Transplantácie pankreasu už aj na Slovensku: pre koho sú určené?

V banskobystrickom transplantačnom centre bude od začiatku roka 2019 viac ako stočlenný tím odborníkov vykonávať transplantácie pankreasu. Ide o veľký pokrok v slovenskej medicíne, keďže slovenskí pacienti mohli doposiaľ tento zákrok podstupovať len v zahraničí.

„Plánujeme kombinovanú transplantáciu oblička-pankreas. Samotný pankreas sa aj vo svete transplantuje len sporadicky, u nás s takouto transplantáciou aktuálne nepočítame,“ upresnila MUDr. Eva Lacková, primárka II. internej kliniky Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici.

Transplantácie pankreasu rozlišujeme na:

  1. Kombinovaná transplantácia oblička a pankreas (SPK- simultaneus pancreas kidney transplantation) – sedemdesiatpäť percent

  2. Transplantácia pankreasu po natransplantovanej obličke (PAK- pancreas after kidney) – osemnásť percent

  3. Transplantácia samotného pankreasu (PTA – pancreas transplantation alone) – sedem percent

V súvislosti s plánovanou transplantáciou na Slovensku sme položili primárke MUDr. Eve Lackovej niekoľko otázok:

1. V čom je pankreas ako orgán špecifický, na základe akých príznakov môžeme spozorovať, že s ním niečo nie je v poriadku?

Jednou z najdôležitejších funkcií pankreasu, resp. jeho beta buniek, je tvorba a sekrécia inzulínu. Pri nedostatku inzulínu vzniká diabetes mellitus. Rozoznávame 2 hlavné typy diabetu mellitu (DM): typ 1, keď ide priamo o nedostatok inzulínu a ktorého je len päť percent a typ 2, keď je príčinou rezistencia tkanív na inzulín, nie jeho nedostatok, s podielom deväťdesiat percent.


Prečítajte si o pankrease viac


2. Transplantácia pankreasu sa má začať už v roku 2019. Máte v súčasnosti k dospozícii nejaké štatistiky, koľko ľudí bude približne evidovaných na čakacej listine?

Aktuálne vyšetrujeme a zaraďujeme pacientov na čakaciu listinu pre kombinovanú transplantáciu oblička a pankreas. Vychádzame z čakacej listiny pre transplantáciu obličky. Pacienti musia spĺňať prísne kritériá, aby mohli byť zaradení, keďže ide o náročný operačný zákrok aj pooperačnú starostlivosť. Čísla ešte nie sú uzavreté, sme v dynamickom procese.

Kritériá pre kombinovanú transplantáciu oblička-pankreas sú nasledovné:

DM typ 1

• dialýza alebo kreatinín > 350umol/l

vek pacienta do päťdesiat rokov

• neprítomnosť závažných foriem ICHS, ochorení CNS, dolných končatín, aktívneho syndrómu diabetickej

BMI ≤ 30 kg/m²

• neprítomnosť všeobecných kontraindikácií transplantačnej liečby

• informovanosť a súhlas pacienta

3. Ako dlho trvali školenia, ktoré podstúpili odborníci, aby mohli vykonávať transplantáciu pankreasu?

Celá príprava odborníkov na tento zákrok sa realizuje už druhý rok.

Tlačová konferencia

Transplant.sk | Zdroj: súkr.archív

4. Vedeli by ste nám priblížiť priebeh zákroku? Čo bude všetko vyžadovať, riziká, koľko bude trvať?

Transplantácia pankreasu má zmysel len vtedy, keď sa inzulín netvorí. Kombinovaná transplantácia pankreas-oblička je najefektívnejšou liečbou DM typu 1 a terminálneho zlyhania obličiek.

V skratke vyzerá priebeh zákroku nasledovne: odoberá sa pankreas so segmentom duodena, cca desať centimetrov v mieste, kde vyúsťuje pankreatický vývod. Pankreas s duodenom sa vo väčšine transplantačných centier našíva na kľučku ilea. Oblička sa našíva ako zvyčajne na ilické cievy a vyvedie sa neoanastomózou do močového mechúra. Celá operácia trvá približne šesť hodín, ak nie sú komplikácie. Medzi najčastejšie patrí trombóza ciev, rejekcia, leak anastomózy, intraabdominálne krvácanie či infekcie.

5. Myslíte si, že sa vám podarí zohnať dostatočné množstvo darcov tohto orgánu, aby ste naplnili ročnú víziu troch až štyroch transplantácií pankreasu?

Nedostatok darcov je všeobecný problém a ideálnych ešte väčší. Ale nie je to nemožné. Keby sme si to mysleli, tak do toho nejdeme. V Banskej Bystrici sme v roku 2000-2003 už takéto transplantácie vykonali, bolo ich sedem, darcovia sa našli.

6. Ako to bude s financovaním takéhoto zákroku? Preplatia ho poisťovne?

Orgánové transplantácie sú výkony hradené zdravotnými poisťovňami. Treba si uvedomiť, že ide v podstate z dlhodobého hľadiska o šetrenie poisťovní. Ak takáto transplantácia vyjde, nebudú musieť platiť inzulíny, dialýzy a podobne.


Prečítajte si o zdravotných problémoch s pankreasom viac