Jazvy: základné druhy a spôsoby ich odstránenia

Jazva je druh útvaru na koži, ktorý vzniká na mieste, kde bol organizmus poranený vplyvom pretrhnutia ochrannej vrstvy - kože. Jazva vzniká pri vniknutí cudzieho telesa do kože, najčastejšie pri popáleninách kože, rezných ranách alebo pri zašívaných ranách.

Na poškodenom mieste dochádza k zaceleniu rany vytvorením novej vrstvy kože. V niektorých prípadoch dochádza k prerastaniu jazvy, zväčšujúcej svoj objem. Ide o keloid, čiže nadmerný rast tkaniva jazvy v okolí rany, ku ktorému zvyčajne dochádza po tom, čo sa rana zahojí. Keloid nie je nebezpečný, ide len o estetický problém. Najčastejšie sa objavuje v oblastiach krku a chrbta.


Prečítajte si tiež:

Pehavý problém

Druhy jaziev

Jazvy pri tržnom alebo reznom zranení: náhodné roztrhnutie alebo poranenie kože. Pri väčšom rozsahu zranení rana vyžaduje zašitie, pri menšom sa zahojí sama.

Jazvy po cisárskom reze: tento druh jazvy vzniká pri pôrode. Jazva sa nachádza v oblasti podbrušia a býva dlhá zhruba 10-15 cm. Vzhľadom k tomu, že rez je pomerne hlboký, vyžaduje dlhodobé hojenie.

Jazvy po popálení: výsledný vzhľad jazvy záleží na stupni popálenia. U popálenín prvého stupňa často dôjde k úplnému zahojeniu. U ťažších popálenín môže dochádzať až k odumretiu tkaniva a je nutné podrobiť konkrétne miesto chirurgickej rekonštrukcii.

Jazvy po akné: priebeh akné počas dospievania je u každého jedinca individuálny. V niektorých prípadoch môžu zostať na tvári trvalé jazvy.

Strie: tieto drobné ryhy vznikajú na pokožke pri zväčšení objemu tela. Príčinou môže byť tehotenstvo, extrémna váha, rýchly rast u detí alebo výrazné naberanie svalovej hmoty. Koža sa snaží novému objemu prispôsobiť, dochádza k popraskaniu elastických vlákien. Strie majú farbu od červenej po modrofialovú, časom zblednú a získavajú šedo-strieborný až biely odtieň.

Odstránenie jazvy

Najčastejšie používané metódy pri odstraňovaní jaziev:

Biostimulačná LED terapia: dochádza k podpore buniek v postihnutej časti miesta. To spôsobuje lepšie hojenie jazvy. Pre lepšie výsledky je nutné proces biostimulácie opakovať zhruba 10x počas 2-3 týždňov.

Frakčný laser: pomocou laseru dôjde k jemnému obrusovaniu vrchnej vrstvy pokožky, čím sa jazva zarovná s okolitým povrchom a je menej nápadná. Vybrúsením pokožky sa výrazne podporí nová tvorba kolagénu.

Karboxyterapia: tenkou ihlou sa aplikuje do miesta jazvy oxid uhličitý, ktorý zlepší prekrvenie tkaniva, urýchli tvorbu kolagénu a zaistí regeneráciu poškodenej kože.

Aplikácia prípravkov pre zmäkčenie jazvy: lokálne aplikácie kortikoidu spôsobí zastavenie nadmernej produkcie väziva, takže keloid zmäkne a stane sa menej výrazným.

Pri veľmi závažných prípadoch sa dá podstúpiť vyrezanie jazvy alebo nahradenie poškodenej časti tkaniva umelou kožou.


Prečítajte si aj tento článok:

Pehavý problém