Viete byť vďační i za málo? Pozrite sa, ako na tom ste

Zdravie človeka sa odvíja aj od toho, či sa príliš a často trápi alebo nie. Či dokáže odbremeniť hlavu a odťažiť dušu akýmkoľvek resetom. Vynikajú jednoduché pomôcky. Ľudia milujú jednoduché životné pomôcky – k uľahčeniu práce, k zvýšeniu spokojnosti, k nastoleniu šťastia, k dosiahnutiu radosti alebo získaniu bohatstva. Jednu pre vás máme.

Pozitívna informácia 100-krát účinnejšia

Deklarujeme napríklad, že chceme v SR znalostnú ekonomiku, ale ľudia znalosti nenasávajú intenzívne, lebo čítajú stále menej a počítačová gramotnosť obyvateľstva má priveľké rezervy.

Odborníci odporúčajú pozitívne myslenie, ale ľudí magnetizujú v médiách najmä negatívne správy. Lebo iní odborníci (psychológovia a mediálni experti) vedia, že negatívna správa v médiách štyrikrát viac pritiahne diváka (poslucháča, čitateľa) ako pozitívna. Aj napriek tomu, že pre pozitívne myslenie má pozitívna informácia 100-krát väčší účinok ako negatívna.

Najdokonalejší počítač

Ľudská hlava je najdokonalejší počítač sveta, avšak s jedným rigídnym obmedzením. Mozgovému trustu (mysli, vedomiu, podvedomiu) je absolútne jedno, aké informácie nahráva v myslení, aby ich nakoniec pretavila v konanie.

Ak človek kŕmi hlavu negatívnymi informáciami – postupne aj jeho konanie sa pretaví na negatívne, lebo bude podporovať a priťahovať negatívne ciele.

Ak naopak, bude hlavu kŕmiť pozitívnymi informáciami, pretaví svoj mentálny postoj a konanie na pozitívne.


Prečítajte si tiež:

Hodnotová abeceda - nájdete sa v nej?

Oba brehy myšlienkovej rieky

Nakoľko v praxi je logicky suma informácie aj z negatívneho a aj z pozitívneho brehu myšlienkovej rieky, stojí za to usilovať o prevahu pozitívnych myšlienok.

K podpore pozitívneho myslenia, ktoré vedie k lepším výkonom i lepšiemu pocitu osobnej sebarealizácie, šťastia a radosti patria aj nasledovné dva príbehy z vlastnej skúsenosti a praxe:

1. O tupom kameni

Jeden priateľ má 90-ročného deda, ktorý mu zanechal nosiť vo vrecku denno-denne jednoduchý kameň s takýmto posolstvom vyrytom na ňom: "...nič netrvá večne...". Keď sa mu v živote veľmi darí, pozrie na kameň a ten mu pripomenie potrebu pokory, že to tak nemusí byť stále - aby príliš nevyskakoval. Keď sa mu naopak v živote nedarí, tak kameň ho poteší - že to nemôže trvať večne a znovu svitne na lepšie časy.

2. O ostrom kameni

Druhý môj kamarát má vo vrecku (nosí to aj v oblekoch, aj keď mu to robí v nohaviciach diery a manželka ho za to hreší) ostrý kameň, ktorý vždy, keď si sadne alebo urobí prudký a neštandardný pohyb nohami, ho odiera. Na čo je to dobré? Tvrdí, že kameň má za úlohu denne mu niekoľkokrát pripomenúť múdrosť v tom, že má sám pre seba v duchu poďakovať za všetko, čo sa mu v ten deň podarilo (napríklad, že je zdravý, vládze, v práci sa mu niečo podarilo).

Ponaučenie

Odborníci na pozitívne myslenie vedia, že takáto emócia vnútorného poďakovania úžasne posilňuje dobrú náladu, sebadôveru a pozitívne myslenie v každom z nás. Takisto celkovú imunitu a je vynikajúcou prevenciou pred zdravotnými rizikami, aj keď si to možno nie každý dokáže uvedomiť a priznať.

Tak čo, pre ktorý z kameňov sa rozhodnete?


Prečítajte si aj tento článok:

Hodnotová abeceda - nájdete sa v nej?