IPL epilácia alebo dlhodobé odstránenie chĺpkov

Dlhodobé alebo trvalé odstránenie chĺpkov je v posledných rokoch veľkou témou. Prečo? Pretože odpadávajú starosti s holením žiletkou, ktoré má naozaj krátkodobé výsledky. Čoraz viac žien sa preto dnes spolieha na IPL epilátory, ktoré sú určené na použitie doma a poskytujú naozaj dlhodobé výsledky. Ako to ale funguje?
epilacia

Zdroj foto: Phillips

Dajú sa chĺpky odstrániť na dlhú dobu a pritom tak, aby to nebolelo? Áno, dajú. Buď môžete vyraziť do salónov krásy a nechať si chĺpky počas niekoľkých ošetrení odstrániť pomocou lasera alebo môžete zostať v pohodlí domova a používať IPL epilátor.

Ako to funguje?

Skratka IPL je označenie intenzívneho pulzného svetla, s ktorým tento druh epilátorov pracuje. Toto svetlo je veľmi podobné práve laserom, ktoré sa používajú na epiláciu v kozmetických salónoch.

Záblesk IPL svetla, ktorý vytvárajú IPL epilátory pôsobí na tmavý pigment chĺpkov, tzv. melanín. Pôsobením intenzívneho pulzného svetla potom chĺpky postupne vypadávajú. Ošetrovanie pokožky je ale potrebné opakovať. Aby chĺpky znovu nevyrástli je nutné, aby svetlo pôsobilo na miesta, odkiaľ chĺpky vypadli. Výsledkom správneho a pravidelného ošetrovania pokožky IPL svetlom by mala byť hladká pokožka až niekoľko mesiacov.

Aj keď to všetko znie dobre, je potrebné vedieť, že účinnosť IPL epilácie je veľmi individuálnou záležitosťou. Všetko sa odvíja od toho, aký máte odtieň pokožky a chĺpkov. Ideálnou kombináciou je svetlá pokožka a tmavé chĺpky. Naopak na blond, ryšavých a šedých chĺpkoch nebude IPL svetlo účinné.

tabulka odtienov vlasov a pokozky

Zdroj foto: Phillips

Je to bezpečné?

Pretože ide o špeciálny druh žiarenia, môže používanie vyvolať otázky, či je používanie bezpečné. Dnes je už väčšina IPL epilátorov vybavená senzorom pokožky. Ten určí, či je pre Váš odtieň pokožky IPL epilácia vhodná a pomôže s výberom správnej intenzity záblesku, aby bolo použitie bezpečné. Zníži sa tým aj riziko podráždenia pokožky a prípadného pálenia pri ošetrovaní.

V kozmetických salónoch sa často pri laserovej epilácii používajú aktivačné gély. Tie boli predtým potrebné aj v prípade IPL epilátorov, ale dnes sa už všetky prístroje používajú bez týchto gélov. Nutné nie sú ani žiadne druhy ochranných okuliarov a ďalších pomôcok.

epilacia, zena

Zdroj foto: Phillips

Je čas začať

Pokiaľ chcete IPL epiláciu vyskúšať, tak je práve teraz ideálny čas, pretože počas ošetrovania pokožky IPL svetlom sa nesmiete vystavovať slnečnému žiareniu. A samozrejme je tiež dobré mať hladkú pokožku už pred letom a byť tak pripravená na odhalenie hladkých nôh kedykoľvek.


Prečítajte si tiež:

Kúpila som si epilátor - ako ho používať?

Problém s holením chĺpkov - zarastajúce chĺpky