Infúzny vitamín C: proti baktériám a vírusom nestačí bojovať liečbou – rozhodujúca je imunomodulácia

Trpíte nadmerným stresom, únavou, fyzickou záťažou, poruchami imunity, častými virózami a prechladnutím? Hlavne pri chrípkových infekciách môžu kvôli inak neškodným baktériám vzniknúť život ohrozujúce infekcie. Infúzna terapia vitamínom C pomôže s imunomoduláciou - okamžite naštartuje imunitu, zníži únavnosť a zvýši vašu odolnosť voči vírusom a baktériám.

Čo je imunomodulácia?

Primárna vírusová infekcia vyvoláva nadmerné imunitné resp. zápalové reakcie, ktoré poškodzujú organizmus a drasticky zvyšujú riziko nebezpečnej sekundárnej bakteriálnej infekcie.

Imunomodulácia je čarovné slovíčko na zabránenie kritickej situácii. Ide o liečebný prístup, vďaka ktorému dokážate naštartovať a podporiť váš imunitný systém. Vitamín C je jedným z najvýznamnejších fyziologických imunomodulátorov – je motorom imunitného systému a zároveň chráni pred nadmernými zápalmi.

Chrípka verzus obranyschopnosť organizmu

Nemeckí a švédski vedeckí pracovníci intenzívne skúmajú, ako chrípková infekcia oslabuje obranyschopnosť organizmu proti baktériám. Ak pneumokokové kmene narazia na organizmus, ktorý je už infikovaný chrípkovými vírusmi, baktérie sú výrazne agresívnejšie. Inak neškodné varianty sa potom stávajú „zabijakmi“. Často je to sekundárna bakteriálna infekcia, ktorá pri pandémiách chrípky vedie k veľmi závažným stavom ochorenia.

Imunomodulačné koncepcie v prírodnej liečbe

Prírodná liečba ponúka široké spektrum komplexných možností podpornej imunomodulačnej terapie. Využívajú sa už počas vírusovej infekcie a zamedzujú nadmerným imunitným odpovediam, takže nevzniká až také veľké riziko bakteriálnych infekcií. Infúzna liečba vitamínom C je jednou z možností účinnej podpornej terapie.

Porovnanie hladín vitamínu C v krvi

Porovnanie hladín vitamínu C v krvi pri perorálnom a parenterálnom (infúznom) spôsobe užitia | Zdroj: súkr.archív

Princíp účinku vitamínu C

Vitamín C patrí k najsilnejším fyziologickým antioxidantom v ľudskom tele a plní v organizme rad funkcií. Najdôležitejšia je jeho schopnosť neutralizovať reaktívne formy kyslíka, označované aj ako voľné radikály. Vitamín C aktivuje obranyschopnosť organizmu, je ideálny imunomodulátor potrebný pre fungovanie imunitného systému. Americký National Institute of Environmental Health Science vo viacerých štúdiách na krvných vzorkách dokázal, že vitamín C poskytuje zo všetkých telu vlastných antioxidantov najrýchlejšiu a najrozsiahlejšiu ochranu pred oxidačným stresom.

Nedostatok vitamínu C je synonymom oxidačného stresu, ktorý vedie k poškodeniu tkanív a k nadmernej imunitnej a zápalovej reakcii (odpovedi). Vitamín C môže znižovať riziko chorôb z prechladnutia až na polovicu.

Drastická spotreba vitamínu C pri infekciách

Na začiatku infekcie je pre obranyschopnosť organizmu potrebné veľké množstvo vitamínu C. Koncentrácia vitamínu C v imunitných bunkách klesne v priebehu niekoľkých hodín až o 50 %. Ak sa vitamín C v dostatočnom množstve nedopĺňa, hrozí jeho nedostatok. Obranyschopnosť organizmu je potom výrazne zredukovaná a otvára sa brána novým infekciám. Experimentálne štúdie napríklad ukazujú, že pri nedostatočnej hladine vitamínu C je antibakteriálna funkcia imunitného systému znížená.

Zhrnutie:

Vírusové infekcie vedú k nadmernej imunitnej resp. zápalovej odpovedi, ktorá poškodzuje organizmus a znižuje jeho obranyschopnosť. Imunomodulačná liečba je potrebná preto, aby vírusové infekcie neviedli k nadmerným zápalovým reakciám, ktoré znižujú obranyschopnosť organizmu a otvárajú bránu sekundárnym bakteriálnym infekciám.

Vitamín C je jedným z najdôležitejších fyziologických imunomodulátorov, ktorý sa na začiatku infekcie vo veľkom množstve spotrebúva a je potrebné ho rýchlo dopĺňať. Infúzie vitamínu C rýchlo odstraňujú jeho nedostatok, chránia pred oxidačným stresom, účinkujú protizápalovo, imunomodulačne a dobre sa kombinujú, resp. podporujú iné metódy liečby.


Prečítajte si tiež:

Cítite sa vyčerpaní a slabí? Stavte na podpornú infúznu terapiu vitamínom C