Spánkový biohacking: neuveriteľné experimenty s organizmom

Poznáte to: ak chcete byť úspešní, musíte tomu niečo obetovať. Najčastejšie to býva spánok. Spať 8 hodín a viac už nehrozí... Nasledujúci biznismeni mali tiež tento problém, preto sa rozhodli experimentovať s vlastným organizmom. Stavili na biohacking a snažia sa o čo najkvalitnejší spánok vtesnaný do čo najmenšieho času.

Biohacking je termín používaný na experimenty uskutočňované na sebe mimo tradičného lekárskeho alebo výskumného prostredia. V oblasti spánku sa tento fenomén rozšíril medzi pomerne širokú skupinu ľudí. V diskusných skupinách narazíte od všeobecných odporúčaní, ako sú napríklad nastavenie ideálnej teploty na spanie na 20 °C , či obmedzenie vystaveniu svetlu a elektronickým zariadeniam až po tie najextrémnejšie, ktoré reprezentujú aj nasledujúce dva príklady ľudí:

Dave Asprey - ľad, spánok cez deň alebo magnety

Tento riaditeľ firmy využil odhadom 200-tisíc dolárov na biohacking v oblasti spánku. Začiatky však vôbec neboli ružové. Raz niekde čítal, že zníženie telesnej teploty súvisí so zlepšením kvality spánku. Predpokladal, že obloženie tela ľadovými balíčkami mu pomôže lepšie spať. Chyba. Skončil s popáleninami na 15 percentách svojho tela.

Okrem toho sa držal výskumu, ktorý naznačuje, že spať len šesť hodín v noci môže zvýšiť dlhovekosť. Jej záverom je, že ľudia, ktorí sú zdraví, potrebujú menej spánku.

Vo svojom úsilí dostať svoj spánkový cyklus do vlastných rúk vyskúšal napríklad polyfázický spánok. Ide o spôsob, v ktorom ľudia spia v krátkych fázach počas dňa, namiesto spánku po celú noc.

Ďalej skúšal magnetické podložky so silnými magnetmi, ktoré pracujú s mitochondriami v tele a poskytujú pokojný spánok. Takisto využíval transcraniálnu elektrickú stimuláciu, vyžadujúcu zavedenie elektród za každý ušný lalok a spustenie malého elektrického prúdu cez mozog. Táto technika údajne posilňuje tretiu, teda najhlbšiu fázu.

Geoffrey Woo - špeciálne záclony, biely šum alebo drahý monitor

Tento generálny riaditeľ sa rozhodol tiež vylepšovať svoj spánkový cyklus. Používa záclony blokujúce svetlo a mechanizmus s bielym šumom, aby udržal pokojnú a tmavú spálňu. Výsledkom je asi osem hodín spánku za noc, čo priamo spadá do súčasných zdravotných odporúčaní.

Ďalej vlastní kruhové monitorovacie zariadenie, ktoré prenáša dáta, ako je variabilita srdcovej frekvencie, pokojová srdcová frekvencia, telesná teplota a čas strávený v REM, hlbokých alebo ľahkých fázach spánku. Woo je presvedčený, že väčší čas medzi srdcovými tepami a nižšou pokojovou tepovou frekvenciou je dobrým ukazovateľom, že jeho telo sa zotavuje z denných stresorov, ako je fyzická aktivita alebo trávenie jedla, čo pravdepodobne vedie k lepšej kvalite spánku. Spomínaný monitor ho však vyšiel približne 1000 dolárov.

Zaujímavosť

Ak patríte k ľuďom, ktorí vydržia dlhodobo fungovať pri minimálnom počte hodín spánku, vedci už prišli na to, prečo. Ide o mutáciu na géne hDEC2, pričom počet takýchto "geneticky naprogramovaných jedincov" je malý - približne 1 až 3 percentá.


Prečítajte si aj tento článok:

Takto vyzerá váš spánok, keď idete spať opití