Infúzna terapia vitamínom C - účinný pomocník pri chronických ochoreniach

O tom akú úlohu má v našom tele vitamín C a ako môže pomôcť pri chronických a zápalových ochoreniach nám porozprávala MUDr. Ester Točíková zo Súkromného zdravotníckeho centra Hippokrates, kde už niekoľko rokov s výbornými výsledkami využivajú infúznu liečbu vysokodávkovaným vitamínom C.

Akú úlohu plní vitamín C v našom organizme?

Vitamín C má množstvo známych pozitívnych účinkov : podporuje imunitný systém, je antioxidant (blokátor voľných radikálov – „čistí“ krv), znižuje cholesterol, je toxický pre rakovinové bunky, zúčastňuje sa tvorby kolagénových vláken kĺbov, šliach a kože, na tvorbe kĺbového mazu, zlepšuje metabolizmus kostí, stabilizuje mozgové funkcie a psychiku.

Prečo nám nestačí užívať vitamín C v tabletkovej alebo kapsulovej forme, ak trpíme jeho nedostatkom v dôsledku chronického ochorenia?

Odporúčaná dávka vitamínu C pre zdravého človeka je 100 mg denne. Potrebujeme ho však podstatne viac, ak je organizmus v strese, alebo sa lieči na nejaké ochorenie. Vitamín C sa vstrebáva do krvi v tenkom čreve, kde je aktívny systém jeho prenášačov, ktoré majú obmedzenú transportnú kapacitu. Vitamín C sa v dávke do 200 mg vstrebe na 100%. Pri podaní vyšších dávok vstrebávanie klesá, pri užití 1000 mg klasického vitamínu C sa až 80 % vylúči bez toho, aby sa v tele využil. Vstrebávanie vitamínu C z tenkého čreva znižuje aj zlý stav črevnej sliznice (alergia, zápal), vyšší vek, niektoré lieky a minerály (železo, meď, zinok), či hormonálna antikoncepcia.

Mohlo by infúzne podanie vysokodávkovaného vitamínu C pomôcť pri dlhotravjúcich zápaloch či alergiách?

Súčasná medicína ponúka možnosť aj priameho podania vitamínu C do krvi vo forme infúzie. Podmienkou podania sú zdravé obličky. Takto sa dosiahne taká vysoká hladina vitamínu C v krvi, aká sa užívaním vitamínu C ústami nedá dosiahnuť. Vitamín C potom funguje ako liek bez vedľajších účinkov.

Infúzne podávaný vitamín C možno použiť v liečbe mnohých ochorení. Sú to akútne a chronické zápaly ( napríklad borelióza vo vyššom štádiu, reuma), ochorenia spojené s degeneráciou kolagénu ( paradentózu, ochorenia kĺbov a chrbtice), poruchy imunity – napríklad astma. Zlepšiť (niekedy výrazne) môžeme všetky ochorenia, ktoré vznikli následkom pretrvávajúceho oxidačného stresu (stav, kedy sa v organizme nakopí nadmerné množstvo voľných radikálov) – syndróm chronickej únavy, bolesti hlavy, psychická nevýkonnosť, úzkosť a reaktívna depresia, tiež onkologické ochorenia.

,,Dnešná doba vyžaduje, aby sa viac a intenzívnejšie hľadali prirodzené, nášmu telu vlastné možnosti udržania a zlepšenia dobrého zdravotného stavu. Prevencia a liečba pomocou vysokodávkovaného vitamínu C je dôstojným reprezentantom medicíny tretieho tisícročia.“, dodáva MUDr. Ester Točíková zo Súkromného zdravotníckeho centra Hippokrates.


Prečítajte si tiež:

Infúzny vitamín C: proti baktériám a vírusom nestačí bojovať liečbou, rozhodujúca je imunomodulácia