3 tipy na ľahšie letné stravovanie

V lete väčšina z nás nechce zaťažovať tráviaci systém jedlami, ktoré konzumujeme v ostatných ročných obdobiach. Prirodzene sa nám žiada viac ovocia, zeleniny, tekutín. Pozrite sa na niekoľko tipov, ako prispôsobiť a odľahčiť váš jedálniček na leto.

1. Používajte iba repkový olej

Repkovy olej je veľmi zdravý, nehovoriac o jeho fantastickej chuti. Je to skvelá náhrada za iné typy tukov, ktoré obvykle používame na varenie a prípravu jedál. Namiesto masla, margarínu alebo rastlinného oleja jednoducho pokvapkajte svoje jedlo repkovym olejom a vychutnajte si ho. Obsahuje desaťnásobne viac omega-3 mastných kyselín než olivový olej. Jedným zo zdrojov omega-3 mastných kyselín sú ryby, ktorých konzumácia je u nás veľmi nízka. A práve repkový olej je významným zdrojom týchto zdraviu prospešných mastných kyselín. Repkový olej má vysoký obsah vitamínu E6.

2 Vyhnite sa zemiakom, ryži a cestovinám

Škrobové potraviny nie sú veľmi diétnou voľbou, najmä keď sú skombinované s mäsom. Ak si chcete vychutnať ľahšie jedlá, dajte si namiesto príloh plných škrobu grilovanú zeleninu. Ľahko sa pripravuje a je veľmi chutná, takže vám zemiaky, ryža a cestoviny nebudú až tak chýbať.

3. Jedzte morčacie a kuracie mäso tak často, ako sa len dá

Kuracina a morčacina sú veľmi ľahkou alternatívou k iným druhom mäsa, takže by ste sa ich mali snažiť jesť vždy, keď je to možné. Môžete ich ugrilovať ako stejk, skombinovať s ryžou či cestovinami, pridať do šalátov alebo burgerov - ich chuť je skvelá v akejkoľvek kombinácii a spraví vaše jedlo ľahším a zdravším.


Pozrite si tiež:

Ako sa stravovať počas leta?