Ako sa učiť, aby ste z toho vyťažili maximum?

Učiť sa netreba, vraj stačí iba vedieť – hovoria figliarsky skúsení a prefíkaní učitelia. V pretechnizovanom svete je dnes obrovská ponuka rôznych učebných štýlov a pedagogických pomôcok. Niektoré z nich sú však večne živé, nadčasové a doteraz neboli ničím v kvalite prekonané. Viete, ktoré to sú?

Najlepší učitelia sveta

Medzi najlepších kantorov sveta patrí viacero faktorov, živých i neživých prvkov. Sú to najmä: príroda, história, rodina, škola, život sám (javisko, ulica), internet, wikipédia a učitelia rôzneho druhu (lektori, mentori, pedagógovia, majstri).

Za najlepšiu výučbovú metódu sa považuje kombinácia teórie a praxe, to znamená aj moderné vedomosti, aj jednoduchý zdravý sedliacky rozum a jeho logika. Z ponuky rôznych výdobytkov modernej doby (elektronické prezentácie, internet, video-konferencie, alfa-metódy výučby cudzích jazykov, elearning, blearning,) však dominujú klasické. Vedci viackrát preukázali a potvrdili, že z hľadiska trvácnosti zapamätávania a ziskov dlhodobej pamäte suverénne vyhrávajú kniha a živá výučba učiteľa tvárou v tvár.


Prečtajte si tiež:

Jedenástoro pre rodičov, ako učiť deti písať


Ako sa múdro učiť

Podľa portálu www.ako-sa-naucit-skor.com existuje 11 praktických spôsobov, ako sa naučiť všetko od literatúry až po jadrovú fyziku:

  1. Používať pamäťové techniky.

  2. Učiť sa podľa Paretovho princípu.

  3. Spraviť si z učenia zážitok. Využiť zážitkové učenie vo svoj prospech.

  4. Využiť to, ako funguje pamäť. Nebojovať proti nej.

  5. Najprv sa učiť to, čo vás baví. Potom zvyšok.

  6. Testujte, čo u vás funguje a čo nie.

  7. Nájdite si to správne prostredie na učenie, správne jedlo, pitie a hudbu.

  8. Rozhodne pri učení vypnite facebook. Buď sa sústreďte na jedno, alebo na druhé.

  9. Navštevujte občas školu, dávajte pozor na hodinách a píšte si poznámky.

  10. Získajte kvalitné poznámky.

  11. Píšte si prehľadné poznámky. Najlepšie na notebooku.

Najviac zarobíte zvládnutím nasledovného

Know-how (skills): najdôležitejšie sú praktické schopnosti a zručnosti. Nie je na nich síce pečiatka žiadnej prestížnej školy, no pomôžu vám dosiahnuť svoje ciele a v konečnom dôsledku dobre zarábať.

Obchodný talent: pracujte na svojej schopnosti predávať, budovať siete zákazníkov a vyhľadávať nové trhy.

Cudzí jazyk: naučte sa ich viac, váš trh môže byť obrovský a marketing mimoriadne účinný, ak viete produkt ponúknuť atraktívne v niekoľkých cudzích jazykoch.

Komunikačný guru: staňte sa majstrom v rozprávaní. Online reklama sa stáva virálnou vďaka tomu, že má svoj príbeh. Rečníci dostávajú veľké peniaze za to, že inšpirujú a zaujmú práve rozprávaním.

Klaďte správne otázky: úspešní ľudia si primárne kladú správne otázky, čo sú ich priority. Sekundárne ich vedia klásť aj iným ľuďom, aby z nich vyprofitovali.

Najcennejšie víťazsvo: naučte sa prekonávať a pochopiť, že najcennejšie víťazstvo na svete je víťazstvo nad sebou samým.

Sebarozvoj: životné poradenstvo, osobnostný rozvoj, life manažment – to by mali byť praktické rady a pragmatické témy, ktoré by vás k životnému úspechu mali zaujímať a poháňať najviac.

Univerzita života nadovšetko

Klasické vzdelanie – absolutórium škôl vrátane tej najvyššej (univerzity, vysokej školy) je určite užitočné. Nerozhoduje však o vašom úspechu a rýchlom víťazstve tak intenzívne a účinne ako vaša túžba, vôľa, vášeň, nadšenie dosiahnuť v živote nejaký zmysluplný cieľ. Zdieľame jasne to, čo už zaknihovali dávno a navždy múdrejší od nás: Najlepšia škola na svete je univerzita života.


Jedenástoro pre rodičov, ako učiť deti písať