Mozole – rizikové skupiny a liečba

Nepríjemná bolesť, stvrdnutá pokožka. Pracovali ste dlho na záhrade a trápia vás mozole? Dokážu nepríjemne bolieť a znemožniť pohyb či prácu.

Mozole sú útvary zhrubnutej tvrdej pokožky. Tvoria sa na miestach, kde je na kožu dlhšie vytváraný tlak a trenie. Mozoľ je obranná reakcia jemnej pokožky.

Výskyt mozoľov

S mozoľmi sa stretávame často u ľudí, vykonávajúcich určité profesie. Napríklad u muzikantov, huslistov sú na bruškách posledných článkov prstov ľavej ruky a pod bradou alebo na oboch rukách u harfistov. Práca s hoblíkom a tlak spôsobuje u stolárov mozole medzi palcom a ukazovákom, práca so skrutkovačom tiež zapríčiňuje tento problém. Pri kaderníckych a strihačských profesiách vzniká mozoľ od nožníc medzi palcom a ukazovákom.

Prevencia mozoľov

Aby sme im zabránili, je dôležité predchádzať opakovanému treniu a tlaku na tom istom mieste. Používajte ochranné rukavice a pohodlnú obuv. Ruky aj nohy si pravidelne natierajte hydratačnými krémami. Odporúčajú sa krémy s obsahom kyseliny salicylovej, ktoré pokožku zjemňujú a nechávajú ju vláčnejšou. Na noc si postihnuté končatiny nakrémujte a nasaďte si látkové rukavice alebo tenké ponožky. Pokožku zregenerujete a zjemníte.

Liečba mozoľov

Proti mozoľom aj otlakom sa bojuje tak, že sa postihnuté miesto namočí do teplej vody aspoň na desať minút. Pemzou docielite odstránenie zhrubnutej pokožky. Ak je proces odstraňovania pemzou bolestivý, preskočte tento krok. Následne si postihnuté končatiny dôkladne umyte, vysušte a natrite zvláčňujúcim krémom.


Prečítajte si tiež:

3 spôsoby, ako sa rýchlo a účinne zbaviť kurieho oka