlopta aj desaťkrát menej. Ignorujte posmešky kolegov, kým oni budú stonať od bolesti, vy budete fit.

Zmeniť návyky a stereotyp nebýva ľahké. Ak sa však pre to rozhodnete, vaše telo i myseľ sa vám za to odvďačia a budete sa cítiť výborne.