Mäta pieporná

Ak sa najskôr pokúšate liečiť bylinami, mäta je ideálna na mnoho ťažkostí, ktoré vás môžu potrápiť. Mäta (Mentha piperita) je trvácna rastlina s drevnatou stonkou z čeľade hluchavkovité. Kvitne v júni až septembri.

Základné informácie o mäte

Mäta si vyžaduje dostatok vlahy a svetla, ale na pôdu nie je príliš vyberavá. Patrí medzi mrazuvzdorné trvalky a dorastá do výšky 20 – 80 cm. Na štvorhrannej stonke rastú oproti sebe vajcovito kopijovité listy a výraznou žilnatinou. Listy majú intenzívnu zelenú farbu, voňajú po mentole, sú chladivé a majú korenistú chuť. Má širokú škálu využitia od potravinárskeho priemyslu, cez likérnictvo a cukrárenstvo až po použitie v kuchyni.

Liečivé účinky mäty

1. Pomáha pri trávení a nevoľnosti

Pôsobenie mäty na náš organizmus je v oblasti žalúdka. Mäta podporuje vylučovanie tráviacich štiav, pôsobí proti nadúvaniu a pomáha zmierniť syndróm dráždivého čreva.

2. Pomáha s dýchacími ťažkosťami

Mätová vôňa blahodarne pôsobí na nos, krk, priedušky aj pľúca. Jej užívanie je vhodné pre astmatikov alebo aj pri bežnom nachladnutí. Astmatikom sa odporúča užívať mätu inhaláciou, ale postačí aj pitie mätového čaju.

3. Zmierňuje bolesti

Mäta dokonca pomáha aj s bolesťou, napríklad svalov, hlavy, brucha alebo v prípade menštruačných ťažkostí. Je to predovšetkým vďaka chladivým a anestetickým účinkom mentolu, hlavnej liečivej látke obsiahnutej v mäte.

4. Má upokojujúce účinky

Čaj z mätových lístkov, inhalácia mätových olejov alebo mätové balzamy - prakticky všetky prípravky z mäty dokážu stimulovať našu psychiku a znížiť hladinu stresu a nervozity.

5. Nápomocná pri alergiách

Jar je hlavným obdobím vzostupu sezónnych alergií a sennej nádchy, ale aj tu môže mäta pomôcť. Extrakty z mätových lístkov obmedzujú nadmerný výskyt hormónu histamín, ktorý má na svedomí príznaky sprevádzajúci tieto alergie.


Prečítajte si aj o tejto bylinke:

Ako využiť účinky medovky lekárskej?