Hrach omladzuje organizmus a je plný bielkovín

Podľa historikov a archeológov je hrášok súčasťou stravy už približne 5000 rokov. Odvtedy sa stal veľmi obľúbenou strukovinou najmä vďaka svoje sladkastej chuti.

Pochádza z Číny, za čias antického Grécka ho označovali ako dar Bohov a od 17. storočia sa podával už i na európskych kráľovských dvoroch. V súčasnosti sú najžiadanejšie odrody dreňových a cukrových hrachov. Sú bohatým zdrojom antioxidantov, vďaka cukrom okamžitým zdrojom energie pre telo a hoci ide o zeleninu, majú príjemnú sladkú chuť.

Účinné látky

Najcennejšia na hrachu je jedinečná kombinácia horčíka a nukleových kyselín. Vďaka nim sa organizmus dokáže rýchlejšie regenerovať. Pre športovcov, ktorí uprednostňujú rastlinné zdroje bielkovín, je tiež vhodnou voľbou. V kombinácii s vlákninou udržuje stabilnú hladinu cukru v krvi a zasýti na dlhší čas. Obsahuje i betakarotén (provitamín A), chrániaci zrak a stimulujúci obnovu sliznice.

Okrem toho tu nájdete ďalšie minerály ako draslík, fosfor, vápnik, železo, ďalej vitamín C a vitamíny skupiny B - tiamín-B1, riboflavín-B2, niacín-B3, posilňujúce srdce, nervy i vlasy, nechty či vitamín B9 (kyselina listová), potrebný vo zvýšenej miere najmä pre budúce matky.


Vyskúšajte:

Hráškové rizoto s lososom (pstruhom lososovitým)

Účinky na zdravie:

  • ochraňuje a vyživuje bunky

  • podporuje a prečisťuje tráviaci trakt

  • urýchľuje metabolizmus

  • pôsobí preventívne proti kardiovaskulárnym ochoreniam a osteoporóze

  • znižuje vysoký cholesterol

  • upokojuje nervový systém

  • bojuje proti zápalom a poškodeniu voľnými radikálmi

  • spevňuje vlasy a nechty

  • udržiava zdravé oči

Hrach v kuchyni

Mladučký hrach je najchutnejší surový. V takejto forme sa pridáva napríklad do šalátov spoločne so špenátom, cibuľou, mrkvou, orechami či kuracím mäsom. Konzumovať ho môžete i v kombinácii s kukuricou alebo inou obilninou. Ďalšou možnosťou je túto zeleninu zmraziť. Čo sa týka varenia, postačí mu čas 5-10 minút, aby sa nezničil obsah vitamínov. Chuťovkou je hrachová polievka ochutená bylinkami a korením. Ku mäsu si takisto môžete pripraviť i hráškovú omáčku s maslom. Možností je naozaj viac ako dosť.

Užitočné rady

  1. Ak chcete, aby si hrášok udržal peknú sýtozelenú farbu aj po uvarení, pridajte do vody štipku soli.

  2. Pokiaľ sa chystáte uvariť už sušený hrach, tak ho pred prípravou namočte cez noc do vody. Takto sa rýchlejšie uvarí.

  3. Potrpíte si na bohatý príjem proteínov?Stavte na rizoto s hráškom a parmezánom.


Vyskúšajte tento recept z hrášku:

Hráškové rizoto s lososom (pstruhom lososovitým)